בסוף השבוע האחרון נאיף א־סודיירי הסעודי עשה היסטוריה בשגרירות הפלסטינית בעמאן, כשהגיש את כתב האמנה שלו כשגריר ברשות הפלסטינית – וכקונסול כללי בירושלים. בישראל יש מי שהופתע מהמינוי. הפלסטינים שומרים על אופטימיות זהירה, אך השגריר כבר הצהיר כי "תשומת הלב לסוגיה הפלסטינית תקבל ממדים אחרים".

"פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני חשוב ליציבות האזורית הכוללת. לממלכה, כמעצמה אזורית גדולה יש אינטרס בקידום שלום ויציבות במזרח התיכון", אמר א־סודיירי אמש בריאיון שקיים אמש (ראשון) לערוץ אל-ערביה הפרו-סעודי. "פתרון קבע לסוגיה הפלסטינית הוא הכרחי כדי להתמודד עם אתגרים אזוריים נרחבים יותר".

עימותים בין חיילי צה"ל לפלסטינים ליד רמאללה (צילום: פלאש 90)
א־סודיירי באל-ערביה: "פתרון קבע לסוגיה הפלסטינית הוא הכרחי עם אתגרים אזוריים נרחבים" | צילום: פלאש 90

השגריר הנכנס, שמכהן לראשונה כדיפלומט רשמי של סעודיה ברשות הפלסטינית, התייחס לסולידריות הערבית וציין כי "ממלכת ערב הסעודית מבינה את חשיבות האחדות הערבית ואת הצורך לטפל בסוגיה הפלסטינית כאחריות קולקטיבית". לדבריו, הממלכה רואה בכך "מרכיב מרכזי בזהות הערבית ותמיכתה נובעת ממחויבות לאינטרסים ולשאיפות של העולם הערבי".

משרד החוץ הפלסטיני מצדו בירך על המינוי בהצהרה רשמית: "העיתוי של החלטה זו משקף את האינטרס של סעודיה בעניין הפלסטיני כאחד היסודות שבהם תלויה מדיניות החוץ של הממלכה ברמה הערבית, האסלאמית והבין-לאומית". אולם, בחדרי חדרים הפלסטינים מצננים את ההתלהבות וסבורים שעליהם להישאר עם היד על הדופק במהלך המו"מ לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה - כדי לנסות לקצור הישגים.

הסיקור בארץ – ובעולם הערבי

בעיתון הפלסטיני אל-קודס סיקרו את המינוי תחת הכותרת: "צעד סעודי הכרחי בכיוון הנכון" וטענו כי הצעד של סעודיה למינוי א-סודיירי כששגריר שאינו תושב ברשות הפלסטינית וקונסול כללי בירושלים היא "מכה כואבת לממשלה הישראלית ומעבירה מסר לאמריקנים".

בראיון לעיתון א-שרק אל-אוסט אמר השגריר א־סודיירי כי "בתקופת האפוטרופוס של שני המסגדים הקדושים – המלך סלמאן ושל יורש העצר מוחמד בן סלמאן – הפכה סעודיה לכוח אזורי ועולמי אפקטיבי". עוד טען כי "התמיכה של סעודיה ברשות הפלסטינית עלתה על 29 מיליארד ריאל סעודי, אונר"א קיבלה יותר מ־4 מיליארד ריאל וקרן הפיתוח הסעודי תרמה 18 מיליארד ריאל". לדבריו, העובדה כי הסיוע הכספי הגיע ליותר מ־51 מיליארד ריאל "משקפת את רמת היחסים המצוינים".

שר החוץ אלי כהן התייחס למינוי הסעודי בריאיון שקיים אתמול בריאיון ל-103FM והתבטא נגד הכוונה לפתוח נציגות לפלסטינים. "הם לא צריכים לבקש אישור מאיתנו. הם לא תיאמו איתנו ולא צריכים לתאם איתנו, לא נאפשר שום פתיחה של נציגות דיפלומטית כזו או אחרת", הוא טען.

הר הבית (צילום: רויטרס)
ברמאללה מודאגים מכך שריאד שואפת להשיג דריסת רגל באל-אקצא | צילום: רויטרס

בתוך כך, ברמאללה מודאגים מכך שריאד שואפת להשיג דריסת רגל באל-אקצא ולהגביר את ההשפעה במתחם המסגד כדי לשפר את מעמדם הבין-לאומי. בהתאם לכך, בהנהגה הפלסטינית פועלים כדי לשמור על הסטטוס-קוו ועל המעמד המיוחד של ירדן כמי שאחראית על המקומות הקדושים בירושלים.

הפסגה במצרים: אבו מאזן-א-סיסי-עבדאללה
הפסגה במצרים: אבו מאזן-א-סיסי-עבדאללה

בינתיים, יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הגיע לעיירה אל-עלמיין שבמצרים, לפגישת הפסגה המשולשת שהתקיימה היום (שני) עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ועם מלך ירדן עבדאללה השני. במוקד השיחות: המשבר הכלכלי של הרשות הפלסטינית וקידום מחוות לפלסטינית, לצד תיאום עמדות בין המנהיגים - בצל המגעים לנורמליזציה בין ירושלים לריאד.

במהלך הפגישה הצדדים גינו את הנעשה בהתנחלויות וקראו "לעצירת טרור המתנחלים". הם הדגישו כי על ישראל לעמוד בהתחייבויות קודמות שלה - ולהפסיק את "פלישותיה לערי הגדה". עוד נמסר כי בפגישה נידונה הסוגיה הפלסטינית והצדדים קראו "לסיום הכיבוש הישראלי". הנשיא א-סיסי והמלך עבדאללה השני חזרו על תמיכתם במאמצי אבו מאזן "להגנה על האינטרסים של העם הפלסטיני".