יין אדום - פתרון לאסטרונאוטים (צילום: מנדי הכטמן / פלאש ן90, חדשות)
סערה בעקבות "המחטף האמריקני" | צילום: מנדי הכטמן / פלאש ן90, חדשות

אחרי שבחדשות 2 נחשף הערב (שלישי) כי ייתכן שממשל אובמה החל לסמן מוצרים מההתנחלויות "מתחת לרדאר" - בישראל מגיבים בזעם ודורשים הבהרות. "גם לנו יש גבולות אדומים", אמרו בישראל בתגובה לפרסום.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הפורום המשפטי הבינלאומי, עמותה ישראלית העוסקת בזכויות אדם ומשפט, הציג ניתוח משפטי שלפיו סימון המוצרים בארצות הברית, שהוצג כנוהל ישן בן 20 שנים מתקופת הסכמי אוסלו שרוענן, הוא לא אחר מאשר "מחטף מדיני אמריקני".

לטענת הפורום, ההנחיה משנת 1995 של המכס בארצות הברית התייחסה אך ורק למוצרים המיוצרים תחת שליטת הרשות הפלסטינית. כלומר, מוצרים פלסטינים לא יוגדרו ככאלו יוצרו בישראל. על פי עקרונות הסדר הביניים, הרשות הפלסטינית בגדה ובעזה אינה כוללת התנחלויות, מתקני צבא וירושלים.

בעקבות פרסום הדברים, סגן שר הביטחון הרב אלי בן-דהן, מחה על הצעד האמריקני. "ארצות הברית היא חברה קרובה של מדינת ישראל, אך גם לנו יש גבולות אדומים", אמר סגן השר. "סימון מוצרים שמשמעותו דה-לגיטמציה של ההתיישבות ביהודה ושומרון, הוא צעד שלא ייעשה בין ידידים. האפשרות שבוצעה כאן הטעיה היא חמורה ביותר ובכוונתי לשוחח עם שגריר ארה״ב בנושא בקרוב".

גם במועצת יש"ע זעמו על המהלך שנחשף: "לצערנו שוב מתגלה כי ממשל אובמה וקרי פועלים בדרכים לא הוגנות נגד ההתיישבות. היום מתגלה שההנחיה התמוהה בדבר סימון מוצרים מיהודה ושומרון אינה מתאימה להוראות שנקבעו בעבר בארה"ב ופרסומה נעשה בזדון ובהונאה תוך ניסיון לפגוע במדינת ישראל".

"החרם הופך את המוזיקה מכלי אחדות לנשק" (צילום: רויטרס, חדשות)
"נוהל ישן שמוליך את הציבור שולל" (ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

עוד אמרו במועצת יש"ע, כי "עכשיו נשארה השאלה הגדולה: לברר מי נתן את ההוראה ומה היו מניעיו. אנו מצפים מחברינו ידידי ישראל בארה"ב לפעול לשינוי ההוראה שיצאה ולא לשקוט עד שיתגלה מי עמה מאחורי מהלך חמור זה".‎

בפורום הבינלאומי מדגישים כי הפרשנות של מחלקת המדינה, שלפיה מדובר בנוהל ישן, מוליכה שולל את הקונגרס והציבור האמריקני וכן את הציבור הישראלי ומדינת ישראל. המשמעות: מדובר במהלך לסימון מוצרים בשקט, ללא הדיונים והלחצים שעברו עמיתיהם באירופה. פקידים אמריקנים דחו את הטענה ואמרו כי לא "הייתה כל מעורבות של מחלקת המדינה בנושא". גם במכס האמריקני לא השיבו לשאלות.

השגריר שפירו: "זו תמיד הייתה המדיניות"

הוויכוח על מה בדיוק קרה בממשל האמריקני מעלה שאלות משפטיות ומדיניות: האם יכול להיות שהיה אי סדר במכס שלא טופל 20 שנה? או האם אפילו במדינה מסודרת כמו ארה"ב יש פלונטרים בהם יד אחת לא יודעת מה עושה היד השנייה.

הפרשייה המוזרה הזו החלה בפרסום של העיתון היהודי "פוורד" לפני כמה שבועות, על רענון הנחיות המכס האמריקני לפיהן יש לסמן מעתה כל מוצר מהשטחים, גם אם יוצר בהתנחלויות כמוצר של הגדה המערבית. כלומר - סימון מוצרים כמו זה של אירופה, אבל לכאורה ההנחייה היא טכנית בלבד.

דן שפירו (צילום: חדשות 2)
"אין הבדל בין האזורים", שפירו | צילום: חדשות 2

שגריר ארה"ב דן שפירו דיבר על הפרשה בריאיון לחדשות 2 בשבוע שעבר, ואמר שזו תמיד הייתה המדיניות. "המדיניות היא לסמן מוצרים מהגדה המערבית. אין הבדל בין התנחלויות לבין אזורים פלסטינים", ציין אז שפירו.

יוזמת חקיקה בקונגרס

הטענות של הפורום כבר מביאות ליוזמות חקיקה בקונגרס האמריקני, שם מבקשים מחוקקים להפוך את המצב ולהחזיר אותו לקדמותו, כשהסימון על המוצרים יהיה "מיוצר בישראל". על אף שהאמריקנים לא רואים בצעד הסימון חרם, חברי קונגרס כבר מנסים לזמן את מזכיר המדינה ג'ון קרי לשימוע, על מנת שיסביר מה קרה והאם היה מחטף שכזה.

"הגנתי על ישראל", קרי (צילום: רויטרס)
יזומן לקונגרס לתת הסברים? קרי | צילום: רויטרס

בינתיים, בישראל יודעים על המחטף ושותקים כדי לא לעורר סערה. בירושלים בודקים כעת את הפרטים אך מחליטים לשתוק בהבנה שהדבר יגרום ליותר נזק מתועלת.