חודש וחצי אחרי שעזבה בגלל חילופי האש בגבול, חזרה עדנה אתמול (שלישי) לבית שלה בקרית שמונה. "יצאנו עם תיק לכמה ימים לקרובי משפחה בעמק חפר והמחשבה הייתה שצ'יק צ'אק אנחנו חוזרים ובסוף יצא שלא הייתי פה שבעה שבועות", היא מספרת. "עכשיו ישנתי פה לילה ראשון ואני בעיקר אורזת בגדי חורף שלא היו לי ונמשיך להמתין. לא נחזור לגור פה עד שהמציאות לא תשתנה".

הדברים של עדנה נשמעים שוב ושוב מכל תושב שמדברים איתו. למרות המרחק מהבית, קשיי ההסתגלות במקומות חדשים וחיים עם מזוודה צמודה, אנשים לא מוכנים לחזור לגור ליד הגבול לפני שיהיה שינוי.

כבר חמישה ימים שגבול הצפון שקט ולא נשמעים קולות נפץ. אבל אם בסבבים קודמים בצפון הספיקו כמה שעות של שקט כדי שאנשים יחזרו לשגרה - הפעם המצב שונה. היישובים עדיין ריקים, העסקים לא נפתחו מחדש וכולם מחכים להתחדשות הקרבות. לאורך הגבול פרוסים חיילי הסדיר והמילואים בהיקפים אדירים, כשההחלטה בפיקוד צפון כרגע היא שלא לצמצם את הכוחות כרגע.

הימים השקטים מאפשרים אמנם מעט מנוחה והתרעננות למי שלא היה בבית מתחילת הקרבות אבל בשלב הזה צווי ה-8 עדיין בתוקף. את הזמן הזה צה"ל מנצל כדי לאמן את המילואים שכבר גויסו. בכל יום מתבצעים אימונים בשטחי האש להעלאת רמת הכשירות וכבר התקיימו כמה תרגילים ברמת החטיבות במקביל לשמירה על קווי ההגנה.

במושבה מטולה, כל מקום הוא למעשה סמוך לגבול ובימים האלו צמודים למי שנמצא שם גם חיילים רבים. בכל רחוב יש כוחות והעיניים שלהם על הגדר לזהות כל תנועה חשודה. עד ל-8 באוקטובר, היום שבו בחרו בחיזבאללה לפתוח באש לעבר המוצבים בגבול והיישובים, הסתובבו בחופשיות מידי יום פעילי חיזבאללה על גדר המושבה, חמושים במצלמות ולפעמים גם בנשק ותצפתו על כל תזוזה במושבה.

בימי הקרבות צה"ל השמיד על כל העמדות של חיזבאללה עד למרחק של 2.5 קילומטרים מהגבול. המחבלים נסוגו אבל לא לחלוטין. ביממה האחרונה זיהו במטולה כמה דמויות שבחרו להתעכב על גדר היישוב. "ראינו אותם בבירור - עוצרים, מסתכלים ומצלמים", מספר דוד אזולאי, ראש מועצת מטולה. "באחת הפעמים גם זיהינו שאחד מהם היה חמוש. זאת הוכחה שהמערכה פה אפילו לא התחילה. אנחנו חייבים לצאת כאן למערכה ולהרחיק אותם מהגדר שלנו אחת ולתמיד. התושבים אומרים לי שהם לא חוזרים במצב הזה הביתה ואני מבין ומסכים איתם. אף אחד לא רוצה שיחזור על עצמו מה שקרה בעוטף עזה וכרגע אף אחד לא יכול להבטיח לנו שזה לא יקרה אם לא יעיפו את חיזבאללה מהגבול".

שינוי כיוון - שמים את הצפון במרכז (צילום: שינוי כיוון - שמים את הצפון במרכז)
שינוי כיוון - שמים את הצפון במרכז | צילום: שינוי כיוון - שמים את הצפון במרכז
שינוי כיוון - שמים את הצפון במרכז (צילום: שינוי כיוון - שמים את הצפון במרכז)
שינוי כיוון - שמים את הצפון במרכז | צילום: שינוי כיוון - שמים את הצפון במרכז

הרמטכ"ל הרצי הלוי התייחס לדברים אתמול כשביקר בפיקוד הצפון בצפת ואמר: "מכאן אני רוצה לפנות לתושבי הצפון, תושבי הצפון פונו מבתיהם מזה זמן – אני יודע עד כמה המצב קשה, אני יודע עד כמה המצב לא נוח ובעיקר עטוף באי וודאות. אנחנו ביחד נבטיח שתושבי הצפון יחזרו למציאות ביטחונית אחרת, טובה ויציבה יותר".

את רמת הדריכות אפשר להדגים בכמה אירועים שהיו בימי "הפסקת האש" שחיזבאללה נטל על עצמו. חיילים ירו בכמה הזדמנויות לעבר אנשים שהתקרבו לגדר הגבול. באחד המקרים נפצע קל חקלאי לבנוני שהתברר בדיעבד כי אינו קשור לחיזבאללה. באירוע אחר בוצע ירי לעבר רכב אזרחי שנסע סמוך לגבול ורק לאחר מכן התגלה שמדובר ברכב של כח האו"ם יוניפיל.

כל זה כרגע לא מרגיע את התושבים. כמה קבוצות מתארגנות בימים אלו להעלות קמפיין בקריאה לקיום החלטת מועצת הביטחון של האום שסיימה את מלחמת לבנון השנייה וקבעה כי לא יהיו כוחות חיזבאללה מדרום לנהר הליטני. "זה או 1701 (מספר ההחלטה באו"ם, ג"ו) או שנחזור ל 07.10" הם אומרים.