גרינבלט ונתניהו, ארכיון (צילום: קובי גדעון לע"מ, חדשות)
נתניהו וגרינבלט, השבוע | צילום: קובי גדעון לע"מ, חדשות

לאחר הדיונים הרבים על שלום, יציבות, פיתוח כלכלי והשיחות עם הפלסטינים, שליחו של טראמפ למו"מ ג'ייסון גרינבלט סיכם הערב (חמישי) את ביקורו בישראל וברשות הפלסטינית בפגישה עם ראש הממשלה ושר החוץ נתניהו, שנמשכה שלוש שעות. בפגישה נתניהו הבהיר לגרינבלט כי "אין היתכנות פוליטית להקפאת בנייה", והדברים נאמרו בחיזוק ובחישוק של מתנחלים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

גורמים מדיניים סיפרו לחדשות 2 כי הפגישה הנדירה בין גרינבלט לראשי המתנחלים נעשתה בידיעתו ואלי אפילו בעידודו של בנימין נתניהו. יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון שטווה בעצמו קשרים עם אנשי הממשל של טראמפ, הזהיר את שרי הליכוד בפגישות ההכנה לפני הפגישה הזו כי "גם ריסון והקפאה חלקית יובילו למשבר פוליטי".

קו ההסברה של ראשי המתנחלים מול האמריקנים הוא שמדיניות ההקפאה הנוראית לדבריהם של ממשל אובמה היווה פגיעה בזכויות האדם של ההתיישבות. במקביל נעשה ניסיון נוסף של נתניהו לדחות את ההצבעה בועדת השרים על חוק סיפוח מעלה אדומים, בעוד מקדמי החוק ממשיכים בקמפיין התקשורתי למען החלת הריבונות.

מועד פרסום תכנית המאה - יידחה (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות)
הבנייה תימשך? ארכיון _אלפי מנשה) | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות

נתניהו מבין כי הצבעה כזו שתתקיים מיד אחרי שגרינבלט ביקר בארץ ובזמן שראש הממשלה מבקר בסין תגרום נזק ותתפרש כסטירת לחי בפרצופו של הממשל. אנשים שונים ששוחחו עם גרינבלט משני הצדדים, פלסטינים ואחרים, התרשמו שהממשל לא ממש יודע מה הוא בדיוק רוצה לעשות במזרח התיכון. 

בתום הפגישה הוציאו נתניהו וגרינבלט הודעה משותפת, בה כתבו השניים כי השיחה הייתה "חיובית" וציינו כי דנו באפשרות להתקדם ל"שלום כן ומתמשך" בין ישראל לפלסטינים, באופן שיחזק את ביטחונה של ישראל וגם את כלכלת הרשות הפלסטינית.

"הושגה התקדמות בנושא הבנייה בהתנחלויות, בהמשך לסיכום בין נתניהו לנשיא טראמפ לפיו השניים יגבשו יחד גישה שתשקף את עמדות שני המנהיגים", נמסר בהודעה המשותפת. "הדיונים יימשכו בין הבית הלבן ובין משרד ראש הממשלה". רגע אישי יותר נרשם בין השניים כאשר נתניהו הצטרף למניין ואפשר לגרינבלט להגיד קדיש על אמו, וגרינבלט הודה לו על כך בטוויטר.

חוק החרם קודם, השגריר זומן (צילום: פלאש 90, חדשות)
מה יעלה בגורל חוק מעלה אדומים? | צילום: פלאש 90, חדשות

 

זמן קצר לאחר הפגישה בין נתניהו לגרינבלט, הבהירה מחלקת המדינה האמריקנית כי התקציב החדש שטראמפ מגבש "ישמר את הסיוע לישראל" - בעוד הסכומים שמועברים למדינות אחרות ייבחנו. "התקציב המוצע לשנת 2018 לא יפחית את הסיוע לישראל", הדגישו במשרד החוץ האמריקני.

לעומת זאת, ארצות הברית תשקול מחדש את היקפי הסיוע למדינות אחרות, בהן מצרים וירדן. "העזרה שלנו לישראל מובטחת והדבר משקף את מחויבותנו לאחת מבנות בריתנו החזקות ביותר", אמר מארק טונר, דובר מחלקת המדינה- שהבטיח כי נושא הסכמי השלום בין מצרים וירדן לישראל יהווה שיקול בגודל הסיוע.