מתקפת הפתע של חמאס ב-7 באוקטובר כללה, בצד פריצת גדר הגבול, גם חדירה של מחבלים רבים לשטח ישראל דרך הים – באזור חוף זיקים. בעקבות המתקפה הוקפצו לגזרה הלוחמים של יחידת ילת"ם - היחידה למשימות תת-מימיות - במטרה לסגור את ה"פרצה הימית". במהלך אותו היום וגם בימים הבאים המשיכו מחבלי הקומנדו הימי של חמאס לנסות ולחדור לישראל ולוחמי חיל הים וילת"ם סיכלו ניסיונות רבים כאלה.

ריתוך חבלה מתחת למים (צילום: דובר צה"ל)
ריתוך חבלה מתחת למים | צילום: דובר צה"ל

מפקד פלגת החבלה בילת"ם, סרן שחר, מספר לנו על ההיתקלויות בימים הראשונים: "יצאנו עם סירות של חיל הים ורק תוך כדי הבנו את גודל האירוע ואת המטרה - להשמיד כל צולל שמנסה לחדור. בעזרת אמצעי איתור על-מימי ומודיעין של חיל הימי קיבלנו התראה מהירה מאוד. נכנסו במהירות למים יחד עם לוחמי שייטת 13 והטלנו לעומק הים פצצות ומטעני נפץ שחיסלו את רוב המחבלים גם באופן ישיר וגם מההדף התת-ימי החזק. מי שלא חוסל מתחת למים, נהרג מאש מאסיבית שירינו לעברו בחוף כשניסה לצאת מהמים".

"סיכול המחבלים בים גרמם להמון גופות מחבלים ואמצעי לחימה לשקוע בים. כדי לטפל בכך הובלנו שורה של פעולות איתור למציאת כלי הנשק והגופות - אירוע מורכב בגלל הראות הלקויה בים התיכון. כשנמצאו, התחלנו לחקור אותם ולזכות פריט פריט: מטענים, תיקי אמל"ח, טילי RPG, וסטים, נשקים ומחסניות הם רק חל ממאות הדברים שנמצאו", מסביר הקצין על היום שאחרי סיכול ניסיונות החדירה.

מאות צלילות והכשרה ביחידת יהל"ם

בימים אלו, אנשי יחידת הילת"ם נמצאים בכוננות גבוהה סמוך לחופי עזה ושומרים על הגבול הימי יחד עם חיל הים ולוחמיו. ביחידה מגיבים לכל התרעה על ניסיון חדירה, מניחים מטעני חבלה בנתיבים שבהם הם מעריכים שהמחבלים יגיעו ומשתמשים בפצצות עומק כדי לסכל חדירות בזמן אמת.

"לוחמי חמאס הם מיומנים, אבל חיל הים גדול עליהם בהרבה, כל מי שינסה לחדור בצלילה לא יצליח, כל מחבל שיכנס למים לא ייצא מהם בחיים", אומר סרן שחר.

יחידת הילת"ם מחולקת לשתי פלגות: פלגת חבלה שמנטרלת מחבלים ומטענים ופלגת צוללים שמבצעת פעילויות הנדסיות מתחת למים כמו תיקון אמצעים. המים לא מאפשרים שימוש בנשק רגיל כמו רובה ואקדח ולכן הלוחמים בפלגת החבלה נעזרים במטעני עומק שמטרתם להשמיד את צוללני האויב שמנסים לחדור.

ריתוך חבלה מתחת למים (צילום: דובר צה"ל)
ריתוך חבלה מתחת למים | צילום: דובר צה"ל

הכשרת הצוללן אורכת כשנה והיא מונה כמה מאות של צלילות. הניסיון הרב מאפשר ללוחמים בילת"ם לצלול בכל מאגר מים בארץ מצפון לדרום ואפילו בים המלח. לאחר ההכשרה הימית, לוחמי פלגת החבלה עוברים להכשרה ביחידת יהל"ם שבה הם מתמקצעים בזיכוי מטענים ופצצות - ולבסוף הם משלבים את הידע משני העולמות בזמן אמת.

"כל פעילות צלילה מבוצעת בזוגות, כשצולל אחד מוגדר כמפקד המשימה, שעליו מוטלת קבלת ההחלטות, וצולל שני שתפקידו לאבטח ולשמור על שניהם", מסביר הקצין. "אין ממש שני צוללים מכוחות נגדיים שמנהלים קרב מתחת למים, אלא יותר שימוש במטענים מימיים מדויקים כדי לנטרל את האויב. אנחנו משתמשים בציוד ומערכות צלילה מגוונות שלהם אמצעי איתור מאוישים וגם לא מאוישים ואף באמצעי חבלה", ממשיך הקצין.

משימות בחושך מוחלט

הפעילות מתחת למים מביאה איתה אתגרים שאין בקרקע - "הסביבה בים היא לא יציבה. מעל פני הים הספינה מושפעת מגלים ומעוצמת הרוח ומתחת לפני הים הלוחמים מתמודדים עם קור, זרמים חזקים, חוסר יכולת בתקשורת ובשיח האחד עם השני. לפעמים הם אף נאלצים לבצע משימות בחושך מוחלט", מפרט הקצין.

"אנחנו היחידים שאמונים על החבלה הימית אז זה מעורר גאווה שהצלחנו במשימתנו וסיכלנו ניסיונות חדירה רבים", מסכם סרן שחר.

חשיפת אמל"ח בקרקעית הים בעזה (צילום: דובר צה"ל)
חשיפת אמל"ח בקרקעית הים בעזה | צילום: דובר צה"ל