צפו בסיפורים המעניינים של 15.1 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
התנגדות מבית לצעדים הדיפלומטיים. אבו מאז | צילום: רויטרס, חדשות

הקפאת הכספים הפלסטינים תדון גם באו"ם? המשקיף הפלסטיני באו"ם ריאד מנסור שלח אמש (שני) מכתב תלונה למזכ"ל האו"ם באן קי-מון ולנשיא מועצת הביטחון בעקבות הקפאת העברת כספי המסים הפלסטינים, בהיקף של כחצי מיליארד שקלים. הפלסטינים מעוניינים להעביר הודעת גינוי נגד הצעד הישראלי, שזכה לביקורת גם מצד ארצות הברית, ולהוביל במאמץ מדיני לביטול ההקפאה. עם זאת, ארגון חמאס הביע התנגדות לחלק מצעדיו המדיניים האחרונים של אבו מאזן - בצעד שעשוי לפלג את ההנהגה הפלסטינית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התנגדות מפתיעה לצעדים של אבו מאזן נרשמה אמש דווקא מצד ארגון חמאס, שהודיע כי הוא "מתנגד באופן גורף" לכוונה לפנות מחדש למועצת הביטחון על מנת להוביל לסיום הכיבוש בתוך שנתיים. אחד מדוברי הארגון, סמי אבו זוהרי, אמר כי חמאס "לא תומך בכל חזרה למועצת הביטחון של האו"ם על ידי הרשות הפלסטינית – צעד שכזה יהיה טיפשות פוליטית שתשחק באופן מסוכן עם עתיד ארצנו".

"מחמוד עבאס והנהגת הרשות צריכים להפסיק לחלוטין את הטיפשות הזו", הוסיף אבו זוהרי. לעומתו, נביל אבו רודיינה – דוברו של אבו מאזן – אמר כי הבקשה תוגש שוב בקרוב, אך לא ציין בדיוק מתי. הפלסטינים מקווים כי אחת המדינות שנמנעו, בהן בריטניה וניגריה, תשנה את דעתה ותעניק לפלסטינים את הניצחון במועצת הביטחון – צעד שצפוי להפעיל את הווטו האמריקני.

מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: AP)
תדון בהקפאה? מועצת הביטחון | צילום: AP

ארה"ב: "הפעולות אינן בונות או תורמות"

דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי שבה והדגישה אמש כי ארה"ב "מודאגת מאוד" מהפנייה הפלסטינית לבית הדין בהאג, והתייחסה בדבריה גם להקפאה הישראלית של כספי המסים, צעד שהוגדר כ"מגביר מתחים". לדברי סאקי, "קשה ככל שיהיה, כל הצדדים צריכים למצוא דרך לפעול באופן בונה ושיתופי כדי להפחית מתחים ולדחות אלימות. הפעולות הללו אינן תורמות או בונות, ואינן מקדמות את שאיפות העם הפלסטיני למדינה עצמאית וריבונית".

"אמרנו לישראלים שהקפאת המסים מגבירה מתחים – אנחנו מנסים להימנע מעין תחת עין", הוסיפה סאקי, שציינה כי הממשל בוחן כל הזמן את חוקיות העברת הכספים לפלסטינים, אך סירבה להתייחס לדיווחים על הקפאה אפשרית של הסיוע האמריקני לפלסטינים, מכיוון שמדובר בהחלטה של הקונגרס.

הדוברת הוסיפה כי הפנייה הפלסטינית לבית הדין בהאג "זה צעד שפוגם באווירה מול האנשים שאיתם הם צריכים לעשות שלום. הבענו בכל הדרגים את עמדתנו בנושא, ונרצה למנוע את התקדמות הפנייה". כמו כן הדגישה כי הממשל מודע לעיתוי הבעייתי של צעדים אלו עבור ישראל: "אנחנו מבינים שזו עת בחירות בישראל, ואין לנו תחזית לעתיד – אנחנו מדברים על הטווח הארוך ועל הצורך בפתרון לטווח הארוך".

גם הנשיא ראובן (רובי) ריבלין יצא כנגד הצעד המדיני של ראש הממשלה נתניהו. בשיחה סגורה שערך בבית הנשיא עם שגרירי ישראל באירופה, אמר ריבלין כי המהלך יפגע בישראל בזירה המדינית. במהלך השיחה אמר ריבלין לשגרירים כי "המסים הם חלק מיכולתו של העם הפלסטיני לקיים את עצמו והאינטרס הישראלי הוא שהעם הפלסטיני יקיים את עצמו". הנשיא הוסיף כי "באמצעות הכספים הרשות מתפקדת, וזהו אינטרס ישראלי שהרשות הפלסטינית תתפקד".