בצה"ל ובשב"כ מבקשים מהממשלה להוציא אל הפועל פיילוט להכנסה מחודשת של פועלים פלסטינים לישראל, כך פרסמנו אתמול (שני) בערב ב"מהדורה המרכזית". התוכנית ההתחלתית אמורה לכלול כ-5,000 פועלים ביום, זאת לעומת 150 אלף הפלסטינים שעבדו בישראל לפני חגי תשרי ואירועי 7 באוקטובר. האמריקנים ושר הביטחון יואב גלנט תומכים, שרים בממשלה מתנגדים - וראש הממשלה, שצריך לקבל החלטה בנושא, נמצא בין הפטיש לסדן.

נתניהו, גלנט והרצי הלוי בהערכת מצב בצפון (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
ראש הממשלה נתניהו והרמטכ"ל הלוי | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

במסגרת הפיילוט המוצע, הפועלים שיכנסו ילוו משטחי הרשות עד למקום עבודתם באתרי בנייה ובמפעלים, ולא לאזורי ערים. התוכנית מגיעה על רקע אזהרותיהם של גורמים ביטחוניים, שאותן הם מביעים בצורה מפורשת בכל הדיונים האחרונים: "להמשיך במצב הקיים זה ליצור את התנאים להתקלחות שחמאס מנסה לדחוף אליה גם בגדה - ולא מצליח".

בצל הפיגוע הקשה היום ברעננה, במערכת הביטחון מזהירים שאיו"ש מתקרב לנקודת רתיחה ומתריעים שם שמניעת כניסת הפועלים והעברת הכספים לרשות הפלסטינית, עלולה להבעיר את השטח. לדבריהם של גורמים ביטחוניים, מניעת כניסה מוסדרת של פועלים מביאה לעלייה במספר מעברי השב"חים, המורגשת מאז תחילת המלחמה. בשל כך, מדגישים שם כי יש להעלות את רף הענישה למסייעים ולמעסיקי השב"חים, זאת כדי למנוע את התופעה.

יואב גלנט (צילום: פלאש 90)
תומך בפיילוט: שר הביטחון גלנט | צילום: פלאש 90

שר הביטחון גלנט תומך בעמדת מערכת הביטחון, וגם ראש הממשלה נתניהו עצמו כבר דיבר על מתכונת מסוימת שיש לשקול. עם זאת, בתוך הממשלה, ובעיקר על רקע הפיגוע ברעננה שבוצע על ידי שב"חים שאינם בעלי אישורי עבודה, יש התנגדות גדולה. לצד שר האוצר סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי בן גביר המתנגדים בעקביות, ניצבים הפעם גם חלק משרי הליכוד והמחנה הממלכתי.

שר הכלכלה ניר ברקת שיגר היום מכתב לראש הממשלה ולשר הביטחון ובו הביע את התנגדותו הנחרצת. "כמו שכסף לא עוצר את הטרור ולא קונה שקט, כמו שמזוודות הכסף לחמאס לא הביאו ביטחון - כך החזרת העובדים הפלסטינים לישראל כדי לפרנס אותם לא תביא ביטחון", כתב.

פגישת ראש הממשלה נתניהו ומזכיר המדינה בלינקן (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
ראש הממשלה נתניהו ושר החוץ האמריקני בלינקן בישראל | צילום: קובי גדעון , לע"מ

ברקע המחלוקת הפנים-ממשלתית, גם האמריקנים לוחצים בימים האחרונים על נתניהו ועל השר רון דרמר להכניס פועלים, לצד לחץ להעביר לרשות הפלסטינית את הכספים שהממשלה מונעת. הדילמה של ראש הממשלה נתניהו כעת, היא בין הלחצים המדיניים והביטחוניים - לבין ההתנגדות הפוליטית. הוא עצמו, יש לציין, סבור ממש כמו גלנט ומערכת הביטחון.