לאחר שבמשך שבועיים מעבר ארז היה סגור ליציאתם של 18 אלף וחצי פועלים עזתים שעובדים בישראל, הבוקר (חמישי) - הוא נפתח מחדש בהתאם להחלטת הדרג המדיני, ורבים מהם גדשו אותו כבר בשעות הלילה. מה עומד מאחורי ההחלטה? - והמו"מ לרגיעה שהתנהל מאחורי הקלעים.

בעקבות פתיחת מעבר ארז, המחבלים שהובילו את ההתפרעויות על הגדר, הודיעו על ביטול האירועים ועל הפסקת הפרחת בלוני התבערה עד להודעה חדשה. הם הדגישו כי "מי שיילך לגבול - יישא באחריות".

לנוכח ההתפרעויות על הגדר שכללו, בין היתר, יידוי מטענים וירי לעבר כוחות צה"ל, במערכת הביטחון ניהלו בימים האחרונים מגעים אינטנסיביים עם כמה מתווכחים כדי לקדם רגיעה מול חמאס. מקורות בעזה אמרו ל-N12 כי עיקר המאמצים התרכזו בציר שמול המצריים - עד שהם הובילו לאופק חיובי שסולל את הדרך להרגעת הרוחות.

פועלים עזתיים ממתינים במסוף ארז  (צילום: מג'די פתחי, TPS)
פועלים עזתיים ממתינים במסוף ארז | צילום: מג'די פתחי, TPS

"מצרים הייתה מעורבת אתמול באופן פעיל במשא ומתן בין ישראל לחמאס", אמר ל-N12 גורם שמקורב לארגון הטרור. "חמאס הודיע ​​לה כי הוא יעצור בהדרגה את העימותים על הגדר וזה מה שגרם לישראל לפתוח את מעבר ארז - מדובר הצעדים ההדדדיים".

“העימותים על הגדר צפויים לפחות בהדרגה. יכול להיות שהם כבר ייפסקו, אבל בינתיים לא קיבלנו הודעה להפסיק", הוא ציין. "אני מעריך שהם ייפסקו בהדרגה בתוך יומיים או שלושה. זה אומר כמה עשרות מפגינים ולא כמו המכות שראינו בהתחלה".

פועלים עזתיים ממתינים במסוף ארז  (צילום: מג'די פתחי, TPS)
פועלים עזתיים ממתינים במסוף ארז | צילום: מג'די פתחי, TPS
פועלים עזתיים ממתינים במסוף ארז  (צילום: מג'די פתחי, TPS)
פועלים עזתיים ממתינים במסוף ארז | צילום: מג'די פתחי, TPS

עוד הבהיר אותו גורם: "העימותים על הגדר הם לא למען אל-אקצא ולא בשביל המשפחה - אלא רק בשביל הכסף. הצפי שתוך כמה ימים הם יסתיימו לגמרי וכך תימנע מבוכה".

במערכת הביטחון מאמינים כי ההחלטה לפתוח את מעבר ארז מחדש לכניסתם של אלפי הפועלים שעובדים בישראל - חשובה ליציבות הביטחונית ברצועת עזה ומאותתת על כיוון חיובי. זאת מתוך תפיסה שיש להבדיל בין גורמי טרור לאוכלוסייה אזרחית - שהעבודה בישראל מהווה עבורה עמוד תווך ועורק כלכלי.

עקב המתיחות בדרום, בישראל לא נתנו עד כה אור ירוק למהלך שנבחן כבר תקופה - הגדלת מכסת הפועלים העזתיים. אולם אם השקט יישמר, יש כוונה לבחון את הגדלת מספרי היתרי התעסוקה של הפועלים מעזה ב-1,500 ל-20 אלף פועלים - וזה תלוי במבחן הזמן.

הפרחת בלוני תבערה בגבול רצועת עזה (צילום: עבד רחים, getty images, פלאש 90)
הפרחת בלוני תבערה בגבול רצועת עזה | צילום: עבד רחים, getty images, פלאש 90

מעבר ארז צפוי להיסגר שוב מחר כבכל שנה, בשל הסגר של חג הסוכות. הנזק שנגרם לכלכלה העזתית בימים שהיה סגור בשל ההתפרעויות שמתדלק חמאס הוא כבד - כל אחד מהפועלים אמור היה להכניס בממוצע 600 שקלים מדי יום, כך שבסך הכול מדובר ביותר מ-11 מיליון שקלים ביום.

המענק אומנם נכנס לרצועה בראש השנה במתכונתו הנוכחית, אך בשל יוקר המחיה, חמאס קיצץ את המשכורות לפקידיו והודיע כי הם יקבלו החודש רק 55% מהן. בצל העלייה במחירים, חמאס דרש מקטאר הגדלה של סכום המענק כדי שיוכל לשלם לפקידיו - אבל נתקל בסירוב. על כן, הוא ניסה להשתמש במנוף לחץ על ישראל כדי שתלחץ על קטאר לעשות כן.