בכל מקום שבו נמצאים כוחות צה"ל ברצועת עזה ישנם "מגננים" - מוצבים זמניים של צה"ל, המשמשים למנוחה ורענון. חלקם קטנים יותר, ויכולים להכיל גדוד, וחלקם גדולים יותר ומיועדים להכיל חטיבה שלמה.

בעשרות המגננים הפזורים ברצועה מקבלים הלוחמים כפכפים ומגבת ומתקלחים במקלחות ניידות, מכבסים את הבגדים ומחליפים למדים חדשים. הם מקבלים גם מארז חלות ויין לקידוש ואף אוכלים אוכל חם כמו פיצות ושניצלים, ובקרוב עם תחילתו של החג - עתידות להגיע גם סופגניות.

מכולת מקלחת (צילום: דובר צה"ל)
הלוחמים מקבלים כפכפים ומגבת. מכולת מקלחות | צילום: דובר צה"ל

החיילים נחים, מתחמשים ואוכלים במגנן, שמשמש כמקום בטוח יותר לשהייה, באופן יחסי, בתוך שדה הקרב. "לוחם שמגיע למגנן ויש לו 24 שעות זה הנקודת אושר שלו בשדה הקרב. אנחנו יוצרים להם תחושה ביתית כדי שיהיה להם כוח להמשיך להרוג מחבלים בהמשך", מסביר קצין הלוגיסטיקה של חטיבת גבעתי, רס"ן תומר.

לוחמי ההנדסה ודחפורי ה-D9 שלהם בונים סוללות חול ועפר שמאבטחות ומסתירות את המגנן מפני איומים בטווח הקרוב, והטנקים והנמרים מאבטחים אותם מול איומים רחוקים יותר.

"אל המגננים מגיעות השיירות הלוגיסטיות כל לילה, מלאות בדלק, ציוד, תחמושת ואוכל. קיום המגננים מאפשר להיכנס לתוך מרחב הלחימה ולהקל על הלוחמים, אבל במקביל מאפשר לא להיות בחזית במרחב המאוים ביותר", מתאר רס"ן תומר.

חלוקת ציוד במגנן (צילום: דובר צה"ל)
מכבסים את הבגדים ומחליפים למדים חדשים. חלוקת ציוד ב"מגנן" | צילום: דובר צה"ל

"זהו שטח אויב, אבל באופן יחסי, מדובר במקום בטוח יותר"

המגננים נבנים באופן יום יומי, בהתאם להתקדמות הלחימה. בכל מקום שאליו מגיעים הכוחות, מקימים מגנן שישמש אותם בעת הצורך. "הקמנו מגננים גם בדרום הרצועה, ככל שמתקדמים ומעמיקים את ההתקפה, ככה אנחנו מעמיקים את המגננים. כמות הלוחמים בפנים היא גדולה מאוד ובהתאם לפריסת הכוחות שלהם מחליטים על המיקומים. אין שום מקום בטוח בתוך עזה, זהו שטח אויב, אבל באופן יחסי, מדובר במקום בטוח יותר שבו הלוחם יכול לצאת מהכלי, להתאוורר בבטחה ולנוח", מסביר קצין הלוגיסטיקה של פיקוד דרום, אל"ם אורן.

אל״ם אורן, קצין הלוגיסטיקה של פיקוד דרום (צילום: דובר צה"ל)
"הלוחם יכול להתאוורר בבטחה ולנוח". אל"ם אורן, קצין הלוגיסטיקה של פיקוד דרום | צילום: דובר צה"ל
המגנן של גולני בעזה (צילום: דובר צה"ל)
"מאפשר לא להיות בחזית במרחב המאוים ביותר". המגנן של גולני בעזה | צילום: דובר צה"ל

"זה מאפשר רציפות לחימה, כי כל האספקה והציוד הנדרש ואף תיקון של הכלים, מגיע עד הלוחמים, מבלי שיצטרכו לצאת החוצה לשטח הארץ. באחד הימים, כל חטיבת גבעתי הגיעה ל-24 שעות למגנן יחסית עורפי בתוך הרצועה. תיקנו שם את הכלים, הכנסנו פינוקים שלא מתאימים לשדה הקרב, כמו מייבש ומכונת כביסה ואפילו מקלחות וממתקים. זה משנה את כל התחושה בלחימה", מסכם רס"ן תומר.

המגנן של גולני בעזה (צילום: דובר צה"ל)
"זה מאפשר רציפות לחימה". המגנן של גולני בעזה | צילום: דובר צה"ל
המגנן של גולני בעזה (צילום: דובר צה"ל)
"משנה את התחושה בלחימה". המגנן של גולני בעזה | צילום: דובר צה"ל