"הגנתי על ישראל", קרי (צילום: רויטרס)
ג'ון קרי, ארכיון | צילום: רויטרס

ארה"ב דוחה את הביקורת על הסרת הסנקציות: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, המשתתף בוועידה הכלכלית בדאבוס, אמר כי "אין ראיות לכך שאירן מעבירה כספים שהופשרו לטרור". עם זאת, הודה קרי - שנפגש קודם לכן עם נתניהו - כי "ייתכן" שחלק מהכסף יגיע לבסוף לידי ארגוני טרור.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

קרי ציין כי הכספים, שיזרמו לאירן לאחר הסרת הסנקציות שהוטלו על תכנית הגרעין, מוערכים בכ-55 מיליארדי דולרים - סכום נמוך בהרבה מהערכותים של מבקרי ההסכם. הוא הדגיש כי "אין דבר שארה"ב יכולה לעשות" כדי למנוע את העברת הכסף לידי משמרות המהפכה או ארגונים אחרים שאירן תמכה בהן בעבר.

"אני חושב שחלק מהכסף יגיע לידי משמרות המהפכה או ישויות אחרות שמוגדרות כגופי טרור", אמר בריאיון לרשת CNBC בשולי הוועידה. "אני לא הולך להגיד לכם שאפשר למנוע כל העברה, אבל כרגע אנחנו לא רואים את העברות הכספים הללו".

זריף קרי הסכם ארה"ב איראן (צילום: חדשות 2)
קרי וזריף | צילום: חדשות 2

נתניהו: "לפרק את רשת הטרור של אירן"

עוד ציין קרי כי לאירן דרושים עוד כ-100 מיליארד דולרים לצורך חידוש תחום האנרגיה, ועוד כ-500 מיליארד לצורך השקעה בתשתיות ופיתוח. במהלך הריאיון הוא הגן על הסנקציות האמריקניות, שזכו לביקורת חריפה מצד שר החוץ האירני זריף, שכינה אותן "לא חוקיות". לדבריו, העיצומים הכלכליים שנקטה ארצות הברית "זכו לשימוש הוגן ויעיל, ואנחנו נפעל כך גם בעתיד - הבהרנו שנשתמש בהן כאשר נזהה עבירות: הפרות של החוק, קריאת תיגר על מועצת הביטחון או איום על ארצות הברית. אנחנו עומדים לצד הסנקציות שלנו".

שעות ספורות קודם לכן שוחח נתניהו עם התקשורת בכנסת, והביע סקפטיות לגבי ההסכם: "אני מקווה שאני לא צודק, שאירן תשתנה, אבל אנו נראה בקרוב". את הדברים אמר במהלך שיחה עם פאריד זכריה מה-CNN בוועידה הכלכלית בדאבוס. נתניהו הדגיש כי התנגדותו להסכם הגרעין נובעת מדאגתו להתפתחויות בזמן הארוך ולא בשנים הקרובות בלבד. "הדאגות שלי ולכל האזור יש הן שאירן תוכל לחדש את התכנית הצבאית שלה", אמר. "לא עושים את הקשר בין ההתנהגות של אירן באזור לשאיפות שלה. זה מוקד חילוקי הדעות שלנו. אני מקווה שאני לא צודק, שאירן תשתנה".

בתקופה שאחרי חתימת ההסכם ויישומו, הסביר נתניהו בשיחה, יש כמה דברים שצריך לעשות לשיטתו. "צריך לעמוד בהתחייבויות עליהם הסכימו, צריך להתנגד לתוקפנות האירנית באזור, ולפרק את רשת הטרור שאירן וחיזבאללה מקימות בכל העולם". נתניהו הדגיש כי "ישראל לא רוצה להרוס אף אחד, אך המנהיגים האירנים ממשיכים לדבר על השמדת עם ישראל תוך כדי הכחשת השואה. כשיש מדינה שמחויבת להשמדתנו אנחנו מודאגים".