שעות המלחמה הראשונות תפסו את צה"ל בהפתעה גמורה, אך ככל שנקף הזמן כך החזרנו את השליטה לידינו. ארגון הטרור חמאס ספג מכה קשה ביותר וחיל האוויר פתח במתקפה מסיבית של יעדים אסטרטגיים בעומק הרצועה. תת-אלוף עומר טישלר, ראש להק המטה בחיל, דיבר היום (רביעי) על ההחלטה לעבור מפעולה כירורגית לתקיפות אוויר נרחבות, על היעדים שחוסלו ביממה האחרונה ועל הלקחים שיצטרך הפיקוד הבכיר להפיק בשוך הקרבות.

ישראל במלחמה – סיקור נרחב ב-N12:

"זה לא מבצע. זו מלחמה"

"אנחנו במלחמה ולא במבצע. אין תקיפות כירורגיות. עזה לא חוותה דבר כזה מעולם", מסביר תא"ל טישלר. "ברמה המעשית זה אומר תכנון תקיפות והורדת משימות לטייסות ברצף. המהות היא השאלה מה תוקפים – מבכירי האויב בחמ"לים דרך ציד פעיליו בבתים ובחוץ ועד תשתיות טרור. בינתיים כל המבנים שהותקפו שימשו את חמאס ואת מחבליו".

תקיפת צה"ל ברצועת עזה במהלך מלחמת חרבות ברזל (צילום: AP)
"אין תקיפות כירורגיות. עזה לא חוותה דבר כזה" | צילום: AP

ראש הלהק הדגיש כי בחיל האוויר התקיפה אינה כירורגית עוד, אך היא מקצועית ומדויקת. החיל תוקף במספרים גבוהים, ומנסה להימנע מפגיעה בחפים מפשע. "אנחנו מטילים אלפי פצצות בכל יום במרחבי הטרור של עזה, ולכל פצצה יש מטרה", הדגיש הקצין. עוד הבהיר: "המושג 'הקש בגג' לא רלוונטי למבצע. אנחנו במלחמה ולכן זה תלוי הקשר ומטרה".

חיילי צה"ל בגבול לבנון (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
"המיקוד בעזה, אבל אנחנו פרוסים חזק גם בהגנה בצפון" | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90



בהמשך הסביר תא"ל טישלר על אופן קבלת ההחלטות בשעת חירום. "לפני כל פעולה מגיע מודיעין ממרכזי התכנון והשליטה, בהמשך מתכננים את התקיפה לפי המטרה, ולאחר שמאשרים אותה, מעבירים את הפקודה לטייסות".

סיור תקשורת זרה בכפר עזה (צילום: רויטרס)
"המיקוד הראשוני היה למנוע עוד פשיטות לשטחנו" | צילום: רויטרס
צהל הפציץ את בניין דוחא במרכז רפיח
צהל הפציץ את בניין דוחא במרכז רפיח



ראש הלהק ציין כי המיקוד כעת הוא ברצועה, אך בצה"ל נערכים לאפשרות של עימות רב-זירתי. "המיקוד בעזה, אבל אנחנו פרוסים חזק גם בהגנה בצפון. שיתוף הפעולה עם ארה"ב והסיוע מעניקים אורך נשימה ללוחמים".

המחדל והקפצה – שעות ראשונות של מלחמה

"מרגע שזה קרה, כל חיל האוויר זינק", שחזר תא"ל טישלר. "מכוחות קרקע כמו שלדג ועד מערך הכטב"ם ומסוקי הקרב. היו מאות מחבלים מעורבבים באזרחים ישראלים, ונדרשנו לקבל החלטות קשות מאוד. להבין מי זה מי ולנסות להבדיל. מסוקי הקרב תקפו כל גורם עוין שזוהה באופן ודאי. הרגנו מאות מחבלים, אבל זה לא היה מספיק, כי האויב כבר נכנס לשטחנו".

"אלה אירועים שהיו צריכים להימנע. מי שהיה אחראי למנוע אותם הוא הצבא, וזה לא קרה"

תת-אלוף עומר טישלר

עוד סיפר האלוף כי החיל "הטיס כוחות מיוחדים והנחית אותם בתוך שטח הלחימה. בשלב זה אנחנו עוסקים בעיקר בהשמדת האויב. אנו פועלים בשיתוף פעולה עם אגף המודיעין ונערכים לפגיעה במחבלים מעל הקרקע, מתחתיה ועליה".

בהמשך התייחס תא"ל טישלר להפתעה בשעות המלחמה הראשונות ולמעשי הטבח האכזריים שנגרמו בעקבותיה. "אלה אירועים שהיו צריכים להימנע. מי שהיה אחראי למנוע אותם הוא הצבא, וזה לא קרה", אמר. "ניתן על כך תשובות אחרי הלחימה. חשוב להדגיש שכאשר הכול כבר קרה, התנפלנו על הדבר הזה בכל היכולות שלנו ותקפנו משמעותית בעזה".

ההריסות הבוקר במרכז רפיח, דרום הרצועה
אחרי תקיפת חיל האוויר: הריסות במרכז רפיח

"המיקוד הראשוני היה למנוע עוד פשיטות לשטחנו", הבהיר הקצין, "וכעת במערך ההגנה האווירית ממשיכים לפעול באחוזים גבוהים לבצע שיגורים באלפים. על שיעורי ההצלחה של היירוטים לא אוכל לפרט, אך אוכל לומר שהם גבוהים מאוד. הרגנו כמות גדולה של מחבלים שניסו לחזור לעזה במרחב הגדר".

תא"ל טישלר הדגיש כי גם ביממה האחרונה המשיך צה"ל במצוד אחר מחבלים שחדרו לשטח ישראל:

  • מצפון למעבר ארז – חוסל מחבל באמצעות טנק במהלך הלילה.
  • בכפר עזה – חוסלו שישה מחבלים רכובים על טנדר בידי כוח צנחנים.
  • בזיקים – חוסלו שני מחבלים בידי מסוק קרב ובהכוונת לוחמי מגלן. מוקדם יותר חוסלו ארבעה מחבלים באזור מטווח זיקים בידי לוחמי גדוד 17.
  • במפלסים – חוסל מחבל ושניים נפצעו, אך לא מתו. פצוע קשה לכוחותינו.
  • ברעים – חוסל מחבל בידי סיירת נח"ל.
  • באשקלון – שלושה מחבלים חוסלו באמצעות טנק ולוחמים מגדוד 17. שרפה פרצה בש"ג, הסריקות נמשכות.