ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס היום (רביעי) את ועדת המשנה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית במשרדו בירושלים. הועדה החליטה כי השב"כ יסייע למשטרת ישראל בפעולתה נגד ארגוני הפשיעה בכל הקשור לבחירות לרשויות המקומיות, וזאת במסגרת ייעודו ותפקידיו על פי חוק, כך שלא יידרש שינוי בחוק כדי לאפשר את מעורבות הארגון בנושא.

ההחלטה בוועדה בראשותו של ראש הממשלה נתניהו התקבלה בתום דיון שארך כ-3 שעות בנוכחות מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי והיועמ"שית גלי בהרב-מיארה. הסיוע המרכזי יהיה בכלי שכרגע אין למשטרה גישה אליו ולשב"כ יש - שימוש ברוגלות. בוועדה התקבלה ההחלטה להסמיך את השב"כ להפעיל עבור המשטרה רוגלות עד שתושלם ההסדרה בנושא. 

ועדת המשנה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
נתניהו כינס את ועדת המשנה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

במהלך הוועדה מודגש כי העזרה של השב"כ בנושא הרוגלות למשטרה הינה במסגרת הסמכויות והחוק. לא מדובר בחריגה, הקמה של מחלקה ייעודית או כניסה של השב"כ באופן אקטיבי לתחום הפלילי. 

סוגיה נוספת שעלתה היא הצווים המנהליים. השר סמוטריץ' דרש מעצר מנהלי של 200 בני אדם שקיימת עליהם תשתית למעצר. מהייעוץ המשפטי נמסר שמדובר בדרישה לא חוקית וזה דבר אסור במדינה דמוקרטית. השר לביטחון לאומי בן גביר התייחס לנושא ההגבלות המנהליות ונענה שזו אינה השוואה מדויקת וכי יש לדון בנושא בצורה נקודתית. 

ההודעה של נתניהו שיוצאת הערב היא יישור קו עם המצב הקיים. שב"כ יהיה מעורב רק בתחום שהחוק מתיר ובתוך הטווח הזה יפעל השב"כ. כיום השב"כ פועלים לסיכול טרור וריגול, כעת עולה הדרישה שהם ייפנו משאבים לדברים נוספים - אך זה עלול לבוא על חשבון משימתם העיקרית. גורמים בשב"כ מבהירים כי אם רוצים לאפשר את השינוי הזה - צריך להקצות לכך משאבים נוספים וזה לא יוכל לקרות בין לילה.

ראשי הרשויות: "נתניהו הוכיח שוב הערב שאין לו רצון אמיתי להקשיב"

לדיון שנערך הערב הוזמנו כל הגורמים מבלי שהוזמן אף נציג מהחברה הערבית. בעקבות כך ועד ראשי הרשויות פנה למשרד ראש הממשלה וביקש כי יושב ראש ועד ראשי הרשויות מודר יונס יופיע בפני הוועדה כדי שיספר מה החברה הערבית עוברת במיוחד אחרי עניין הקפאת התקציבים, העלייה בגל הפשיעה ומקרי הרצח. 

במהלך הדיון יושב ראש ראשי הרשויות הסביר כי ישנם מקרים בהם ילדי המשפחות נקלעים לתוך הפשיעה הערבית ולכן יש צורך לספק פתרונות לסוגיות עמוקות יותר. ראש הממשלה נתניהו לא קיבל את טענותיו, וענה לו כי הם "מתכחשים לתופעת ארגוני הפשיעה ואי אפשר לשתף אתכם פעולה כשאתם מתכחשים לבעיה". 

בעקבות השיח שהתפתח ראשי הרשויות המקומיות אמרו כי הם מבינים שממשלת נתניהו "לא רוצה להבין את החברה הערבית, את צרכיהם האמיתיים ולכן אין יכולת אמיתית לנהל איתם שיח". 

השר בן גביר: "אני בעד להכניס את השב"כ לכל החקירות במגזר הערבי"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התייחס היום ב"מהדורה המרכזית" לדיון שנערך היום ואמר: "חלק מהנרצחים אלו אנשים שהלכו בעצמם לרצוח". השר התייחס לעלייה במקרי הרצח בחברה הערבית והסביר כי ברחוב הערבי יש "מליציות שלמות, עשרות אלפי כלי נשק - וזה לא הגיע פתאום כשנכנסתי לתפקיד. מדובר בשנים רבות של הזנחה". 

"אני בעד שהשב"כ יכנס לנושא, זוהי עמדתי כבר חודשים. אני רוצה שהשב"כ ינהל את כל חקירות במגזר הערבי - כי למשטרה את האמצעים לכך", הוסיף בן גביר. "השוטרים עובדים קשה ועולים באחוזי התפיסה של הפרוקטשן והנשק אך אין הרבה שוטרים והמטרה שלי לחזק אותם ולתת להם גיבוי".

בן גביר התייחס גם לטרור ביו"ש ואמר כי הוא בעד לתת נשק למי שרוצה להגן על עצמו. "זה לא סוד שאני בעד לחזור לסיכולים, לחסום את יו"ש, לא לתת כסף לרשות הפלסטינית והממשלה הזאת טובה מקודמתה". הוא הוסיף כי "גלנט טועה במדיניות שלו ביו"ש - הזכות שלי ושל אישתי להסתובב בכבישי יהודה ושומרון יותר חשובה מזכות התנועה של הערבים. זאת המציאות - זכות החיים שלי קודמת לזכות התנועה".