פיגוע הירי שאירע אתמול (שני) סמוך לחברון, גבה את חייה של בת-שבע ניגרי ז"ל וכתוצאה ממנו, נפצע קשה אריה לייב, ובכך שנת 2023 הפכה לשנה הקשה ביותר עם 35 נרצחים בפיגועים, הכי הרבה מאז האינתיפאדה השנייה. בעוד שצפון השומרון נחשב למעוז הטרור, שם נרשמו כ-80% מההתרעות על ניסיונות פיגוע - עד לפיגוע אתמול גזרת הר חברון ידעה שקט יחסי - ועתה במערכת הביטחון מנסים למנוע מהטרור לזלוג דרומה.

לחברון יש כוח כלכלי והיא רחוקה מלהיות ג'נין

בעוד שבאזור בנימין אירעו לאחרונה שורה של פיגועים, עד לפיגוע אתמול - דרום הר חברון נחשבה לגזרה "שקטה יותר". בשנת 2023 כבר היינו עדים לפעולות טרור בגזרה, בהן פיגוע הדקירה שאירע בחודש ינואר בדרום הר חברון שבו נפצע בינוני אלישיב נחום ופיגוע הירי שביצע קצין במשטרה הפלסטינית באזור חלחול. ועדיין, חברון שנמצאת כ-35 ק"מ דרומית מירושלים ונחשבת לגדולה ביותר בגדה - רחוקה מלהיות ג'נין ונחשבת למבצר כלכלי של הרשות הפלסטינית. 

בחברון עצמה מתגוררים כ-300 אלף תושבים והיא נחשבת כמוקד של ממש לעסקים ולמסחר - עם מפעלים רבים ורחובות הומים. הנתונים מדברים בעד עצמם - כ-45% מסך התל"ג הפלסטיני (תוצר לאומי גולמי) מקורו בחברון, שנחשבת לעמוד תווך כלכלי.

חברון (צילום: N12)
חברון, נחשבת למבצר כלכלי | צילום: N12

לצד זאת, כשמביטים אל תוך חברון - נראה כי "ירוק עולה" גם שם. העיר השמרנית נחשבת למעוז חמאס וארגון הטרור שמחזיק בכמות רבה של נשקים בה, מנסה להבעיר את השטח ולהגביר את ההשפעה שלו גם בחברון. במערכת הביטחון שמים את חמאס "על הכוונת", ורק היום כוחות צה"ל עצרו 8 מבוקשים באזור חברון, בהם שני המחבלים שחשודים בביצוע פיגוע הירי אתמול.

קבלת האחריות והתרופפות במשילות של הרשות הפלסטינית

שעות אחרי הפיגוע, גדודי חללי אל-אקצא (הזרוע הצבאית של הפת"ח), תנועתו של אבו מאזן, קיבלו אחריות באופן חריג ושיגרו הצהרה שבה טענו כי "פעולה זו באה כתגובה טבעית על הפשעים של הכיבוש ולציון יום השנה להצתת מסגד אל-אקצא". בהמשך פעילי הארגון אף חילקו ממתקים לעוברים והשבים ברצועת עזה.

בינתיים, ניכרת התרופפות במשילות של הרשות הפלסטינית שעסוקה ב"ניקוי אורוות". לפני כשבועיים אבו מאזן החליט באופן מפתיע להדיח 12 מושלי מחוזות ביהודה ושומרון וברצועת עזה, אלא שאחרי הביקורת - הוא כינס אותם ל"מסיבת סיום", טקס הוקרה שבו הם קיבלו תעודות הערכה וחייכו לעיני המצלמות.

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: רויטרס)
תנועתו של אבו מאזן קיבלה אחריות לפיגוע באופן חריג, ארכיון | צילום: רויטרס

בזמן שחמאס פועל כדי לחמם את הגדה, בתחילת השבוע הוחלט במוקאטעה ברמאללה על מהלך נוסף - יותר מ-15 שגרירים של הרשות הפלסטינית במדינות שונות קיבלו ביום ראשון הודעה שלפיה הוחלט להוציאם לגמלאות, ובמקום זאת - למנות אחרים שימלאו את הכיסאות שמתפנים.

גורם ברמאללה שמעורה בפרטים אמר ל-N12 שהמהלך הזה מגיע כחלק ממאבק הירושה לקראת "היום שאחרי" אבו מאזן וכי מרבית המפוטרים הם מקורביו של ג'בריל רג'וב ששואף לרשת את מקומו.

כך בחמאס מנסים להדהד את הפיגוע ולעודד פעולות השראה

זמן קצר אחרי הפיגוע הקטלני, דובר חמאס מיהר לברך. "ההתנגדות האמיצה בגדה המערבית מכה שוב במלוא העוצמה", נכתב בהצהרה שפרסם ארגון הטרור. במקביל אליה, התפשט ההאשטאג #הפעולה_בחברון שנועד להדהד את הפיגוע הקשה ולעודד צעירים פלסטינים לצאת ולבצע פיגועי השראה.

ההצהרות הללו לוו בכרזות שהופצו במהירות ברשתות הפלסטיניות בניסיון להדהד נרטיב שמעניק לגיטימציה לפיגועים, בעיקר כאלו שגובים מחיר כבד של נרצחים ישראלים. "3 נרצחים בתוך 3 ימים", נכתב באחת הכרזות שברקע שלה מופיעים חמושים רעולי פנים – כנראה בניסיון לתרגם את רצף הפיגועים ל"הצלחה", מנקודת מבט פלסטינית.

כרזות של הסתה ברשתות הפלסטיניות
בחמאס מנסים לקשור את הפיגועים לאל-אקצא

הניסיון להכניס אלמנט דתי ולקשור את אל-אקצא 

בכרזות אחרות בחרו להזכיר שהפיגוע אירע ב"יום השנה להצתת מסגד אל-אקצא", אירוע שהתרחש באוגוסט 1969 בידי צעיר נוצרי-אוסטרלי. "לזכר הצתת אל-אקצא", כתבו. "גיבורי ההתנגדות ממשיכים לנקום". בכרזה אחרת שפונה לצעירים הפלסטינים נכתב: "אתמול חווארה, היום חברון והבא גדול יותר".

נראה כי מאחורי הביטויים האלה יש ניסיון של חמאס ופעילי הטרור להוסיף אלמנט דתי - לקשור את המוטיב של אל-אקצא שנתפס ברחוב הפלסטיני כקונצנזוס שיש להגן עליו.

כרזות של הסתה ברשתות הפלסטיניות
"ההתנגדות ממשיכה לנקום", כרזת ההסתה של חמאס