התוכנית המקורית שגיבשו ראשי החמאס, יחד עם מנהיגי חיזבאללה, ומפקדי משמרות המהפכה של איראן, הייתה מתקפה משולבת שבה יפרצו כוחות מרצועת עזה, לבנון וסוריה במקביל, אל תחומי ישראל, תוך כדי מטח טילים מדויקים אל מטרות אסטרטגיות – כמו תחנות כוח ובסיסי תעופה, בישראל. התוכנית לא יצאה לפועל מאחר שחמאס לא היה מוכן לשתף את האיראנים ואת חיזבאללה בשעת האפס.

הדיונים על תוכנית זו התקיימו לסירוגין מאז שנת 2021. ואולם ההתערבות המהירה של ארה"ב אחרי שבעה באוקטובר סיכלה את הרעיון המבצעי.

את הדברים חושף עכשיו אחד משני העיתונאים הפלסטינים החשובים והמהימנים ביותר, בהתבסס על מקורות מידע יוצאי דופן הן בחמאס והן ברשות הפלסטינית, מוחמד דראגמה. זה שנים שלמדתי לכבד ולהעריך את מקורות המידע שלו ואת כושר הניתוח שלו. את הדברים הוא מפרסם באתר חדשות סעודי שאפשר לתאר אותו כמקביל ל-N12.

לפי דבריו, הסיכום שהושג בין חמאס לחיזבאללה ואיראן, נועד להביא הישג צבאי נרחב מול ישראל שיוליך לאכיפת נסיגה מהגדה המערבית. ואולם, אומר דראגמה, חמאס לא שיתף את שותפיו בעיתוי המתקפה שבחר אם כי היה ידוע להם מה המתווה.

פלסטינים חוגגים סביב טנק צה"ל שהותקף ב-7 באוקטובר (צילום: רויטרס)
מתקפת 7 באוקטובר מרצועת עזה | צילום: רויטרס

לפי המתווה הזה היו אמורים אנשי כוח רדואן של חיזבאללה לפרוץ ליישובי הגליל העליון בד בבד עם ההסתערות על יישובי עוטף עזה ובמקביל, מיליציות שיעיות בשליטת איראן היו אמורות לפרוץ אל יישובים בגולן. כאמור, בחיפוי מטח טילים מדויקים מוגבל אבל מוכוון היטב אל יעדים אסטרטגיים בתוך ישראל ולאו דווקא אל תוך ריכוזי אוכלוסין.

השיבוש בתוכנית העל הזו של "ציר ההתנגדות" התרחש, לפי דראגמה, בגין ההתערבות המהירה של הנשיא ביידן למוחרת שבעה באוקטובר ובעיקר האזהרות ששיגר לעבר איראן וחיזבאללה והזזת נושאות מטוסים אל מזרח הים התיכון.

מהתיאור שלו עולה כי ברגע שהבינו בטהראן ובביירות שארצות הברית איננה נשארת מן הצד, הם הגיעו לידי מסקנה שמוטב להימנע ממימוש התוכנית המקורית. על כן עבר חיזבאללה למהלך חלופי של לחימה בטווחים מוגבלים לאורך גבול הצפון.

עוד אומר דראגמה – ואני מאמין לו – שהכוונה הייתה מראש להציע לישראל לעצור את הסיבוב הגדול הזה בהסדר להפסקת אש של עשר שנים. כאשר יחיא סינוואר ועמיתיו הבינו שחיזבאללה והאיראנים אינם מצטרפים למתווה המקורי שתוכנן, הם חזרו והציעו לישראל מאז תחילת הלחימה שחרור חטופים והפסקת אש לעשור, אבל כל זה קרה מאוחר מדי, כאשר ממשלת ישראל לא גילתה עניין בהסדרים מסוג זה.

מנהיג חמאס יחיא סינוואר (צילום: רויטרס)
יחיא סינוואר וראשי חמאס | צילום: רויטרס

ארשה לעצמי להזכיר בקצרה שההסבר הזה לשאלה מדוע תקף חמאס כדרך שבה תקף ב-7 באוקטובר, וכיצד התאכזב מאי-מימוש ההבנות שהיו לו עם איראן וחיזבאללה, ניתן מעל מסך ערוץ 12 בסוף השבוע הראשון ללחימה.