אהוד (אודי) לביא היה ידוע עד לאחרונה כ-א' מהמוסד - מי שכיהן כסגן ראש המוסד עד לפני שנתיים ופיקד על אחד המבצעים הנועזים של הארגון - גנבת מסמכי הגרעין האיראני מטהראן. הערב (ראשון) הוא התראיין לראשונה בפנים גלויות ואמר: "שאירוע כזה משמעותי, משנה מציאות, כמו המתקפה ב-7 באוקטובר, יקרה בלי שהאיראנים יודעים? נשמע לי מופרך".

"אנחנו לא יודעים אם היה קשר בין איראן לחמאס", הוסיף הבכיר לשעבר. "התפיסה הכוללת היא שיש ניהול כולל של המזרח התיכון. יש פה פרויקט של שנים שהתחיל קאסם סולימאני, שפרס את יכולותיו בסוריה, בתימן, בעיראק, הג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה וכמובן חיזבאללה. הקשר של איראן למתקפה צריך להיבדק לפרטי פרטים".

אהוד (אודי) לביא
סגן ראש המוסד לשעבר אהוד (אודי) לביא

הבכיר במוסד לשעבר קבע כי "המטרה העליונה ביותר צריכה להיות השבת החטופים", והוסיף כי הוא סומך על הדרג המקצועי שמנהל את המשא ומתן להשבתם. "אני לא מודע למה שקורה מאחורי הקלעים, אבל אני יודע שהלב של חברי הדרג המקצועי נמצא במקום הנכון. הם בלתי תלויים והמטרה המרכזית שלהם היא להחזיר את החטופים הביתה במינימום מחיר".

כאשר נשאל אם שכח להזכיר גם את הדרג המדיני, השיב לביא: "אני לא שוכח כלום. הם יצרכו להשיב את החטופים תוך ניהול מלחמה. אני סומך על ראש הממשלה, שר הביטחון והשר בני גנץ, שיקבלו את ההחלטות, אבל הדרג המדיני מכניס גם הרבה מאוד שיקולים. הם מודעים לגודל השעה ולמחיר שעשוי להיות להחלטות כאלה. נידרש לוויתורים".

"היה כשל מודיעיני ומבצעי, האסון קולוסלי"

"היה כשל מודיעיני, היה כשל מבצעי. כל היום הזה היה אסון אחד גדול, קולוסלי", אמר סגן ראש המוסד לשעבר. "יחד עם זאת, האם זה כשל של המוסד, של שב"כ או של אמ"ן? אני מניח שזה ייקבע בוועדת החקירה ביום שאחרי".

על ראש המוסד דדי ברנע, במנהל את המו"מ להשבת החטופים עם קטר, אמר לביא: "אני משוכנע שהוא נמצא בין ההוראה שקיבל מהבית לבין העסקה הטובה ביותר שהוא יכול להשיג. לא סתם הזכרתי את אנשי המקצוע הבלתי תלויים, שאינם אלופים מכהנים במערכת הביטחון, שהשיקול היחידי שלהם הוא המקצועי. ברנע איש מקצוע מצוין שקשוב גם לדרג המדיני. השיקול המרכזי והעליון צריך להיות החזרת החטופים - גם על חשבון דברים אחרים".

במקביל למאמצים של ראש המוסד להניע עסקה לשחרור החטופים, פועל גם ראש המוסד לשעבר יוסי כהן בעניין. "גם כשיוסי היה ראש המל"ל והיה ראש מוסד, רה"מ הנוכחי דאג לשלוח שליחים לשליחויות עלומות מעל לראשו ומצדדיו. זה לא חדש אצל נתניהו. לנהל ערוץ מקביל לעבודה של ראש המוסד ברנע - אני משוכנע שזה בידיעת ראש הממשלה. אין מצב שיוסי יעשה מהלך כזה שלא בידיעת נתניהו".

יוסי כהן, בנימין נתניהו וראש המוסד החדש דוד דדי ברנע (צילום: לע"מ)
לביא: "משוכנע שכהן פעל באישור נתניהו; דדי ברנע איש מקצוע מצוין" | צילום: לע"מ

"לטעמי ההחלטה על חיסול חמאס לא מוגבלת במקום ובזמן. אם נהרוג את סינוואר או את איסמאעיל הנייה בעוד חודשיים או בעוד שנה זה פחות משנה, מה שמשנה הוא שכל מנהיגי החמאס יבינו שבכל מקום הם חשופים לפגיעה מרגע שמדינת ישראל החליטה", קבע הבכיר במוסד לשעבר.

לביא ציין כי לדעתו זו לא הייתה טעות שהמוסד יפסיק לעקוב אחר עזה. "כל ארגון צריך את המטרה שבה הוא מתמקד ועליה הוא נותן דין וחשבון. אם אתה אחראי על איראן ונגלה יום אחד שהם הגיעו לחומר בקיע, האחריות תהיה בראש ובראשונה של המוסד, לא רק אבל בראש ובראשונה. אם הופתענו ב-7 באוקטובר, האחריות היא על הארגונים שעליהן מוטלת המשימה. אם לכל אחד יש חלק יהיה קשה לגבש את האחריות".

"איראן לא תמהר להפסיד את נכסיה הכבדים, אבל המצב דינמי"

על נסראללה אמר לביא: "הוא איש מנוסה מאוד, שמתיימר ומתהדר בכך שהוא מכיר אותנו מעולה. התהדרות שלאורך שנים ניכר היה שיש לה כיסוי. יחד עם זאת, היום אני חושב שראוי שיבדוק עם קציני המודיעין שלו אם הוא לא עובר את הגבול, אם מה שקרה לא שינה בציבור הישראלי, בפוליטיקה ובנכונות של ישראל להשמיד את אויביה בכוח שתמיד היה לה. אכלנו אותה בעזה כי מה שעושים היום - אפשר היה לעשות לפני שנתיים. זו תהיה טעות מצד נסראללה לחשוב שאנחנו באותו מקום כמו בשבעה באוקטובר".

"למדינת ישראל יש היכולת לנהל מלחמה דו-חזיתית", הבהיר לשעבר סגן ראש המוסד. "עם זה, ברור שלישראל עדיף לנהל מערכה אחרי מערכה. נצטרך לחשב את הזמן, הנזק והסיכון. כמה זמן נהיה מוכנים לספוג את ההטרדות שמסלימות. להערכתי בלבד, לאיראן יש נכסים מאוד כבדים שהיא יכולה להפסיד אם תכניס את חיזבאללה למערכה מולנו כשהאמריקנים עומדים כאן. אני מניח שהאיראנים אומרים לעצמם שאמריקנים יכסחו מהם את כל מה שבנו במשך שנים. אבל המצב דינמי".