כשנתיים אחרי שהופסקו "פעולות ההטרדה", בחמאס מתמודדים עם דילמה שבמרכזה השאלה אם להחזיר את ההפגנות על גדר גבול רצועת עזה עם ישראל.

מצד אחד, בארגון הטרור רוצים לעורר יותר תשומת לב למתרחש ברצועה. הם מנצלים את הזמן להתבססות והתעצמות, נוקטים בכמה צעדים כדי לאותת לישראל שהם "על המשמר" ומשתתפים ואף מעודדים את פיגועי הטרור ביהודה ושומרון. מצד שני – הם לא רוצים להיכנס לסבב הסלמה בדרום, שלא מאוד נוח להם בעת הזו. על ההתלבטות הפנימית הזו מסתכלת מהצד קבוצה קיצונית בתוך חמאס שנקראת "המהפכנים הצעירים", שמחליטה לפעול עצמאית - ומפגינה על הגדר.

 סיקור N12

הקבוצה הזו מורכבת מכמה עשרות רבות של פעילים. חמאס, שדוחה את חידוש ההפגנות על הגדר, פרש כוח מגן לאורכה. עם זאת, הוא מתקשה לבלום אותם כי מתוך הבנה שתמונות של אנשיו מכים את הצעירים הללו ומונעים מהם להפגין יצטיירו רע מאוד בתקשורת הפלסטינית. לכן, למעשה הוא קצת נדחק לפינה, ומאפשר לאירוע הזה להתקיים.

גורם שמקורב לארגון הטרור הסביר בשיחה עם N12 את החשש חמאס מהתלקחות והסלמה מול ישראל. "חמאס סובל ממשבר כלכלי כי המשאבים הפיננסיים שלו כשלו, קטאר לא תומכת בו במידה שהוא רוצה ויש לו הרבה הוצאות. אין להם מספיק כסף כדי להעביר משכורות לפקידים", סיפר. "מעבר לזה, המצב ההומניטרי בעזה רע מאוד. חוץ מהפועלים שעובדים בישראל - השאר מובטלים וללא עבודה, אז הם מנסים להפעיל לחץ עם כמה שפחות נזק".

"אם הם רוצים לעבוד, הם לא רוצים שיהיה הרס והרוגים ומה לא", הגורם טען בשיחה עם N12. "אבל הפגנות על הגדר זולות יותר ממלחמות, נכון? אז זה מה שהם עושים". הגורם הבהיר שאותן הפגנות מתרחשות כבר על בסיס כמעט יומיומי. "עשרות צעירים מגיעים לגבול, מנסים לפגוע בגדר ולקיים הפרות סדר, אבל עדיין לא קיימת התארגנות של ממש כמו שהיה בעבר לפני כמה שנים", הוסיף.

בחמאס מאוד לא מרוצים מהעובדה שהפעילות של "המהפכנים הצעירים" לא מסתכמת רק בהפרות סדר, אלא גם ביידוי אבנים מהגדר – את זה הוא מנסה למנוע, אבל ההצלחה חלקית בלבד. הם הבינו שזה יכול לגרור תגובה ישראלית חריפה יותר.

הפגנות על הגדר בעזה
הפגנות על הגדר בעזה. חמאס מאפשר אותן וקצת נדחק לפינה

בינתיים, מבחינתה של ישראל, מעבר להעברת המסרים שאם הפעולות הללו יימשכו היא תפעל באופן תקיף, יש גם נקיטת צעדים בשטח: בכל פעם שמיידים אבנים, צה"ל פורש כוח צלפים ויורה לעבר פלג הגוף התחתון של כל מי שמתקרב לגדר ומסכן את הלוחמים, את המכשול או זורק מטענים. בתקופה האחרונה נפצעו כבר כמה עשרות מירי הצלפים. צריך להסתכל גם על הפגיעה בתדמית של ישראל בעקבות האירועים הללו: איך הפלסטינים תופסים את העובדה שקבוצה כל כך קטנה מצליחה לעשות את מה שהיא עושה על הגדר – וגם להפיץ הכול ברשתות. את זה ישראל צריכה למנוע, מתוך הבנה שזה משדר חולשה.

המצב ברצועה - והאיתות לישראל

ארבעה חודשים עברו ממבצע "מגן וחץ" וחמאס נוקט בכמה צעדים הדרגתיים מעבר למה שקורה סמוך לגדר, כדי לאותת לישראל שהוא "על המשמר". במקביל, בעזה גם דורשים מישראל הקלות - וזועמים אם לא מקבלים אותן.

ניסויי רקטות לעבר הים

באמצע חודש אוגוסט הזרוע הצבאית של חמאס ביצעה ניסוי של מטח רקטות ארוכות-טווח, ששיגרה מעזה לעבר הים. היא טענה אז כי נורו 50 רקטות ושלפחות חלקן מגיעות לטווח של 250 ק"מ. למרות שהמספר הזה ככל הנראה מופרז - התמונות שיצאו משם זכו לתהודה ברשתות החברתיות הפלסטיניות. מאז, חמאס הספיק לערוך כמה ניסויים נוספים שבמסגרתן שיגר רקטות לעבר הים, ובין היתר טען רק השבוע כי שיגר שתי רקטות כאלו כחלק מניסוי.

העבודות להכשרה מחדש של "מחנות צעדות השיבה"
העבודות להכשרה מחדש של "מחנות צעדות השיבה", רצועת עזה

בנייה מחדש של מחנות צעדות השיבה וקבלת אחריות על פיגועים

בסוף החודש שעבר הודיעה הרשות הלאומית העליונה לצעדות השיבה ברצועת עזה על ההחלטה להכשיר מחדש את "מחנות השיבה". אלו פורקו לפני כמה שנים ושימשו במהלך 2021-2018 לכינוס העזתיים שהגיעו מדי יום שישי לעימותים על הגדר עם כוחות צה"ל, שכונו אז "צעדות השיבה". האירועים הללו גבו יותר מ-300 הרוגים פלסטינים וקרוב ל-30 אלף פצועים.

חמאס, שאימץ את הנוסחה לפיה צריך להשאיר את עזה שקטה ולחמם את השטח ביהודה ושומרון, קיבל אחריות לכמה פיגועים שאירעו לאחרונה - בהם פיגוע הירי בחווארה שבו נרצחו סיילאס-שי ניגרקר ובנו אביעד ניר. בניגוד לעבר, שבו חמאס הסתפק בלשגר הצהרות שמהללות את הפיגועים, נראה שארגון הטרור החליט לעלות שלב ולא חושש להצהיר כי הוא זה שעומד מאחורי פעולות הטרור.

הפועלים מעזה נכנסים לעבוד בישראל, היצוא הוקפא

בינתיים, כ-18 אלף פועלים מרצועת עזה מחזיקים בהיתר תעסוקה ונכנסים לעבודה בישראל - מתוך תפיסה של מערכת הביטחון שיש לבדל בין פעילי טרור לבין אוכלוסייה אזרחית. העזתים שעובדים בישראל מרוויחים בממוצע כ-7,000 שקלים בחודש, פי 6 מהשכר בעזה. יחד עם זאת, יש לציין כי שיעור האבטלה ברצועה עומד כיום על כ-45% וכולל כ-235 אלף תושבים שנמצאים מחוץ למעגל התעסוקה.

לאחר שהשבוע סוכלה הברחה של חומרי נפץ מהרצועה שהוסלקו בתוך משלוח בגדים, מעבר כרם שלום סגור ליצוא סחורות מרצועת עזה לישראל, זה היום השני, בעקבות הנחיית הרמטכ"ל הרצי הלוי. מבחינת הפלסטינים זו מכה לכלכלה העזתית משום שהיא נשענת על יצוא, שמובילה את ארגוני זכויות האדם ברצועה לתקוף ולהזהיר מפני "ההשלכות המסוכנות", לדבריהם: "ההחלטה תורמת להרעה בתנאים ההומניטריים ברצועת עזה".

פועלים מעזה שעובדים בישראל
פועלים מעזה שעובדים בישראל
שיעור האבטלה בעזה והמועסקים ברצועה
שיעור האבטלה בעזה והמועסקים ברצועה

לנוכח האיומים שמשמיעים בישראל מפני חזרה למדיניות החיסולים הממוקדים, ארגוני הטרור בעזה הגבירו לאחרונה כוננות ושיגרו איומים: "נגיב על כל תוקפנות בכל מקום". הגורם שמקורב לחמאס טען בשיחה עם N12: "האיומים הישראליים האחרונים גרמו נזק גדול ויש לכך השפעה גדולה. אנחנו מעזה יכולים לעשות כל דבר ומנסים להראות שאנחנו רואים הכול, ויודעים לערער את היציבות".