כבר כמה חודשים שנרשמת מתיחות בגבול ישראל-לבנון. אתמול (רביעי) מפגינים לבנונים ואנשי חיזבאללה התפרעו על גדר הגבול ושיגרו זיקוקים לעבר מטולה, אבל זה לא הכול. סוגיית האוהלים שחיזבאללה הקים בשטח ישראל בהר דב עדיין במוקד, טיל נ"ט שוגר בשבוע שעבר מדרום המדינה, ולאחרונה, בארגון הטרור סימנו את הכפר ר'ג'ר והפנו אצבע מאשימה לישראל, שלטענתם "משתלטת על חלקו הצפוני של הכפר".

 

ישראל החלה לאחרונה בעבודות להקמת מכשול הפרדה בתוך הכפר העלוואי ר'ג'ר, שחלקו הדרומי נמצא בשטח ישראל, וחלקו הצפוני בשטח לבנון. בחיזבאללה רואים במהלך הזה הפרת ריבונות ומאשימים כי ישראל מבצעת את העבודות כדי "לבסס את הכיבוש בחלקו הצפוני". 

הערב אמר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, עם ציון 17 שנים לחטיפת חיילי צה"ל גולדווסר ורגב ז"ל, כי לפני כשנה "ישראל החלה להקים גדר בחלק הצפוני של ר'ג'ר, זה הפך אותו לאזור תיירות - והאו"ם שתק". לדבריו של נסראללה, "יש פה בעיה שצריך לפתור אותה".

"לא ניתן לשתוק על מה שקורה, ללבנון צריכה להיות עמדה נחרצת", התייחס לראשונה מזכ"ל ארגון הטרור לסוגיית האוהלים ולמכשול בר'ג'ר. "השטח הזה צריך לחזור ללבנון". לדברי נסראללה, "המנהיגים הצבאיים של ישראל מודים בכישלון במלחמת לבנון השנייה. המלחמה ב-2006 יצרה מאזן של הרתעה. לפני כמה ימים הייתה חתונה בכפר בדרום לבנון וירו זיקוקים, ובישראל חשבו שמדובר בשיגור או באירוע בטחוני". 

מכשול ההפרדה שכאמור נמצא בחלקו הדרומי של הכפר, נבנה למעשה לבקשת תושבי ר'ג'ר, כדי לא להישאר בתווך בין 2 מדינות אויב. המכשול נבנה, ובהמשך ישראל הציבה עליו אמצעים שונים כדי שיעמוד בסטנדרטים הביטחוניים - והכפר נפתח לישראלים בסוף 2022. על כך התרעם חיזבאללה - שלטענתו, זו הפרה של החלטת האו"ם משנת 2000 שהתירה לישראל לפעול בחלקו הדרומי בלבד.

גדר הגבול בכפר רג'ר, 2022 (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
גדר הגבול כפי שנצפית מהכפר רג'ר | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

ערוץ הטלוויזיה הלבנוני MTV דיווח אמש כי שר החוץ של לבנון, עבדאללה בו-חביב, מקיים סבב שיחות עם שרי החוץ של המדינות במועצת הביטחון של האו"ם - על מנת להניע תהליך של שרטוט גבול יבשתי עם ישראל. על פי הדיווח, הוא העביר את ההצעה למפקד כוח יוניפי"ל בלבנון, במהלך פגישה משולשת עם ראש הממשלה הלבנוני נג'יב מיקאתי.

בריאיון לערוץ הלבנוני, אמר בו-חביב: "יש הרבה בעיות עם ישראל בנוגע לגבול, ולכן אנחנו מאמינים ששרטוט הגבול הוא הפתרון המיטבי. מדובר ביוזמה רצינית - יש 13 נקודות מחלוקת, מתוכן 7 נפתרות, וניתן לדון על ה-6 הנוספות. המחלוקת העיקרית היא בין הקו הכחול לבין קו 1949".

"זה יכול לפתור את בעיית האוהלים ואת צפון ר'ג'ר, ובעיות אחרות, כמו נקודה מסוימת בראש הנקרה, כך שכל צד ידע מה הגבול שלו ויפעל בהתאם", הוסיף בו-חביב. "הרעיון הזה רציני ויכול להוות פתרון, אך לא מדובר בצעדי נורמליזציה", הבהיר השר בו-חביב.

הכפר רג'ר 2022 (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
הפך למוקד המחלוקת. הכפר רג'ר | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

בצל המתיחות בצפון, הגיע אתמול עמוס הוכשטיין, שליחו המיוחד של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, לביקור חשאי בישראל - שבמסגרתו נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם ראש המל"ל צחי הנגבי, כך פרסמנו לראשונה.

משרד החוץ הלבנוני הורה אתמול לנציגות הקבועה שלו באו"ם: "להגיש למזכ"ל האו"ם ולמועצת הביטחון תלונה נגד הכיבוש של הצד הישראלי והשלמת הסיפוח של החלק הצפוני בעיירה ר'ג'ר - המהווה הפרה בוטה ומסוכנת". עוד הוא קרא לגנות את "הפרת הריבונות הלבנונית ולנסיגה מיד".

ראש הממשלה הלבנוני נג'יב מיקאתי נפגש ביום שני עם מפקד יוניפי"ל, הגנרל ארולדו לזארו, בנוכחות שר החוץ של לבנון, עבדאללה בו-חביב. בתום הפגישה אמר בו-חביב כי "הם דנו במצב הביטחוני בדרום לבנון והעבירו לנו את הדרישה של הצד הישראלי לפירוק האוהל. תגובתנו הייתה שעל ישראל לסגת מצפון הכפר ר'ג'ר שנחשב ללבנוני. נרשמו כ-18 הפרות של ישראל בגבול", הוא האשים.

בתחילת חודש יולי פירק חיזבאללה את אחד האוהלים שהוקמו בשטח ישראל בהר דב, אך מספר אנשי חיזבאללה במאהל לא השתנה וכולם התקבצו לתוך האוהל שנותר במקום. השבוע דווח ב"מהדורה המרכזית" על הצעה אמריקנית שהועברה לישראל - ולפיה חיזבאללה יסכים להסיג את האוהל שהקים בצד הישראלי של הגבול עם לבנון בהר דב לפני יותר מחודשיים - בתמורה לכך שצה"ל יעצור את בניית המכשול שהחל לבנות בכפר ר'ג'ר, שחלקו נמצא בתוך הצד הלבנוני.