"אני לא הסיפור, הסיפור הזה יותר גדול ממני": לוחם צנחנים במילואים ממוצא אתיופי התלונן על אירוע גזעני חמור בבא"פ אליקים שבמהלכו הטיח בו איש מילואים הערה גזענית – כך נודע הבוקר (שני) ל-N12. ההתבטאות הגזענית הכתה בתדהמה את הלוחם, שדיווח על האירוע למפקד הפלוגה. לטענת הלוחם, כשהבין שמפקד הפלוגה לא מתכוון לטפל באירוע, ואף מנסה לטייח את האירוע ולהשתיקו, הוא דיווח למפקד הגדוד שטען כי מדובר "באירוע חמור" – אך גם הוא לא עשה דבר, ככל הנראה על רקע יחסי חברות עם איש המילואים. משלא קיבל מענה, פנה לראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים - שהעביר בעניין מכתב לרמטכ"ל הרצי הלוי.

אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: דובר צה"ל)
לוחמים באימון מבצעי. אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

האירוע הגזעני התרחש ב-31 במאי, בעת שהתארגנו לוחמים בגדוד המילואים 9255 לערב פלוגה, יום לפני העלייה לקו מבצעי. מפרטי התלונה עולה כי במהלך ההכנות לערב הפלוגה, התבקש הלוחם לפתוח מכולה על מנת להוציא ציוד. בעת שניסה לפתוח את המכולה, הגיח לפתע איש מילואים ודרש ממנו: "זוז ,זוז תן לי לפתוח". איש המילואים פתח את המכולה, פנה ללוחם והטיח בו בפני חבריו לפלוגה: "אתם הכושים לא יודעים לעבוד".

עו"ד אווקה זנה, ראש היחידה לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים (צילום: דניאל יחזקאל)
עו"ד אווקה זנה, ראש היחידה לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים | צילום: דניאל יחזקאל

בשלב זה דרש הלוחם מאיש המילואים את פרטיו, על מנת להתלונן למפקדיו. "הייתה שתיקה והחברים הסתכלו עליי לראות איך אגיב", שחזר הלוחם בשיחה עם N12. "אמרתי להם - אפילו לא בצחוק. אותו מילואימניק הלך משם. הלכתי אליו ושאלתי מה השם שלו. רשמתי את השם והוא גיחך - 'אני אמור לפחד?'".

"אני אומר את הדברים כי אכפת לי", הדגיש הלוחם. "אני אומר את זה מתוך אהבה לגדוד, אהבה לפלוגה ואהבה רבה לאנשים. אנחנו נמשיך תמיד לשרת את המדינה, ולהגיע למילואים, ובאותה נשימה חייבת להיות אמירה ברורה בעיניי לכשלים ערכיים שקורים בתוך המערכת, ובתוך הפלוגה".

למרות שעברו שבועיים מאז נודע האירוע למפקד הפלוגה ולמפקד הגדוד, לא נעשה דבר בעניין. בלית ברירה, פנה הלוחם לעו"ד אווקה זנה, ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים.

הצצה לתרגיל של סיירת צנחנים (צילום: דובר צה"ל)
"חייבת להיות אמירה ברורה". אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

"להתרשמותי, יש תחושה של ניסיון טיוח וניסיון השתקה של האירוע באופן ישיר על ידי המפקדים ובאמצעות שליחים מטעם", כתב עו"ד זנה לרמטכ"ל. "מעבר להתבטאות הגזענית הקשה שהוטחה בלוחם, ההתרשמות היא שהמפקדים של איש המילואים, אשר יש להם, ככל הנראה, יחסי חברות איתו, פועלים ביחד ולחוד כדי לטייח את האירוע ולהשתיקו. לא רק שהאירוע המתואר בתלונה לא טופל לאלתר, אלא שאיש המילואים המשיך וחזר להתבטא באופן גזעני, בהזדמנות נוספת, כלפי הלוחם כאשר חזר וכינה אותו 'כושי' ביושבו ברכב החפ"ק בנוכחות המ"פ".

לדברי הלוחם, "מאז האירוע אני נמצא באותו בסיס עם המילואימניק וצריך לראות אותו. יותר משבוע עבר ושום דבר לא קרה. האירוע לא הפתיע אותי כמו שהפתיעה אותי ההתנהלות של המפקדים והניסיון לטייח. הבנתי שהוא ותיק בפלוגה ושמכירים אותו. המ"פ אמר לי בשיחה שהוא אדם טוב. באותו הרגע הבנתי מה קורה פה. מה זה קשור? גם אני אדם טוב. המג"ד היה היחיד שכתב לי שמדובר באירוע חמור אבל מאז שכתבתי לו לא קרה שום דבר".

_OBJ

"אני לא הסיפור, הסיפור הזה יותר גדול ממני", המשיך הלוחם. "יש פה כשל ערכי ואני מצפה מהמערכת לטפל בו. כמו שמצפים ממני לפעול ולא להיכנס להלם כשנורית אש, גם כאן המפקדים צריכים לפעול ולא להיכנס להלם. נורתה פה אש מילולית. אני לא מצפה להערה פיקודית שתשכב באיזה תיק שאף אחד לא מסתכל עליו. האירוע הגזעני הקודם שהתרחש בצנחנים הסתיים בהדחה".

במכתב שהעביר עו"ד אווקה לרמטכ"ל, הבהיר כי אין מדובר באירוע בודד אלא ב"התנהלות גזענית חוזרת בצה"ל כלפי יוצאי אתיופיה המשרתים בחובה ובמילואים". לכן, ביקש ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות מהרמטכ"ל לשקול למנות ממונה למניעת גזענות בצה"ל, כפי שעשתה המשטרה.

עו"ד אווקה קובי זנה, ראש היחידה הממשלתית למאבק בגזענות במשרד המשפטים מסר בתגובה: "נחשפנו לעוד אירוע גזעני חמור בצה"ל. מיד עם קבלת התלונה, פניתי בדחיפות לרמטכ"ל לטפל באירוע ולבחון שינוי רחב למיגור גזענות בצה"ל. התנהלות המפקדים מלמדת, בנוסף להיותם שותפים לכאורה להתנהלות גזענית קשה, על קיומה של מציאות גזענית רחבה בצה״ל שדרוש לה טיפול עמוק".

"צה"ל הוא מוסד חשוב אשר חייב להיות נקי מגזענות מכל סוג. היחידה למאבק בגזענות, המהווה הכתובת המרכזית והמקצועית לתלונות הציבור בנושא גזענות ממסדית, תמשיך לנהל מאבק נחוש ועיקש נגד גזענות ממסדית באשר היא. אני מקווה כי הרמטכ"ל ייענה בחיוב להצעתנו למנות קצין ממונה למאבק בגזענות בצה"ל ואנו נדאג לספק את ההכשרה והידע המקצועי הנדרש לביצוע התפקיד".

חה"כ משה סולומון (הציונות הדתית) התייחס לאירוע החמור: "אנחנו עומדים בפני יום ההוקרה לחיילי המילואים ונחשפים למקרה מכוער שמעכיר את ציון היום. המלחמה בגזענות היא מאתגרת, ולצערי ייקחו עוד שנים רבות עד שנמגר לחלוטין אמירות גזעניות כלפי הקהילה האתיופית, אך את במחדל הפיקודי שהתקיים בשטח אנו נדרשים למגר באופן מיידי וחותך. אעלה את הנושא החמור בפני קצין המילואים הראשי מחר בדיון ועדת חוץ וביטחון כדי להביא לטיפול מיידי של המקרה, וחידוד נהלים בקרב כל מערכת הביטחון".


תגובת דובר צה"ל: "מדובר באירוע חמור שאינו הולם את ערכי צה"ל. צה"ל מגנה ומוקיע כל מקרה גזענות ושיח שאינו מכבד. האירוע המדובר מוכר ומטופל על ידי מפקד הגדוד ומפקד החטיבה".