יממה אחרי שחודשה הלחימה בעזה, בצה"ל כבר ערוכים היום (שבת) לשלב הבא ומתמקדים באזור ח'אן יונס. בעקבות הקריאות, עזתים מאזורים שונים מתפנים דרך הצירים המרכזיים - אלא שבה בעת גובר החשש והייאוש בקרב התושבים. במקביל, נשמעת ביקורת נגד חמאס, לנוכח האבדות הקשות.

במסגרת יישום מדיניות פינוי האוכלוסיה בעזה לפי חלוקה לאזורים, דובר צה"ל בערבית, סא"ל אביחי אדרעי, קרא לתושבים המתגוררים ב-6 אזורים במחנה הפליטים ג'באליה ובשכונות שג'אעיה, זיתון והעיר העתיקה בעזה - להתפנות דרך שני צירים מרכזיים לאזור דרג' תופאח ולאזור מערב עזה.

ח'אן יונס
ח'אן יונס

בדרום הרצועה - צה"ל דרש לפנות 7 אזורים באזור בני סוהילא שבח'אן יונס, בנוסף ל-12 אזורים באזור אלקרארה, וכמה שכונות נוספות באזור מזרח ח'אן יונס - וקרא להם להתפנות לרפיח ולאזור ההומניטרי באל-מואסי.

צפון הרצועה
צפון הרצועה
רפיח
רפיח

עיתונאי פלסטיני סיקר את ההרס ברחובות בית חאנון וראיין כמה תושבים, כאשר ברקע נשמע קריאות מחאה נגד ארגון הטרור. "יש לנו את אללה והוא מספיק לנו. הרסו לנו את הארץ", נאמר.

אישה ממחנה עקורים ברפיח אמרה: "לאן נלך, לאף אחד לא אכפת מאיתנו". בתגובה יש מי שהשיב כי "אוי ואבוי! הדבר החשוב הוא שהם (בכירי חמאס) נחים בבתי מלון. איך אתם (התושבים) מרגישים זה באחריות אללה. אבל העיקר שהם בסדר. אללה ישלם לכם פי מיליון, חמאס, על מה שעשית לעם הזה. השמדתם אותנו והרסתם כל שביב של תקווה שהייתה לנו בחיים, שאללה יקלל אתכם".

"עמר ואסאמה" תחת ההריסות
"עמר ואסאמה" תחת ההריסות
איפה האנושות?
איפה האנושות?
כאוס בהגעת סיוע הומניטרי
כאוס בהגעת סיוע הומניטרי

בציוץ שפרסם בטוויטר עזתי שהיה חלק מתנועת המחאה "בדנא נעיש", נראית חשבונית שמפרטת את המחיר שנגבה מהם על זוועות 7 באוקטובר - 15 אלף הרוגים בגדה ובעזה, 40 אלף פצועים בגדה ובעזה, 7,000 נעדרים תחת ההריסות בעזה, 1.4 מיליון עקורים בעזה, 3,000 אסירים חדשים ו-51 אלף בתים הרוסים.

עוד הוא המשיך לתאר בחשבונית: כנסיות ומסגדים נהרסו, הופסקו המים הנקיים ושירותי החשמל, לצד קופון הנחה: 150 אסירים ישוחררו. בתיאור התמונה נכתב: "אללה מספיק לי, חמאס!".

המשפיען הפלסטיני אסמאעיל ג'ואד, שמחזיק ביותר מ-860 אלף עוקבים, שיתף בסטורי באינסטגרם את התחושות בעקבות המלחמה. לדבריו, הפלסטינים חווים את "התקופה הגרועה ביותר בחייהם ומתגעגעים לשגרה הפשוטה, כמו לישון בבית, לצאת לעבודה, להסתובב בשכונה וכמהים לשקט נפשי”.

הוא הוסיף כי הם יזדקקו לטיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי כדי להתמודד עם מה שעובר עליהם. המשפיען מוסטפא סעיד סיפר כי "החלום של היום הוא חבילת וופלים". בחשבונו באינסטגרם ציטט את הפתגם: "החקלאי החכם אוגר בקיץ כדי להתמודד טוב בחורף", ובכך הצביע על הקושי בהשגת מזון.

המשפיענית נור א-נג'אר, בעלת כ-800 אלף עוקבים, העלתה לאינסטגרם סטורי שבו טענה כי חלה עלייה של ממש במחירים ברצועה, וכי בקושי נמכרים מוצרים טריים בחנויות ובשווקים.

כאוס בהגעת סיוע הומניטרי
כאוס בהגעת סיוע הומניטרי

המשפיען איימן אל-ג'די שיתף גם הוא את עוקביו בכך שהמחירים ברצועה עלו בצורה ניכרת, וכן כי מחירה של פחית פול עלה פי שלושה בעקבות המלחמה.

העזתים חוששים מהיום שאחרי המלחמה: "איפה נגור? מי יבנה מחדש את הבתים?"

פלסטינית אחרת הביעה חשש מ"היום שאחרי" המלחמה בעזה ותהתה: "היכן נגור לאחר המלחמה? מי יבנה מחדש את כל הבתים והמגדלים?". היא הוסיפה ומתחה ביקורת על אונר"א, בטענה שאינה שמה דגש על מה שיקרה לאחר המלחמה.

גובר השיח בקרב העזתים על ייאוש מהמלחמה. כך למשל, אחד מהם כתב: "אני נשבע באללה, אנשים רוצים שהמלחמה הזו תסתיים, שכולם יחזרו לבתיהם, אנחנו לא רוצים את האסון הזה". "אנחנו רוצים לחזור לבתים שלנו", "אנחנו עייפים רשמית", "אלוהים, לא נשארו בתים או משהו בעזה", הוסיף עזתי אחר.

אדם שנתפס בעת ביזה
אדם שנתפס בעת ביזה

עיתונאים, משפיענים וגולשים פרסמו ברשתות החברתיות תמונות של כתובות גרפיטי על גבי הריסות הבתים, שמבטאות את התסכול ממראות ההרס תוך התייחסות להרוגים ולנעדרים מהמלחמה.

במקביל, גובר השיח על גניבות מבתים פרטיים, בתי מרקחת, חנויות ומשאיות סיוע הומניטרי. נרשמו טענות שלפיהן אנשים מרוקנים את המשאיות טרם הגעתן למחסני הסיוע וכי תושבים פורצים לתחנות חלוקת גז וגונבים מבתים פרטיים.

דיווחים על יוקר המחיה בעזה
דיווחים על יוקר המחיה בעזה

תושבת מחנה הפליטים א-שאטי סיפרה: "הכול מהבית שלנו נגנב, כולל בגדים, אוכל, שתייה ומזרנים. זו בושה". יש מי שטען כי הכאוס נובע מאומללות ומקושי רב.

חמזה אל-מצרי המתעד את חיי התושבים ברצועה, קרא לכלל התושבים לדווח לגורמים ממשלתיים על כל מקרה ביזה. לפני כמה ימים הוא דיווח כי אדם נתפס בעת ביזה ונקשר לעמוד חשמל כעונש.