יממה אחרי שהתכנס הקבינט המדיני-ביטחוני לנוכח גל הטרור והפיגועים האחרונים, וקיבל החלטות באשר ל"פגיעה במחבלים ובשולחיהם" - נראה שארגוני הטרור בעזה כבר חוששים היום (רביעי) מכך שישראל תפעיל שוב את מדיניות החיסולים הממוקדים, כפי שהיה במבצע "מגן וחץ".

גורמים בארגוני הטרור אמרו לעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הפרו-קטארי, כי מנהיגי ארגוני הטרור ברצועת עזה ומחוצה לה, בעיקר בלבנון, נקטו בשעות האחרונות ב"צעדי ביטחון חסרי תקדים" - מחשש לחיסולים ממוקדים מצד ישראל, לנוכח האיומים שמשמיעים גורמים בצה"ל ובממשלה.

חיסול ממוקד שביצע צה"ל ברצועת עזה
חיסול ממוקד שביצע צה"ל ברצועת עזה, ארכיון

המקורות ציינו כי הבכירים בארגוני הטרור "לוקחת ברצינות את האיומים הישראליים", שמגיעים אחרי רצף הפיגועים האחרון. לדבריהם, ארגוני הטרור העבירו מסרים למתווכחים - שלפיהם "כל תוקפנות או חיסולים מצד ישראל - יענו בתקופה, ללא קשר למחיר".

עוד דיווח העיתון כי ארגוני הטרור בעזה פינו את עמדותיהם העיקריות "והעלו את רמת הכוננות והמוכנות" למקסימלית, כדי להגיב על כל "תוקפנות".

גם העיתון הלבנוני אל-אח'באר המזוהה עם חיזבאללה דיווח כי ארגוני הטרור בעזה הגבירו כוננות - מחשש שצה"ל יחזור לחיסולים הממוקדים. גורם בפלגים איים כי התגובה על כל חיסול "תעלה על הציפיות של ישראל שתופתע מהאופי ומהעוצמה. צעד כזה עלול להוביל להסלמה גדולה - שתשפיע על הזירות השונות", לדבריו.

עם זאת, הוא הוסיף כי ארגוני הטרור "לא יאפשרו לכיבוש לשנות את כללי ההתקשרות ברצועת עזה או מחוצה לה". לטענתו, אם ישראל תחזור למדיניות החיסולים הממוקדים: "אפשרות זו תסבך אותה בגלל המשוואה שקבעה ברית ההתנגדות וההתחייבויות להגן על לוחמי ההתנגדות ומנהיגיהם".

מנהיג חמאס תקף: "אמרנו למצרים שלא נקבל את האיומים האחרונים ונגיב על כל תוקפנות בכל מקום". דובר חמאס חאזם קאסם אמר בריאיון לאתר החדשות הפלסטיני דניא אל-וטו כי "האיומים כלפי הנהגת חמאס וההתנגשות בעזה ומחוצה לה מבטאים את המשבר שבו הוא שרוי".

"זה לא חדש, הכיבוש חוזר עליהם בכל פעם שנכנס למשבר בגלל הסלמה בתגובה", טען קאסם. "אנחנו ערוכים לכל אירוע ומוכנה לפעול בכל הכוח נגד כל תוקפנות נגד עמנו בעזה או בזירות אחרות".

שר הביטחון יואב גלנט (צילום: אלעד מלכה)
שר הביטחון יואב גלנט, ארכיון | צילום: אלעד מלכה

שר הביטחון יואב גלנט הגיע היום לבסיס פיקוד המרכז בירושלים - שם קיים הערכת מצב עם בכירי מערכת הביטחון, ובסיומה ערך פגישה עם ראשי הרשויות ביהודה ושומרון. בהערכת המצב השתתפו סגן הרמטכ"ל האלוף אמיר ברעם, מפקד פיקוד המרכז האלוף יהודה פוקס, המתפ"ש האלוף רסאן עליאן, ראש המנהל האזרחי תת-אלוף פארס עטילה והקצונה הבכירה בפיקוד.

בפגישתו עם ראשי הרשויות, הביע גלנט את הערכתו לגיבוי המוחלט שהעניקו לכוחות הביטחון, ואמר כי "לגיבוי יש לזה חשיבות מכריעה בעיניי התושבים והחיילים".

במהלך הדיון בקבינט אתמול, השר לביטחון לאומי בן גביר העלה דרישה להגבלות משמעותיות על הפלסטינים, בהן הצבת מחסומים בכבישי יו"ש, חזרה לסגרים ולכתרים וחזרה לסיכולים ממוקדים. הוא גם דרש את החמרת תנאי האסירים הביטחוניים בכלא כתגובה לפיגועים, ביניהם גם הוצאת ערוצי הטלוויזיה וביטול השיוך הארגוני, כך שהתאים בכלא לא יוחלקו על פי ארגונים. שר הביטחון גלנט לא התרצה מהרעיון: "יש סכנה של חיכוך וצריך לשים לב לזה. פעם זה היה עשרות בודדות והיום זה כבר מאות. אירוע גורר אירוע". 

איתמר בן גביר ויעקב שבתאי (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
איתמר בן גביר ויעקב שבתאי, ארכיון | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

לאחר הפיגוע, שורת חברי כנסת ושרים תקפו את המדיניות הביטחונית של שר הביטחון ושל צה"ל. השר גלנט התייחס לדברים ותקף את מבקריו: "אלפי לוחמים פעלו לאבטחת הצירים ביו"ש, כדי להבטיח נסיעה בטוחה של השרים וחברי הכנסת עד לעמדות השידור מהן גידפו את מפקדיהם".