הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי התייחס אמש (רביעי) לסוגיית חוק הגיוס שאותו מקדמת הממשלה ומוריד את גיל הפטור לחרדים לגיל 23. "אין לנו את הפרווילגיה לוותר על מישהו ממי שצריכים להתגייס כיום. אנחנו צריכים את החיילים האלה", הבהיר כוכבי בערב עם חברי המועדון העסקי-אקדמי של אגודת הידידים באוניברסיטת תל אביב.

חוק הגיוס והסערה - סיקור N12

"המיתוס הזה, שלפיו לא צריך את החרדים, הוא מוטעה. יש בצה"ל מקומות רבים שבהם היה נכון להוסיף כוח אדם, מה גם שכוח האדם הזה לא יקר", הוסיף כוכבי בכנס. "תתארו לכם שהיו עוד 1,500 מאזינים לאויב. תתארו לכם שהיו עוד 25 פלוגות מג"ב, ואיך זה היה משפיע על הדרום. אני יכול לתת עוד הרבה מאוד דוגמאות. קודם כל, צריך", הבהיר.

הרמטכ"ל אביב כוכבי בשיחה עם כוחות משולבים לפני תרג
"צריכים את החיילים האלה". הרמטכ"ל לשעבר כוכבי משוחח עם חיילים

הרמטכ"ל לשעבר הוסיף כי "ברור שיש גם יתרונות אדירים מבחינת מה שזה עושה לטמפרמנט של החברה הזאת. מה צה"ל עושה לחברה הזאת". לדבריו, "אני חושב שהמודל הזה חייב להישאר, שיש לו פירות רבים, תועלת רבה ושהמדינה נהנית מזה גם בצד הביטחוני וגם בצד הלאומי".

לפי מתווה הגיוס החדש שמתכננת הקואליציה, גיל הפטור לחרדים יירד מ-26 ל-23, כאשר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שואף להוריד אותו אפילו ל-21. עוד במסגרת ההצעה יוגדל משמעותית שכר הלוחמים והלוחמות - לכ-6,000 ש"ח בחודש וישופר סל ההטבות למשתחררים.

גורמים באופוזיציה ביקרו בחריפות את ההצעה - וטענו שמדובר בהקלה שנותנת הלכה למעשה פטור מגיוס לחרדים, ופוגעת קשות במודל צבא העם. עם זאת, נראה שבתוך הליכוד טרם הושגה הסכמה לגבי פרטי המתווה על כל תנאיו. בצה"ל לא התחייבו שייתמכו במתווה, והדגישו שגיוס חובה לכולם הוא הבסיס של צבא העם ומקור העוצמה של צה"ל. עוד ציינו בצה"ל שאינם מוותרים על גיוס חרדים, וממשיכים לשלוח את צווי הגיוס גם אליהם בגיל 18.

לגבי גיוס החרדים, בצה"ל הסבירו שהם ממשיכים לפתח מסלולים ייחודיים על מנת לאפשר את גיוסם. הגישה בצה"ל היא שחוק שירות הביטחון, שמאפשר גיוס חובה, מבטיח את המשך קיומו של מודל צבא העם, ותורם באופן מכריע ללכידות החברתית ולאיכות המשרתים בצה"ל. בצבא חושבים שהמודל נחוץ גם בכיוון ההפוך - שהוא תורם לחברה הישראלית, ומהווה נכס צאן ברזל עבורה.