מתיחות ביחסים בין ירושלים למוסקווה: הרוסים מעוניינים לסייע צבאית לאיראן, במהלך שממחיש את התחממות היחסים בין המדינות. הם כבר החלו בהעברת 25 מטוסי קרב מסוג "סוחוי 35" לידי הרפובליקה האיסלאמית. הדבר קורה על רקע משלוחי הנשק הרבים שמועברים מהטהרן למוסקווה ומשמשים את צבא רוסיה במלחמה באוקראינה.

הרוסים צפויים להעביר לאיראנים גם רכיבים של מערכות הגנה אוויריות, ובייחוד מכ"מים, שלא נמצאים כיום ברשות טהראן. בנוסף, הם ימסרו להם יכולות בתחומי הלוחמה האלקטרונית והסייבר.

מטוס הקרב (צילום: ERIC FEFERBERG/AFP/GettyImages)
רוסיה תעביר לאיראן 25 מטוסי קרב מסוג סוחוי | צילום: ERIC FEFERBERG/AFP/GettyImages

למרות ניסיונות בעבר של ישראל לעצור זאת, ברוסיה מתכוונים להעניק לאיראנים גם סיוע בתחום הגרעין הצבאי. זאת, בדגש על העברת יכולות העשרה מתקדמות. במסגרת הסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015, רוסיה הוציאה מאיראן את כל האורניום מועשר, והחזיקה אותו אצלה. כעת, הרוסים מעוניינים להחזיר אותו בחזרה. שיתוף הפעולה בין המדינות בתחום הגרעין לא חדש, ולפני כ-20 שנה סייעה רוסיה לאיראן בבניית תחנת הכוח הגרעינית בבושהר, שעוסקת בייצור חשמל.

פגישת נתניהו ופוטין בקרמלין (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
על רקע העזרה לאוקראינה, היחסים בין ישראל לרוסיה מדרדרים. נתניהו ופוטין, ארכיון | צילום: קובי גדעון , לע"מ

בישראל נעשים כעת מאמצים גדולים לבלום את העברת הידע והטכנולוגיה לאיראן, אך מתן הסיוע הישראלי לאוקראינה והתקררות היחסים בין רה"מ נתניהו לנשיא פוטין מקשים על כך. לפי שעה, ההתקרבות לא משפיעה על חופש הפעולה של ישראל בשמי סוריה, ועל התקיפות שמיוחסות לישראל נגד האיראנים שם.

ולמרות זאת, המתיחות ביחסים בין שתי המדינות כבר פגעה בעוד תחום אחד חשוב - שיתוף הפעולה בין ישראל לרוסיה בנושא הבאת מידע על גורלם או מקום הימצאותם של נעדרי צה"ל בסוריה.