"הגיע תורם של השקרים". יעלון (צילום: רויטרס)
יעלון: החלטנו לא להתערב בסוריה | צילום: רויטרס

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון הביע היום (ראשון) פסימיות באשר להתפתחויות האחרונות בסוריה. "ישראל נמצאת בעמדה רגישה ולכן החלטנו לא להתערב", אמר יעלון בוועידה ביטחונית בינלאומית שנערכת במינכן. "למרבה הצער אנו עומדים להתמודד עם חוסר יציבות ממושכת וחלק מהאסטרטגיה שממנה אנו צריכים להימנע היא השאיפה לאחד את סוריה מחדש. אני יודע איך לעשות חביתה מביצה, אבל אני לא יודע איך לעשות ביצה מחביתה".

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק

למרות הדברים האלה, יעלון ניסה להעריך איך יראה העתיד של סוריה. "צריך להבין שאנחנו עתידים לראות מובלעות שונות - עלאוויות, כורדיות ואחרות שעשויות לשתף פעולה או להילחם ביניהן", אמר. "אם דאע"ש יובס, הנושא הסוני לא ייפתר בסוריה בפרט ובמזרח התיכון בכלל".

מוקדם יותר דיווחה הטלוויזיה הסורית הממלכתית כי ממשלת סוריה שלחה מכתב לאו"ם בו טענה כי ההפצצות של צבא טורקיה מהוות תמיכה ישירה לכוחות האופוזיציה. המכתב מדמשק נשלח בתגובה להפגזות של הצבא הטורקי בצפון-מערב סוריה בימים האחרונים שפגעו במטרות של ממשל אסד ושל מורדים כורדים.

הממשלה הסורית דחתה את ההאשמות שהטיח ראש ממשלת טורקיה אחמט דואטבלו והגדירה אותן כהתערבות בענייניה הפנימיים של דמשק. דואטבלו עצמו אמר אתמול כי ארצו "תגיב לכל צעד שיינקט נגדה". מנגד, המחתרת הכורדית דחתה את הדרישה הטורקית לסגת מעמדות שתפסה באזורים שונים בצפון סוריה. לדברי בכיר במחתרת PYD, לאנקרה אין כל זכות להתערב בנעשה בתוך סוריה.

המסר של פוטין לגבי הוצאת האירנים מסוריה (צילום: רויטרס, חדשות)
אסד ופוטין. מאמץ משותף | צילום: רויטרס, חדשות

אתמול פרסמה ארצות הברית גינוי חריף לירי שביצע צבא טורקיה לעבר צפון-מערב סוריה ודרשה להפסיק אותו באופן מידי. המסר מוושינגטון כלל גם ביקורת כלפי המחתרת הכורדית. "הפצרנו בגורמים במחתרת לא לנצל את חוסר הוודאות ששורר באזור על מנת להשתלט על טריטוריות נוספות", אמר דובר מחלקת המדינה.

המסר האמריקני נשלח לאחר שארצות הברית סיכמה עם רוסיה ביום רביעי על מתווה להפסקת הלחימה בסוריה. לאחר חתימת ההסכם במינכן, אמר מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי כי "יש פוטנציאל לשנות את חיי היום-יום של האזרחים הסורים - רק אם ההסכם ייושם במלואו". כעת, חרף הפסימיות שגילו המעצמות ביחס ליישום ההסכם, נשיא ארצות הברית ברק אובמה ועמית הרוסי ולדימיר פוטין החליפו מסרים הדדיים לפיהם יש לדאוג ליישומו.

ראש ממשלת טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן (צילום: רויטרס, חדשות)
ארדואן, בדרך למהלך משותף עם סעודיה? | צילום: רויטרס, חדשות

בנוסף לירי שבוצע מכיוון טורקיה, גם סעודיה מאיימת להתערב צבאית במטרה להחליש את הציר הרוסי-אירני שתופס אחיזה בסוריה. "סעודיה תהיה מוכנה לשקול תמיכה צבאית לכל פעולה קרקעית על אדמת סוריה במטרה להילחם בדאע"ש", אמרו בריאד. על פי דיווח ברשת אל ג'זירה, טורקיה וסעודיה החלו להקים חדר מבצעים משותף בשעה שמטוסים סעודים כבר החלו לנחות באינקירליק שבדרום טורקיה.