ה"שואו" יחזור? נתניהו בקונגרס, 2015 (צילום: רויטרס, חדשות)
הביקוש גובר, נתניהו בקונגרס | צילום: רויטרס, חדשות

המופע הכי חם בוושינגטון ייערך הערב, ולצד החרמות - יש גם מאבק על כל כרטיס פנוי: למרות ש-55 נציגים דמוקרטים הודיעו שבכוונתם להחרים את נאומו השנוי במחלוקת של ראש הממשלה נתניהו בקונגרס הערב (18:00, שעון ישראל), גובר הביקוש לכרטיסים למוזמנים נוספים לאולם בית הנבחרים האמריקני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כל חבר קונגרס מקבל עוד כרטיס אחד לאורח ביציע, והמאבק על כל כרטיס פנוי לנאום הכי מדובר בבירה האמריקנית כבר עושה את שלו: "זה כמו ביקוש של כרטיסים להופעת רוק. אני נאלץ לאכזב אנשים שעובדים איתי שנים שאין לי כרטיס בשבילם", אמר הסנאטור הרפובליקני, לינדזי גראהם, ל"ניו יורק טיימס".

"אם היו לי מאה כרטיסים, הייתי הופך מיד לאדם הכי פופולרי בוושינגטון", סיפר. "הכרטיסים חמים יותר מלביבות לוהטות שיצאו בזה הרגע מהמחבת", תיאר צ'ארלס שומר, סנאטור דמוקרטי ממדינת ניו יורק.

"הניסיון של הבית הלבן לפגום בנאום - הפך אותו למבוקש הרבה יותר"

הביקוש למקום באולם בשעת הנאום המדובר והשנוי במחלוקת כה גדול, שבוושינגטון משווים את הממדים רק לתרחיש דמיוני אחד: "זה כמו ביקוש להופעה של טיילור סוויפט וקייטי פרי שהיו מופיעות יחד במדיסון סקוור גארדן, לבושות בשמלה לבנה-זהובה או כחולה-שחורה, ומאחוריהן כרישים ולאמות מרקדים", סיפר מייקל סטיל, דוברו של יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר, שהזמין את נתניהו לנאום - ועקף את הבית הלבן.

"שיח מוגבר סביב אירן" - בזכות הנאום? (צילום: רויטרס)
נתניהו בנאומו האחרון | צילום: רויטרס



דווקא הניסיונות של הבית הלבן לפגום בנאום - הובילו לכך שהוא הפך יותר ויותר מדובר. "זה הדבר שהכי מדברים עליו בוושינגטון בימים האחרונים, כל הניסיונות לחבל בנאום התפוצצו בפרצוף של הבית הלבן", הוסיף גראהם. "אנשים רוצים להיות נוכחים בחדר כשהדברים נאמרים, זה הפך לנאום היסטורי".

החרם נגד הנאום מתרחב

במקביל, עשרות נבחרים כבר הודיעו רשמית כי ייעדרו מנאומו של נתניהו בקונגרס היום. על פי ההערכה, לפחות 60 נציגים יחרימו את הנאום - וחלקם אף ייכנסו מסיבת עיתונאים מתחרה במקביל לנאום או זמן קצר לאחר סיומו, על מנת לצמצם את ההשפעה של דברי נתניהו.

אתר MSNBC האמריקני ערך משאל בקרב סנאטורים ונציגים בבית הנבחרים על מנת לברר האם ייעדרו מנאום נתניהו. מלבד ההיעדרות הידועה של אובמה, סגנו ביידן ומזכיר המדינה קרי, לפחות שמונה סנאטורים ו-36 נציגים בבית הנבחרים לא יחלקו כבוד לראש הממשלה.

נתניהו בקונגרס, ארכיון (צילום: רויטרס)
נתניהו בקונגרס. ארכיון | צילום: רויטרס

שבעה סנאטורים דמוקרטיים בכירים - אליזבת' וורן, אל פרנקן, טים קיין, ברייאן שאץ, פטריק ליהי, מרטין היינריך ושלדון וויטהאוס – אישרו כי לא ישתתפו בנאום. גם הסנאטור העצמאי ברני סנדרס, שנחשב לתומך נלהב של ישראל, ייעדר מהקונגרס. 37 נציגים של המפלגה הדמוקרטית בבית הנבחרים הודיעו גם הם כי לא ישתתפו, ועל פי ההערכות עשרות עוד מתלבטים בנושא.

אובמה על המחלוקת עם נתניהו: "לא נושא אישי"

זמן קצר לאחר נאומו של נתניהו בוועידת איפא"ק, התראיין הנשיא אובמה לסוכנות הידיעות רויטרס. אובמה התייחס לעיתוי נאומו של ראש הממשלה בפני בית הנבחרים האמריקני ואף טען כי "נתניהו כן בדאגותיו בנוגע לאירן ובהתחשב ברטוריקה של אירן ופעילויות המסוכנות של המשטר באזור, מובן מדוע ישראל מודאגת מאוד".

יחד עם זאת, הסביר אובמה כי "כמדיניות אנו חושבים שזו טעות מצד כל ראש ממשלה לדבר שבועיים בלבד לפני הבחירות. זה נראה כאילו אנחנו בוחרים צד. החשש הוא שלא רק שזה מכניס פוליטיקה ליחסים, אלא יוצר בעיה נוספת שכן נושא הנאום שלו הוא כזה שיש בו מחלוקות עם הממשל האמריקני".

אינו אופטימי להסכם בשנה הקרובה| ארכיון (צילום: רויטרס)
אובמה בריאיון, אמש | צילום: רויטרס

באשר ליחסיו עם נתניהו, אובמה הדגיש כי אין משבר: "אנחנו עובדים יחד במגוון נושאים כבר עכשיו", ציין. "הסיבה היחידה שאיננו נפגשים היא בגלל הסמיכות לבחירות. נפגשתי איתו יותר מאשר עם כל מנהיג אחר בעולם. זה לא נושא אישי. חשוב שכל מדינה תכיר בכך שלארצות הברית יש מדיניות ושהכל צריך לעבור דרך הממשל. אני חושב שמדיניות ישראל הייתה הסחת דעת אבל אנחנו מתקדמים והעולם כולו דורש שאירן תוכיח כי אינה מנסה להגיע לנשק גרעיני".