במהלך השבוע התגייסו אלפי נשים לתפקידי לוחמה: לוחמות מעברים וחילוץ והצלה, לוחמות איסוף, לוחמות תותחנים ולוחמות חי"ר גבולות שחלקן יעברו הכשרה ויהיו טנקיסטיות. אם בעבר היו הסתייגויות רבות ודיונים על השאלה האם נכון שנשים ישרתו בתפקידים קרביים - המלחמה האחרונה הדגישה את התפקוד המקצועי שלהן ברגע האמת והגבירה את המוטיבציה של בנות רבות לשרת בתפקידי לוחמה. כעת, כבר אין ספק נשים יכולות לתפקד היטב בחזית המבצעית וסיפורי הגבורה של הלוחמות ב-7 באוקטובר מוכיחים זאת. "הן כבר לא צריכות להוכיח את עצמן, המתגייסות רואות שהלוחמות משפיעות בחזית - ורוצות גם", מסביר אל"ם ארז, מפקד ההכשרות בהגנת הגבולות.

אל"ם ארז עם הלוחמים (צילום: דובר צה"ל)
מפקד ההכשרות בהגנת הגבולות. אל"ם ארז עם הלוחמים | צילום: דובר צה"ל
גדוד מעורב של לוחמות ולוחמי חילוץ נלחם ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
נלחמים ברצועת עזה. לוחמת בגדוד מעורב של לוחמי חילוץ | צילום: דובר צה"ל

"חיסלו מחבלים רבים תחת אש"

"ב-7 באוקטובר הלוחמות הוכיחו את עצמן פעם נוספת", אומר , אל"ם ארז. "הן קפצו לשדה הקרב ופעלו במשמיתיות, יזמו ורצו קדימה לעבר האויב, חיסלו מחבלים רבים תחת אש ואף הגנו על החיילים שלהן עצמן. הלוחמות עושות בדיוק את אותו מסלול כמו הלוחמים, נמצאות באותן גזרות ומבצעות את אותן משימות מבצעיות. אין כבר מחלוקת על יכולת של נשים בלחימה והן לא צריכות להוכיח את עצמן. אנחנו בשנת 2023, ורק צריך לדעת לשלב אותן בצורה מקצועית עם התאמות לתנאים והכשירות הפיזיולוגית".

בחיל הגנת הגבולות משרתים 60% חיילות ו-40% אחוז חיילים, ובין תפקידי הלוחמה בחיל נמצאת פלוגת הטנקיסטיות, שבה החיילות מתגייסות לחי"ר גבולות, ובהמשך עוברות הכשרה בטנק. אם בעבר הפלוגה הייתה פיילוט שנוי במחלוקת, ב-7 באוקטובר היא הוכיחה את עצמה מעבר לכל ספק כשהלוחמות דרסו עשרות מחבלים ודהרו קדימה - והוכיחו שוב את יכולות הנשים במלחמה.

אך, גיוס בצל לחימה דורש גם שינויים ורגישות גבוהה: "ההכשרה שיעברו הבנות עברה התאמות בהתאם ללחימה, בין אם בתרחישי הקיצון שאליהם מתכוננים ובין אם ברגישות שהתבקשה מהמפקדים לגלות כשחלק מהמתגייסות הן מהעוטף, או קרובות משפחה של נרצחים וחטופים", מסביר המפקד אל"ם ארז.

מ"פ בפלוגת טנקיסטיות, סרן ק' (צילום: דובר צה"ל)
חלק מהחיילות בחי"ר גבולות עוברות הכשרה בטנק. סרן ק' מ"פ בפלוגת טנקיסטיות | צילום: דובר צה"ל
סרן מאי כהן, סרן נועה כהן, סרן אושר בן צור (צילום: דובר צה"ל)
בחיל 60% חיילות ו-40% אחוז חיילים. לוחמות בחיל הגנת הגבולות | צילום: דובר צה"ל

"המצב דרבן אותי להיות לוחמת"

"מדובר בצעירות נהדרות שראו שהלוחמות נמצאות בחזית ומשפיעות, והמוטיבציה שלהן להיות לוחמות גדולה בהתאם", אומר אל"ם ארז על המתגייסות החדשות, המעוניינות לשרת בקרבי. "המלחמה הגבירה את ההבנה על גודל הצורך בלוחמים בצה"ל וחשיבות ההגנה על המולדת, והבנות מבינות את זה. מכאן והלאה כמות התפקידים שייפתחו לבנות בלחימה רק תלך ותגדל", מדגיש אל"ם ארז.

לוחמות מג"ב (צילום: מג"ב)
"הן משולבות עם התאמות לתנאים והכשירות הפיזיולוגית". לוחמות מג"ב | צילום: מג"ב

אחת מן המתגייסות היא טוראי אוריאן פרץ, שאחותה היא לוחמת בקרקל והיא עצמה מתגוררת בשדרות והייתה נצורה בביתה ב-7 באוקטובר: "המצב מאוד דרבן אותי להיות לוחמת, זה בדיוק הזמן לתרום למדינה. בתור אחת שגרה בשדרות ותמיד הגנו עליה, זה הזמן שלי להגן בחזרה ולעשות כל מה שאני יכול", היא מספרת. "לוחמות יכולות לעשות כל מה שלוחמים יכולים ואני רואה את זה אצל אחותי, זה דרבן אותי ונתן לי השראה להיות לוחמת גם", היא מוסיפה.

הטנקיסטיות מחטיבת פארן
בעבר הפלוגה הייתה פיילוט שנוי במחלוקת. טנקיסטיות מחטיבת פארן

 

_OBJ