מאורעות ה-7 באוקטובר והמלחמה שבעקבותיה טילטלו מדינה שלמה, ולמרות שהמוטיבציה בקרב החיילים הצעירים לגיוס גבוהה, אין ספק שקיים גם חשש. כ-50 חיילות שגוייסו השבוע סירבו להתפנות מהבקו"ם לאחר שהביעו את סירובן להתגייס לשירות כתצפיתניות, וזאת על רקע החטיפה והרצח של התצפיתניות במוצב נחל עוז והפרסומים שלא הקשיבו לאזהרות שלהן והזלזול בתפקידן. חלק מהמגויסות לתפקיד הסכימו בסופו של דבר לעבור להכשרה, אך עדיין עשרות מתגייסות, 8% מכלל המתגייסות למערך התצפיתניות - מסרבות כרגע להתפנות לבסיס הטירונות.

תנאי השירות של התפקיד נחשבו רעים גם בעבר, בשל המשמרות הארוכות מול המסך, ללא אפשרות להזיז מבט או לקום מהכיסא, והשירות במוצבים שנמצאים על הגבול. בנוסף לכך קיבל התפקיד הקשרים שליליים נוספים אחרי ה-7 באוקטובר.

החמ״ל החדש שהוקם באוגדת עזה (צילום: דובר צה"ל)
חמ"ל התצפיתניות שהוקם מחדש בנחל עוז | צילום: דובר צה"ל

"הקצין צעק עליה"

"הבת שלי מצטיינת בתיכון שלה, מדריכת כדור יד וחיכתה לתפקיד משמעותי שהוצע לה עוד לפני המלחמה", מספרת ל-N12 סיגלית, אימא של חיילת שסירבה להתפנות. "יום לפני המלחמה שלחו לה מכתב מהצבא שמקדימים לה את יום הגיוס והיא הולכת לשרת כתצפיתנית. היא שלחה להם עשרות מכתבים וביקשה את התפקידים הקודמים שהציעו לה. היא רצתה תפקיד שמבחינתה יהיה משמעותי".

סיגלית מתייחסת בדבריה לידיעות שפורסמו לאחר ה-7 באוקטובר, שלפיהם זלזלו בהתרעות התצפיתניות: "היא לא רוצה לשרת בתפקיד שיזלזלו בו ולהיות כל היום מול מחשב היא רצתה תפקיד בשטח. היא לא ילדה מפונקת, היא רוצה לעבוד קשה. הבטיחו לה קצין מיון ביום הגיוס, אך הוא רק צעק עליה ואמר לה שהיא לא תקבל תפקיד אחר. היא התקשרה אליי בוכה אחרי המשפט שעשו לה. היא ביקשה ממני שאציל אותה".

"זה כל כך רחוק מאיתנו כמשפחה, לא הבנו איך הגענו למצב כזה", אומרת האם. "היא הייתה עם מוטיבציה כל כך גדולה לשרת בצבא. לא מתייחסים ככה לילדות בנות 18. "לצד אופי התפקיד, היא מפחדת לשרת בתפקיד כזה אחרי שראתה את החיילות החטופות ואת אלו שנרצחו".

תצפיתניות (צילום: דובר צה''ל)
תצפיתניות | צילום: דובר צה''ל

"זה רפואי, צריכה תרופות"

יובל אבא של חיילת שמסרבת להתפנות לתפקיד אומר שהוא מבין שחוסר הגמישות הצה"לית במיון נעוץ ככל הנראה בחוסר הקיים היום במערך התצפיתניות, במיוחד לאור הלחימה הממושכת ולאחר האירועים של ה-7 באוקטובר, אך תוהה, מדוע במקרה של הבת שלו הצבא לא מסתכל על החיילות עצמן ועל המגבלות שלהן ועושה גיוס אגרסיבי,

"מה שום דבר לא השתנה ב-30 שנה? הבת שלי עם בעיות קשב וריכוז מאובחנות, בלי יכולת לשבת ישיבה ממושכת מול מסך עד כדי לקיחת תרופות. זה רפואי ושלחנו לצבא הכול טרם הגיוס", הוא אומר. "הבת שלי ויתרה על תפקידים משמעותיים אחרים שהציעו לה בגלל הישיבה מול מחשב ורצתה תפקיד שטח, בסוף משכו אותה להיות תצפיתנית שזה הכי לא מתאים לה. ישיבה ממושכת עבורה מול מחשב גורם לה לסחרורות עד כדי לקיחת כדור".

"ביום שהתגייסה קצין המיון צעק עליה וערער אותה והיא כבר מדברת על כך שהיא לא מעוניינת לשרת", אומר יובל בכאב. "הם מנסים להתיש אותן עד שיסכימו, אבל זה רק מוריד להן את כל המוטיבציה".

תגובת דובר צה"ל

"במהלך הגיוס למערך התצפיתניות מועמדות שהביעו מוטיבציה נמוכה לתפקיד החלו הליך מול קצין מיון וחלקן שוחררו הביתה. המתגייסות קיבלו את התנאים הדרושים בהיבטי לינה ומזון ולא נמנעה מאף אחת בדיקה רפואית. נדגיש כי אף מתגייסת לא נכנסה לכלא כתוצאה מחוסר רצון לשרת בתפקיד".