פתיחת מעבר ארז אתמול (חמישי) בבוקר לכניסה של עובדים תושבי עזה לישראל הוא ניסיון להביא לרגיעה ולא להיגרר אחרי חמאס, מעין איתות הרגעה ישראלי. "ישראל עשתה טוב לפלסטינאים בכך שאפשרה להם להיכנס לעבודה שלהם", אמר תושב עזה שעובד בישראל. "היה קשה מאוד לחיות בתוך עזה בלי עבודה, בלי כלום. אין פרנסה בפנים", הוסיף. היממה הקרובה היא המבחן; כבר אתמול נראתה ירידה בכמות האירועים על הגדר, ואם המגמה תימשך, תהיה חזרה לשגרה מלאה.

חמאס החל לשלוח מאות צעירים לגדר מדי יום בשבועיים האחרונים, ובכך מאותת שאינו מרוצה מן המצב הכלכלי ולוקח סיכון שהחבל שהחל למתוח יוביל לסבב. על פעולות חמאס הרחיב מפקד גדוד 13 של גולני, סא"ל תומר גרינברג: "יש לא מעט מטענים שהם מצמידים אותם לגדר, יש מטענים שהם מנסים להשליך לעבר כוחותינו. הם זורקים בקבוקי תבערה ורימונים מעל הגדר ויש גם ירי מאקדח ומנשקים ארוכים".

שקט מתוח על הגדר (צילום: חדשות 12)
חיילי צה"ל ערוכים להתפתחויות בגדר הרצועה | צילום: חדשות 12

מאחורי הקלעים התבצע תיווך של מצרים וקטאר במטרה להוריד את גובה הלהבות. מצד אחד, ישראל פנתה במסר למצרים שאם ההתפרעויות הקשות על הגדר לא ייעצרו - היא מוכנה להחריף ולהעלות את רף התגובה שלה. מצד שני, ישראל הסבירה שאם המצב יירגע - שקט ייענה בשקט.

שקט מתוח על הגדר (צילום: חדשות 12)
מפקד גדוד 13 של גולני, סא"ל תומר גרינברג | צילום: חדשות 12

גדר הגבול היא למעשה רצועה כפולה; ישנה הגדר המערבית, מאה מטרים ממזרח לה מכשול, עילי ותת-קרקעי ובתווך הטילים עליהם נמצאים הצלפים, מוכנים לירי. על ההתפרעויות בעזה הסביר סא"ל גרינברג: "הם לא חודרים. הם פוגעים במכשול, לא בצורה כל כך משמעותית כמו שהם אומרים והפעולות של צה"ל הן אפקטיביות". הוא המשיך, "אנחנו פוגעים בהם, רואים אותם בורחים ורואים את החשש שלהם להגיע". לדבריו, הפעילים ברצועה לא מצליחים לעבור את המכשול. הימצאות המכשול הזה יחד עם כוחות צה"ל הם מה שמאפשר לחקלאים באזור לעבוד.

שקט מתוח על הגדר (צילום: חדשות 12)
שקט מתוח על הגדר | צילום: חדשות 12

לפני שגדוד 13 של גולני ושריונרים מחטיבה 7 נפרסים לאורך גדר הגבול עם עזה, הם תופסים את הקו ונערכים לעוד יום מתוח ברצועה. "לא ידענו שנגיע לשבועות בעלי עצימות כה גבוהה, אבל כשזה כבר קרה התרחיש ישב לנו מאוד ברור בראש", אמר סא"ל גרינברג. "כבר לפני שהגענו עשינו מודל של היערכות להפרות סדר כאן, עוד לפני שידענו שהאירועים מתחילים".

שקט מתוח על הגדר (צילום: חדשות 12)
התפרעויות בגדר הרצועה | צילום: חדשות 12

כשנשאל מה לדעתו יקרה הלאה, ענה סא"ל גרינברג: "זאת שאלה גדולה. למדתי בגולני, מהרגע שנעשיתי מפקד כיתה לפני 15 שנה, שאני כל יום חי בתחושה שהיום בלילה מלחמה. אם זה הולך למלחמה או לא אני לא יודע, מי שיודע יהיה נביא. אבל אני מוכן אבל שהיום, מחר, עכשיו תפרוץ מלחמה. לזה אני מתכונן, וכשזה יגיע ננצח".