המפלס מוסיף לרדת. ים המלח מהאוויר (צילום: רויטרס)
פרויקט "תעלת הימים" יוצא לדרך | צילום: רויטרס

השר לשיתוף פעולה אזורי סילבן שלום חתם היום (חמישי) על הסכם היסטורי עם מקבילו הירדני ליישום השלב הראשון של פרויקט תעלת הימים. הפרויקט נועד בין היתר לספק מים לאזורים צחיחים בישראל ובירדן ולהציל את ים המלח מהתייבש. אבל לא כולם מברכים - ארגוני סביבה הביעו חשש כי הפרוקיט עלול לשנות באופן בלתי הפיך את הרכבו של ים המלח.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההסכם נחתם בירדן בנוכחות נציגי הבנק העולמי וכן שגרירי ארצות הברית בירדן ובישראל. הוא נועד להסדיר את מערכת היחסים בין ישראל לירדן בכל הנוגע ליישום השלב הראשון של הפרויקט - הכולל הקמת מתקן התפלת מים צפונית לעקבה שיספק מים לאזור הערבה ועקבה.

השלב הראשון של הפרויקט כולל גם העברת התמלחת (מים עם ריכוז גבוה של מי מלח) בצינור שאורכו כ-200 ק"מ מים סוף לים המלח, וזאת לשם ייצוב והצלת ים המלח. במסגרת ההסכם יותפלו בצפון הארץ מים מישראל ויועברו לרבת עמון בירדן. במקביל, ייערך מחקר וניטור של השפעת מיהול הימים על ים המלח והשפעות סביבתיות נוספות.

יינצל מהתייבשות? (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
יינצל מהתייבשות? | צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2

"אני עומד פה נרגש ברגע חתימת ההסכם ההיסטורי", אמר השר שלום במעמד החתימה. "אנו מגשימים היום את חזונו של בנימין זאב הרצל, אשר כבר בסוף המאה ה-19 חזה את הצורך להחיות את ים המלח. מדובר בהסכם החשוב והמשמעותי ביותר מאז הסכם השלום עם ירדן. זהו שיאו של שיתוף פעולה פורה וטוב שיסייע לשקם את ים המלח".

"אם אכן תוקם תעלת הימים הרי שהיא תסב נזק סביבתי בלתי הפיך לים המלח", הזהיר גדעון ברומברג, מנכ"ל אקופיס - ידידי כדור הארץ. "הסכם חילופי המים הוא בעל ערך אסטרטגי מבורך אך אין בינו לבין תעלת הימים שום קשר. העברת תמלחת לים המלח תגרום נזק בלתי הפיך למרקם הים ולאופיו".