כוחות צה"ל ממשיכים לפעול קרקעית ברצועת עזה, וביממה האחרונה מתנהלים קרבות גם בעומק. על רקע המתקפה של הכוחות, גורם מדיני אומר כי "עזה צריכה להיות הרוסה כאילו שספגה מתקפה מנשק לא קונבנציונלי - בכלים קונבנציונליים". לישראל יש כמה מטרות ברורות - למוטט את היכולות הצבאיות של חמאס, תוך פגיעה משמעותית בדרג הפיקוד מדף ועד מפקדים בשטח. זאת, כדי שביום שאחרי עזה תיראה אחרת.

ההרס בג'באליה אחרי תקיפה ישראלית
גורם מדיני: "עזה צריכה להיות הרוסה". ההרס בג'באליה אחרי תקיפה ישראלית, היום

מלחמת חרבות ברזל - סיקור N12 

בנוסף לפעולה בשטח, מתנהל מאבק על אספקת הדלק לתוך הרצועה. בזירה הבין-לאומית מופעל לחץ על ישראל להכניס סולר עבור האזרחים ששוהים ברצועה ובתוך בתי החולים שם. בהתייחסות של ראש המל"ל צחי הנגבי לנושא, הוא הבהיר ש"כל יום מתנהל קרב על הסולר" וטען שתחודש האספקה. עם זאת, חזר בו לאחר לחץ שרים.

מעבר רפיח נפתח לסיוע הומניטרי מעזה (צילום: reuters)
משאיות עם סיוע הומניטרי במעבר רפיח בזמן המלחמה | צילום: reuters

כעת בישראל תומכים ביוזמת צרפת להקמת בית חולים על ספינה, וכן ביוזמת מצרים להקמת בית חולים ברפיח. על רקע הלחץ האמריקני, מחר בקבינט יתקיים דיון על ההקלות ההומניטריות לרצועה. שר בקבינט הבהיר: "עלינו מהכנסת משאיות בודדות לעשרות משאיות, אסור שנקרוס עם הסיפור של הדלק". זאת, בשל החשש שהזרמת הדלק יגיע לחמאס במקום לאזרחים שזקוקים לו. 

תצלום האוויר שחשף סא''ל אדרעי (צילום: דובר צה"ל בערבית)
תצלום האוויר שחשף דובר צה"ל בערבית - ובו הדלק שיש לרשות חמאס ברצועה | צילום: דובר צה"ל בערבית

בינתיים ארצות הברית עומדת על זכותה של ישראל להגן על עצמה, אך במקביל בממשל ביידן ממשיכים להתייחס בהצהרות לסיוע ההומניטרי לרצועה. הערב, שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן הודיע כי ארצות הברית "תנסה להעביר 100 משאיות של סיוע הומניטרי לעזה דרך מעבר רפיח - בכל יום במהלך השבוע".

"הדלק הוא קו אדום"

לפני יומיים התנהל ויכוח קשה ונוקב בקבינט על סוגיית הסיוע ההומניטרי שישראל מאפשרת שייכנס לרצועה. השר רון דרמר הבהיר כי החשיבות של הנושא ההומניטרי עלתה כבר מהיום הראשון ושיש לכך חשיבות מבצעית ובין-לאומית. בנוסף, השרה שאשא-ביטון ביקרה ואמרה: "אני רוצה שבאותה תשוקה תדברו על הילדים שנשחטו והתינוקות שלנו ששם, שאפילו הצלב האדום לא נכנס לראות אותם".

השר איתמר בן גביר אמר כי אסור להכניס כלל סיוע הומניטרי והציע "להוציא נשים וילדים מהרצועה למדינות כמו סקוטלנד ובכך למנוע ביקורת מהעולם". השר גדעון סער: "הדלק הוא קו אדום. אסור לתת להם טיפת דלק". ראש הממשלה נתניהו אמר שהבהיר את זה לנשיא ביידן ו"הוא מבין".