במקביל להצהרות על מוכנות צה"ל ללחימה בצפון, נמשכים המאמצים האמריקנים להביא להפסקת אש. השליח המיוחד של ארה"ב עמוס הוכשטיין הגיע אמש (ראשון) לשורה של פגישות בישראל ונראה כי לראשונה מאז פרוץ המלחמה – יש איתותים חיוביים לאפיק הדיפלומטי.

לפי בכירים בישראל מהפגישות עולה תחושה טובה יותר מאשר בתחילת המלחמה, עם סיכוי ממשי להצלחת המהלך. האיתותים להיתכנות ההסדר הדיפלומטי לא היו מתקבלים אלמלא הייתה הסכמה גם מצד חיזבאללה. בדיונים עולה הנוסחה האמריקנית, ובישראל יש הסכמה כללית לסעיפיה.

ההצעה האמריקנית כוללת נוסחה דו-שלבית. בשלב הראשון יכוננו הצדדים הסכם הבנות ביניים, שיכלול את הסגת כוחות חיזבאללה מגבול דרום לבנון, פריסה מוגברת של יוניפי"ל וצבא לבנון במרחב ולבסוף החזרת תושבי הצפון ליישובים שפונו. אם אכן המאמצים יניבו פרי, יתקיים המשא ומתן על השלב השני – שבמסגרתו ישראל תהיה מוכנה גם היא לפשרות מסוימות.

הנוסחה האמריקנית לפתרון מדיני בצפון
הנוסחה האמריקנית לפתרון מדיני בצפון

בישראל מקבלים את ההצעה האמריקנית, אך מדגישים כי ההתקדמות תהיה תלויה בהכרח בהפסקת האש בדרום. בפגישותיו הוכשטיין מבין שבישראל לא נותנים למהלך זמן בלתי מוגבל וחוזרים על כך שאם תהיה הפסקת אש בדרום, ישראל לא תפסיק את המלחמה בצפון ללא הסדרה. עמדה שהשמיע גם שר הביטחון גלנט ביום שישי.

"אנו מוכנים לפתור את המשבר בדרך מדינית, אך ערוכים לכל אפשרות אחרת", הבהיר שר הביטחון גלנט להוכשטיין בפגישתם. עוד הבהיר השר גלנט כי ישראל מחויבת לשיפור המצב הביטחוני בצפון, לרבות החזרת כל התושבים לבתיהם, לאחר הסרת איום הפשיטה והירי משטח לבנון. בפגישה, שהתקיימה בלשכת שר הביטחון בתל אביב, שוחחו השניים על הצורך בשינוי המצב הביטחוני בגבול הצפון ועל הדרכים להשבת המפונים לבתיהם.