זה תקופה שבמצרים מביעים חשש שישראל תשתלט על ציר פילדלפי - שמשמש גבול בין עזה למצרים. בזמן שהעיניים נשואות ליעד האפשרי הבא במלחמה, העיתון הלבנוני אל-אח'באר דיווח היום (שלישי) כי ישראל הודיעה לקהיר שלא יהיה שינוי בפעולות המצומצמות שהיא מבצעת בציר פילדלפי ושהתיאום הביטחוני לגביהן - יימשך בימים הקרובים.

ציר פילדלפי (צילום: חדשות 12)
משאיות בציר פילדלפי | צילום: חדשות 12

על פי הדיווח, קהיר ביקשה מבכירים ישראלים להוכיח את הטענות שלפיהן יש מנהרות שמחברות בין הצד הפלסטיני של ציר פילדלפי לצידו המצרי. המקורות ששוחחו עם העיתון ציינו שבישראל הדגישו את "הצורך להדק את השליטה ברצועה ולא לאפשר לאף אחד לצאת ללא תיאום איתם", בגלל החשש להברחת חטופים דרך אותן מנהרות.

במקביל, העיתון הפרו-קטארי אל-ערבי אל-ג'דיד דיווח מפי מקורות מצריים כי יש היערכות לכל תנועה אפשרית של צה"ל לעבר ציר פילדלפי, בשל "הצורך לנקוט משנה זהירות ולא להיגרר לעימות ישיר עם ישראל".

המקורות הוסיפו: "ההערכות הרשמיות במצרים מדגישות כי יש לבחון היטב את המהלך, על מנת שהמצב לא יגלוש להסלמה נוספת ומתיחות שמאיימת לפוצץ את המצב באזור". נטען כי על פי האינדיקציות עולה כי ישראל עשויה לבצע פעולות צבאיות ספציפיות בציר פילדלפי באופן זמני.

ציר פילדלפי (צילום: חדשות 12)
ציר פילדלפי | צילום: חדשות 12

מנהל לשכת ההסברה הממשלתית במצרים דיאא' רשואן אמר בשבוע שעבר כי כל מהלך ישראלי לכיבוש ציר פילדלפי שבגבול בין מצרים לעזה - יוביל לאיום חמור על היחסים בין ישראל למצרים.

ראש הממשלה נתניהו התייחס לפני כשבועיים לכך שהשתלטות על ציר פילדלפי עומדת על הפרק. "זו אפשרות אחת של מה שאני קורא חסם דרומי. לא נסיים את המלחמה בלי שנסגור את הפרצה הזו. אם נסיים את המלחמה בלי זה, לא נוכל לדעת שפירזנו את עזה. יש כמה אפשרויות איך לסגור אותה. טרם קיבלנו החלטה", הוא אמר.

לפני כשבועיים ישראל גם אישרה למצרים להכניס כוחות צבא גדולים - שחורגים מהמותר בהסכמי השלום עם מצרים - לטובת פעילות ומבצעים של צבא מצרים ברפיח המצרית ולאורך ציר פילדלפי.

שאלת ציר פילדלפי

18 שנים עברו מאז עזב אחרון הטנקים של ישראל את אחד המקומות המזוהים ביותר עם הרצועה - ציר פילדלפי. מדובר בציר שנמתח לאורך יותר מ-12 ק"מ ומשמש גבול בין עזה לבין מצרים. בישראל, יש מי שקורא בימים אלו לכבוש את הציר מחדש - במטרה לאטום את הפרצה שדרכה הוברחו במהלך השנים כמויות אדירות של נשק.

ציר פילדלפי (צילום: חדשות 12)
ציר פילדלפי | צילום: חדשות 12

ציר פילדלפי מזוהה בעיקר עם מנהרות ההברחה. במשך שנים נשענה כלכלת עזה, ובפרט זו של חמאס, על תעשיית מנהרות ענפה. במרחק של כמה קילומטרים בודדים נחפרו, על פי ההערכות, למעלה מאלף מנהרות כאלו. המבריחים חפרו, חמאס החכיר מנהרות, תעשיית ההברחות חגגה.

חלק מהמנהרות שנחפרו מתחת לציר שימשו כמנהרות תופת שפגעו בחיילי צה"ל ובמוצבים של הצבא. תעשיית ההברחות שגשגה בזמן שצה"ל שלט בציר, וכמובן שגם אחר כך.

אז, כמו היום, עלו רעיונות כיצד נלחמים במנהרות. אלא שבאמצע העשור הקודם, נשיא מצרים א-סיסי, הטביע את המנהרות, הרס בתים בצד המצרי והעניש כל מי שהתגלה בביתו פיר מנהרה. אלא שמצרים מהווה מכשול בדרך לפעול שם - שם מאיימים ומפצירים שוב ושוב כי לא יקבלו את כיבוש ציר פילדלפי.