שרי הקבינט התכנסו אתמול (שלישי) לדיון בהול בעקבות רצף הפיגועים האחרונים ביהודה ושומרון. בינתיים נראה שמבצע נוסף של צה"ל לא צפוי בטווח הזמן הקרוב, אבל יש מי שנושא עיניים במערכת הביטחון למצב ברשות הפלסטינית על רקע אובדן המשילות שלה בשטח והחשש מקריסתה הכלכלית.

בזמן שחמאס מנסה להבעיר את השטח ביהודה ושומרון ולהוציא לפועל פיגועים, ההנהגה הפלסטינית ממשיכה להיחלש ולאבד מכוחה. אבו מאזן בן ה-88 עדיין נמנע מלמנות יורש או לגבש מנגנון מסודר להעברת השלטון לקראת "היום שאחרי", אבל למוקטאעה ברמאללה יש כללים משלה והחליטו שם לאחרונה על "ניקוי אורוות".

המהלכים של ההנהגה הפלסטינית

לפני כשבועיים אבו מאזן הודיע על ההחלטה להדיח 12 מושלי מחוזות שהתקבלה בהפתעה. מרביתם, 8 במספר, פועלים ביהודה ושומרון - שכם, קלקיליה, טולכרם, בית לחם, חברון, טובאס ויריחו. היתר פועלים ברצועת עזה, אך לא מחזיקים בסמכות ומדובר בתפקיד סמלי בלבד.

כל המושלים שכיהנו בתפקידם זמן ממושך פוטרו, למעט כמה בודדים - המושלים ברמאללה, עוטף ירושלים וסלפית. בהנהגה הפלסטינית נמנעו מלנקוב במונח "פיטורים", ובצו הנשיאותי שהוציא הראיס נכתב "הוצאה לגמלאות".

המושלים שהודחו הוזמנו לאירוע הוקרה במוקטאעה
אירוע הוקרה במוקטאעה

המהלך הזה הוביל לביקורת נוקבת נגד יו"ר הרשות הפלסטינית ואנשיו, כאשר חלק מהמושלים שפוטרו ציינו כי "אף אחד לא דיבר איתנו על ההחלטה ולא הודיעו לנו על כך מראש, שמענו על זה מהתקשורת והופתענו". בינתיים, הוחלט לתת את המושכות לסגני המושלים - עד למינוי מושלים חדשים שיתפסו את התקנים הפנויים.

ברמאללה קשובים לרעשי הרקע, ולנוכח הביקורת שחטפו מבית קיימו בתחילת השבוע אירוע הוקרה למושלי המחוזות שהודחו, או שיש מי שיעדיף לכנות אותו "מסיבת סיום". הם קיבלו תעודות הוקרה ומדליות, ובעיקר הצטלמו זה עם זה "למזכרת". אולם, מי שמביט בתמונות שיצאו משם - מבחין בכך שהמתחים נראים היטב על פניהם.

ועדיין, נראה כי זו הייתה רק הסנונית הראשונה. ביום שני הודיע משרד החוץ הפלסטיני ליותר מ-15 שגרירים של הרש"פ שפועלים במדינות שונות כי הם עברו את גיל הפרישה ובהתאם לכך, הוחלט להוציאם לגמלאות - אלא שהפעם הם קיבלו הודעה מוקדמת ולא גילו על כך מהתקשורת.

מה עומד מאחורי השינויים?

בסביבת אבו מאזן מציגים תמונה שלפיה מנסים לכאורה "להזרים דם חדש" ברמאללה באמצעות מינויים חדשים, לנוכח הביקורת הציבורית הרבה על שחיתות בקרב מקבלי ההחלטות ואובדן המשילות של הרשות הפלסטינית.

הפסגה במצרים: אבו מאזן-א-סיסי-עבדאללה
הפסגה במצרים: אבו מאזן-א-סיסי-עבדאללה. מוקדם יותר החודש

גורם ברמאללה שמעורה בפרטים אמר ל-N12 כי לא מדובר בשינויים קוסמטיים והצביע על כך שמדובר במהלך של ממש - כחלק ממאבקי הירושה לקראת "היום שאחרי אבו מאזן". לדבריו, צפויים "פיטורים נוספים בחודש הקרוב, הרשות הפלסטינית מחפשת שינויים", שייתכן שאף יבואו לידי ביטוי גם בהרכב הממשלה.

אחרי שהסתיים מבצע "בית וגן" של צה"ל, אבו מאזן הגיע לביקור חריג' בג'נין, באמצעות מסוק ירדני - לראשונה מ-2012. הוא זכה לקבלת פנים רשמית, אבל גם שם יש מי שבז לו ושיבח את גדוד ג'נין של הג'יהאד האיסלאמי. על פי מקורות ברמאללה, אבו מאזן עצמו לא הניע את המהלך אלא מקורבו, חוסין א-שיח' - השר לעניינים אזרחיים של הרשות הפלסטינית שאחראי על הקשר עם ישראל ומזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף. א-שיח' לוטש את עיניו לירושה. לטענת המקורות, רוב הפיטורים הם מקורביו של ג'בריל רג'וב, אחד המועמדים בקרב הירושה.

על פי הסקרים האחרונים, המועמד המוביל הטוען לכתר בכלל יושב בכלא. מדובר במחבל מרואן ברגותי שמרצה חמישה מאסרי עולם - בגין פעילות טרור שבהן נרצחו חמישה ישראלים ונפצעו רבים. הוא זוכה לאהדה רבה בציבור הפלסטיני ואם יתמודד - צפוי לזכות ברוב קולות.

גם אם המבצע הצבאי הבא ביהודה ושומרון לא מעבר לפינה, הפלסטינים כבר נסערים מהדברים שאמר אתמול יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן - שטען כי "ממשלת ישראל חייבת לחזור לסיכולים ממוקדים". כל זה קורה בשעה שהרשות הפלסטינית שרויה במצוקה כלכלית וממשיכה לתכנן צעדים קדימה, אבל בעיקר מנסה "להחזיק את הראש מעל המים".