בעשרות מפעלי חימוש שפזורים בבסיסי טייסות חיל האוויר ברחבי הארץ מייצרים פצצות, טילים  וחימושים בכמות שיכולה להגיע לאלפי פצצות ביום. במפעלים שפועלים 24/7 יש פסי ייצור ארוכים שבהם מרכיבים את הפצצות שבאמצעותן תוקפים מטוסי הקרב ברגע האמת תשתיות טרור וחוליות מחבלים בעזה ובלבנון. 

חיבור מרעום לפצצה (צילום: דובר צה"ל)
חיבור מרעום לפצצה | צילום: דובר צה"ל

סמל ליאור, שעובדת במפעל יומם ולילה, מתארת את תהליך הכנת הפצצות: "אנחנו מגיעים למוסך ומקבלים בו את הפצצה מפורקת לחלקים. לאחר מכן, עוברים למפעל החימוש ובו פועל פס הייצור המורכב מתחנות רבות להרכבת החלקים השונים. זה מתחיל מהסטרייקים שעוזרים לפצצה לחתוך את האוויר בצורה אפקטיבית, ממשיך לתחנת הזנב, שאחראי להנעת חומר הנפץ בפצצה ומסתיים במרעום שהוא זה שנותן את הסימן המאפשר לפצצה להתפוצץ. הפצצה יכולה גם להגיע למשקל של טון, בהתאם לכמות חומר הנפץ שיש בה - ולכן כשהפצצה מוכנה, המלגזן הוא שלוקח אותה לטייסת ושם הטכנאים תולים אותה על מטוסי הקרב F-16 ו-F-15".

הפצצות מורכבות מ-3 חלקים עיקריים:

  1. מרעום - מנגנון סלילי בעל רכיבים אלקטרוניים המורכב בראש או בזנב הפצצה, והוא למעשה ה"טריגר" של הטיל, מכיוון שהוא מספק את אות הפיצוץ על פי הגובה והזמנים שהוגדרו מראש
  2. זנב הפצצה - זהו למעשה מחשב הטיסה שבו נמצאת מערכות הניווט GPS (המבוססת מיקום) ו-INS (אשר מבוססת על חישוב עיוור, ללא צורך במידע חיצוני)
  3. סטרייקים - שלושה גופים מתכתיים המשמשים כמייצבים אווירודינמיים, המורכבים על גוף ראש הקרב ומקנים לו כושר תמרון גדול
    מרעו״ם (צילום: דובר צה"ל)
    מרעום - מספק את אות הפיצוץ | צילום: דובר צה"ל

הפצצות וטילי החימוש מתחלקים ל-2 סוגים: 

  1. פצצות וטילי חימוש למטרות אוויר-קרקע - פצצות שמוטלות מהאוויר ומטרתן לפגוע בבניינים, במחבלים ובתשתיות על פני האדמה
  2. פצצות וטילים למטרות אוויר-אוויר - כאלה שפוגעות בדרך כלל במטוסים בקרבות אוויריים
    חיבור הסטרייקים לפצצה (צילום: דובר צה"ל)
    חיבור סטרייקים לפצצה | צילום: דובר צה"ל

3 סוגי פצצות עיקריים של חימוש שמטרתו לפגוע בקרקע:

  1. פצצות לשימוש כללי - מהריסת מבנים ותשתיות ועד השמדת משגרי שיגור
  2. רקטות - מיועדות נגד מטרות ניידות כמו טנקים וכלי רק"ם
  3. פצצות חכמות - הפצצות המשוכללות ביותר. נשק מונחה אשר מרגע הטלתו מונחה על ידי הטייס או הנווט באופן עצמאי באמצעות לייזר, לוויין ומצלמות

בידי הצבא יש גם את מערכת "ברד כבד JDAM" שבאפשרותה להפוך פצצה רגילה לפצצת חימוש מונחה. היא מכילה מערכת ניווט וחיבור למחשב המטוס. כך יכול הטייס לבחור את נקודת התקיפה המיועדת ולהטיל בה את הפצצה.

מרכיבים את הפצצה - "מרכיבים מאות פצצות ביום" (צילום: דובר צה"ל)
"מאות ביום". מרכיבים את הפצצה | צילום: דובר צה"ל

במקביל, חימוש שמטרתו לפגוע במטרות אוויריות הוא לרוב טיל בעל מנוע רקטי המעניק לו את הכוח לטוס במהירות רבה ולפגוע במטוסי קרב.

"עובדים 24/7" (צילום: דובר צה"ל)
"עובדים 24/7". מפעל החימוש | צילום: דובר צה"ל

"אנחנו מרכיבים בערך 20 פצצות בשעה, כשכל אחת בגודל של 2 עד 4 מטרים. חיל האוויר לא יכול לתקוף כראוי בלי אספקת הפצצות שאנחנו מרכיבים. החיילים מבינים את המשמעות ועובדים במשמרות 24/7 כדי לייצר עשרות פצצות בזמן מאוד קצר ואף אלפי פצצות ביום, בשביל תקיפות משמעותיות ואפקטיביות", מסביר סגן ל', האחראי על מפעל החימוש.