המלחמה נמשכת ובצה"ל מבינים שאין ברירה אלא לתחקר במקביל את מחדלי 7 באוקטובר. הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, פרסם היום (חמישי) את פקודת התחקירים בצה"ל, שמהווה את יריית הפתיחה לרצף תחקירים פנימיים ביחידות השונות. "מטרת התחקיר היא אחת", קבע הרמטכ"ל: "למידה. חווינו אירועים קשים וכשלנו בהגנה על האזרחים. אנו מחויבים ללמוד ולהשתפר, ומתמקדים בתקופה שקדמה ל-7 באוקטובר". 

בצל הביקורת בקבינט, בצה"ל מדגישים כי התחקירים הכרחיים בעת הזו להחזרה של התושבים לבתיהם בביטחון וכחלק מהמוכנות לזירה הצפונית. "תחקור פנימי תוך כדי לחימה הכרחי לשיפור יכולות הלחימה של צה"ל", הדגישו. "מטרת התחקיר, כפי שהוגדרה על ידי הרמטכ"ל, היא ללמוד ולהפיק לקחים כדי לשפר את האפקטיביות בלחימה הנוכחית ולהיערך למערכה הבאה".

ברצועת עזה (צילום: Ahmad Hasaballah, AFP)
"תחקור פנימי תוך כדי לחימה הכרחי לשיפור יכולות הלחימה" | צילום: Ahmad Hasaballah, AFP

הרמטכ"ל הדגיש בפני המפקדים כי ערכי הליבה שיעמדו בלב התחקיר הם אמת, ענייניות, שקיפות, אחריות ורעות. התחקיר הפנימי, לדבריו, יתמקד ב-7 באוקטובר ובאירועים שקדמו לו. החל באירועי מבצע "שומרי הסף" במרץ 2018 ועד שלושת הימים הראשונים של המלחמה.

ארבעת מוקדי התחקיר

  1. התפתחות התפיסה מול עזה בדגש על הגבול החל מ-2018: חלק זה יכלול תחקור של התפתחות המודיעין והתפיסה מול חמאס, בחינת מרכיבי תפיסת ההגנה ומנעד התכניות האופרטיביות כנגד האיום ברצועת עזה.

  2. המודיעין ותפיסת האויב מ-2018 ועד לפרוץ המלחמה: חלק זה יכלול מספר נושאים כגון; הערכת המצב לרבות האסטרטגית והמודיעינית, תרחישי הייחוס, התפתחות יכולות האיסוף, מנגנון הבקרה המודיעיני ו"איפכא מסתברא" בכל הדרגים.

  3. המודיעין והליך קבלת ההחלטות בליל 7 באוקטובר ובימים שקדמו לו: חלק זה יכלול בחינה של כלל ההחלטות שהתקבלו בכלל הדרגים ואופן בירור ושיקוף תמונת המצב.

  4.  ⁠פרק הזמן שבין 7 באוקטובר לשלושת הימים שאחריו: חלק זה יכלול תחקור של הפעלת הכוח בכלל הגופים בצה"ל, ניתוח קרבות ההגנה בעוטף ובחינה של כוננויות, סד"כ, פקודות ופו"ש.
הריסות קיבוץ בארי (צילום: נמרוד מרום)
הרמטכ"ל: "כשלנו במשימה העליונה - הגנה על האזרחים" | צילום: נמרוד מרום

לצד ארבעת המוקדים, נקבעו 5 נושאים נוספים לתחקור: קרבות ואירועים מרכזיים שקרו במהלך הלחימה, גיוס אנשי מילואים ובתפקוד המערך הלוגיסטי. בתוך כך, ייחקר נושא תכנון אורך נשימה, בדגש על רציפות התפקוד לצד חימושים וחלפים; איסוף ופינוי חללים.

מי שמרכז את ביצוע הפקודה היא מחלקת תורת ההדרכה באגף המבצעים. כל אגף, זרוע ופיקוד יגדירו נציג סדיר שיהיה אמון על תהליך התחקור. בפועל, כל מפקדה תקיים תחקיר פנימי, שבסופו יוצג לרמטכ"ל - בשאיפה, החל מתחילת חודש יוני.

לוחמי יחידת אגוז במערב ח'אן יונס (צילום: דובר צה"ל)
בין היתר יחקרו קרבות ואירועים מרכזיים שקרו במהלך הלחימה | צילום: דובר צה"ל

כל מפקדה תידרש להציג בשבועיים הקרובים מפת תחקירים פנימית לאור השאלות המנחות, הכוללת את אופן ביצוע התחקיר ואת נושאי המשנה. בצה"ל שבים ומדגישים כי "התחקיר לא משמש תחליף למנגנון בדיקה חיצוני, אלא ככלי מבצעי פנימי של צה"ל".