הפרקטיקה שבה השתמש צה"ל אתמול (רביעי) לראשונה מזה 17 שנים, חיסול של 3 מחבלים מהאוויר באמצעות מל"ט מסוג זיק, עשויה להעיד על עליית מדרגה, שדרשה בין היתר את אישורו של שר הביטחון יואב גלנט.

יחידות מיוחדות בצה"ל אמנם לקחו חלק בעת האחרונה במארבים, שהצליחו להביא לחיסולן של חוליות פלסטיניות, אך אמש הוחלט להשתמש בירי המל"ט ממספר טעמים - כאשר הראשון שבהם הוא מניע הרתעתי. חוליית מחבלים שמתכננת פיגוע באזור ג'נין ומעליה חג מל"ט, מבינה שהיא נמצאת בסכנה שאינה רק קרקעית אלא גם אווירית, ותחושת הנרדפות עשויה לשבש את תוכניותייה. 

בחיסול שבוצע אמש, בעקבות מודיעין מוקדם, המל"ט ליווה את המחבלים, שביצעו ירי במעבר ג'למה שבצפון השומרון, מהרגע שיצאו ממחנה הפליטים ג'נין. בצה"ל רצו לוודא ראשית כי המחבלים יפלילו את עצמם ויבצעו ירי (שיצדיק את החיסול בפני הדין הבין-לאומי), ולאחר מכן עודכנו החיילים בעמדות ונכנסו למחסה.

שאריות ממכונית המחבלים
הריסות רכב המחבלים לאחר החיסול מהאוויר

כך, ובמקביל למעקב המודיעיני, כשהמחבלים נכנסו לרכבם כדי לבצע סיבוב פרסה, הם נורו מהאוויר וחוסלו. הבוקר, התפרסם תיעוד מהימים האחרונים של מוחמד עוויס, ממפקדי הג'יהאד האיסלאמי בג'נין, שחוסל מן האוויר. לפי מקורות פלסטיניים, בתיעוד נראה עוויס לוקח חלק במארב לכוח הישראלי שנפגע ממטען הגחון בתחילת השבוע.

מחבלים שחוסלו בג'נין
שלושת המחבלים שחוסלו בג'נין

בצה"ל בחרו בירי המל"ט, על אף שלפתחם עומדת האפשרות לבצע מארבים ולחסל את המחבלים, כדי להראות שבידם ארגז כלים מגוון. המל"טים התוקפים מסתובבים ביו"ש כשנה, והשימוש בהם הצריך הקמה של חמ"ל ייעודי בדומה לחמ"ל באוגדת עזה. חמ"ל הסיכול שהוקם, כאשר בשלו התנאים והיכולות, כלל שיתוף פעולה בין חיל האוויר, שב"כ וחטיבת מנשה.

חיסול החוליה מהאוויר מעיד גם על סיכון מסוים שבחרו לקחת במערכת הביטחונית. מהרגע שנעשה השימוש בכלי, ארגוני הטרור לומדים את היכולות שיש בידי צה"ל ועשויים להתנהג באופן שונה. מחד, לחוליות המחבלים עשוי להיות מורכב יותר להוציא פיגועים אל הפועל, ומאידך לכוחות הביטחון עשוי להיות קשה יותר לאתרם. בעקבות המתיחות הביטחונית, 4 גדודים נקראו לתגבר בגזרת איו"ש.