כבר שנה שהוא נעדר מעיני הציבור והנה, ביום ירושלים האיראני שצוין בשבוע שעבר זה קרה - מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר יוצא מהמחתרת לרחובות עזה, בליווי אבטחה ועולה על הפודיום בעיצומו של חודש רמדאן. "התמונה שהזהרנו מפניה חזרה באל-אקצא", הוא הכריז בטון נחרץ. "הפסיקו לשחק בפצצה הגרעינית הזו, אתם תהיו הראשונים להיפגע ממלחמה דתית אם וכאשר תפרוץ". בישראל ניתחו מקרוב את דף המסרים של סינוואר ובו מצטיירת דמות של מחולל הסתה מחושב וחד שמאותת: כללי המשחק השתנו, איחוד הזירות זו מזמן כבר לא רק סיסמה.

 

ההצטלבות של חג הפסח וחודש רמדאן גרמה לארגוני הטרור להרים ראש ולייצר משוואה של הסלמה בכל הגזרות - בגלל המהומות האלימות בהר הבית. אולם, גם כעת מזהים במערכת הביטחון את הפוטנציאל הנפיץ שעלול להחזיר אותנו למציאות של הפיגועים הקטלניים ולגרור למערכה רב-זירתית. "התקופה שאחרי רמדאן הולכת להיות מורכבת ומסוכנת, כבר אין את הגורמים המרסנים והתרדמת מסתיימת", אמר ל-N12 גורם ביטחוני. "במהלך רמדאן אנחנו מורידים את הפעילות המבצעית בעומק השטח, צה"ל יוצא לפעילויות מבצעיות רק כשיש 'פצצות מתקתקות' וכנגזרת מכך - פחות מתחככים".

בחודש רמדאן: צניחה בהיקף הפיגועים ובמספר ההרוגים

כראיה לכך, החודש חלה צניחה דרמטית בהיקף הפיגועים ובמספר ההרוגים הפלסטינים, לעומת החודש שעבר שהיה קשה ומדמם ביותר בשל אירועי הטרור. במהלך חודש מרץ אירעו 10 פיגועים שגבו את חייהם של 11 ישראלים ובהם נרשמו 25 הרוגים פלסטינים - לעומת 6 הרוגים פלסטינים בלבד במהלך חודש אפריל, אם כי יש להזכיר את הפיגוע בטיילת בתל אביב שבו נרצח התייר האיטלקי אלסנדרו פאריני ואת הפיגוע הקשה בבקעה שבו נרצחו לפני שבועיים לאה די ושתי בנותיה, רינה ומאיה די.

 

הפיגוע בבקעת הירדן (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
זירת הפיגוע בבקעת הירדן, סמוך למושב חמרה | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

על פי גורמים פלסטיניים, פעילי טרור בוודאות ייחלו להחמרת המציאות הביטחונית בחודש רמדאן, כאשר בשבועיים הראשונים הניסיונות האלו נכשלו. ואז רגע לפני חג הפסח, הגיעו התמונות הקשות ממסגד אל-אקצא שהתפשטו ברשת כאש בשדה קוצים - שוטרים חמושים תועדו מכים באלות מתפללים שהתבצרו במקום ומשתמשים נגדם ברימוני הלם. וכך, ההחלטה להיכנס ולפנות בכוח את המתבצרים שהכניסו לתוך המסגד זיקוקין, מקלות ואבנים - היוותה יריית הפתיחה להסלמה שגלשה מירושלים גם לעזה ולגזרה הצפונית.

 "הפלסטינים מבינים את הפוליטיקה הישראלית ומנתחים מי שולט"

המשבר הפנימי העמוק וחסר התקדים שעימו מתמודדת ישראל, עורר עוד יותר את הבלוטות בקרב ארגוני הטרור שמזהים את החולשה שמקננת בעומקי המדינה ומשחקת לטובתם - חלומו הרטוב של כל חמאסניק. הם מבינים את היטב את הפוליטיקה הישראלית, מנתחים מי חזק, מי שולט במי ומי בסוף מקבל את ההחלטה. כך למשל, כשמומחה פלסטיני נשאל איך מצטייר בעיניהם הקרע שאליו נקלעה ישראל - הוא יצר ניתוח מעמיק שבו מופיעות כמה קבוצות.

סיקור המחאות בישראל בעולם הערבי
הפלסטינים והעולם הערבי עוקבים אחרי המצב בישראל

לדבריו, הקבוצה הקטנה גורסת שזהו אירוע טבעי שחושף את החוזקה של ישראל שמתנהלת כדמוקרטית, הרוב המכריע טען שזה חושף את חולשתה של ישראל וקבוצה קטנה נוספת העריכה: עניין של שבועות עד שישראל מתפרקת. כשצוללים לתוך הניתוחים פרי מוחם של הפלסטינים, עולות גם כמה מסקנות מעניינות. "יש הימורים על כך שבצלאל סמוטריץ' יפרוש מהממשלה ושאיתמר בן גביר לא, יוצרים הבדלה ביניהם", אמר גורם פלסטיני שהעריך בזהירות מה צופן העתיד של ממשלת נתניהו.

התמונה שיצאה לאחרונה מהחדר בביירות, שבו ישב מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, לצד ראש הלשכה המדינית של חמאס אסמאעיל הניה וסגנו סלאח אל-עארורי - הפכה לזו שמסמלת יותר מכל את ההסלמה האחרונה שבה כמו בימי "שומר החומות", אל-אקצא היה הדבק שליכד בין הגזרות - אלא שהפעם גם לבנון וסוריה נכנסו למגרש.

נסראללה נפגש בביירות עם משלחת חמאס
נסראללה נפגש בביירות עם משלחת חמאס בראשותו של אסמאעיל הניה

"הפלסטינים כבר שנתיים באיחוד זירות, המערכת הישראלית זזה לאט"

הגורם הביטחוני הבהיר כי "שום דבר לא יוצא מלבנון כשחיזבאללה לא יודע ולכן, ברף המינימלי הוא ידע על כך". לצד זאת, הוא הדגיש שהמציאות המורכבת שמשתקפת לנגד עינינו מחייבת שנתאים את עצמנו לכללי המשחק. "הפלסטינים כבר שנתיים באיחוד זירות ואנחנו בבידול זירות. המערכת הישראלית זזה לאט, אבל קצת יותר לאחרונה".

אולם, יכולתה של ישראל לפעול בלבנון מחושקת לעומת עזה - בעקבות מאזן ההרתעה שחיזבאללה מנסה לקבע בגבול. בשל היותו יסוד מרכזי בציר השיעי, הוא דואג גם אינטרסים של שותפיו - איראן וסוריה, ועל כן בישראל נוקטים משנה זהירות כדי למנוע מצב שבו תגובותיו לפעילות הישראלית יסלימו עד לכדי מערכה נרחבת שתוצאותיה עלולות להיות הרסניות.

ובזמן הזה, חמאס בלבנון כבר מזמן עבר את שלב החיתולים. ארגון הטרור בהובלת האדריכל אל-עארורי מעצים את יכולותיו המבצעיות במדינה ובונה תשתיות טרור, כמו זו שמאפשרת לשגר 38 טילים בשתי דקות בלבד. במערכת הביטחון עוקבים מקרוב אחרי יחיא סינוואר וסבורים כי הוא "משדרג דרמטית את האסטרטגיה שלו ומציב רף מינימלי לרב-זירתיות שיוצר כללי משחק חדשים. הוא מציב סדר עדיפויות שמעורר את הזירות שמשתנות ואת הדוקטרינה של הפלסטינים. המשמעות היא שעל מעצר שמתבצע מחר בג'נין, אנחנו צריכים להסתכל איך יגיבו בעזה וגם בחברון – הרב-זירתיות נכנסה אלינו".

מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר (צילום: רויטרס)
יחיא סינוואר "מציב סדר עדיפויות שמשנה את הזירות" | צילום: רויטרס

"סינוואר שליט שמתנהג בפאסון, ההתנהלות שלו מאוד ברורה"

אף על פי שמעל לפני השטח, נראה כי הנהגת חמאס מיישרת קו זו עם זו, מתחת לראדר גם אצלה לא חסרים חיכוכים ובעיות פנימיות. במבצע "שומר החומות" שפרץ לפני כשנתיים ראו בישראל סינוואר אחר, חלש יותר, שהחליט להוביל את חמאס בעימות הצבאי – לאחר שספג אגרוף פוליטי וכמעט הפסיד בבחירות להנהגת חמאס בעזה לניזאר עוודאללה, שהיה בעבר יו"ר מועצת השורא של הארגון.

נראה כי מאז הוא הספיק לצבור כוח ולמצב את מעמדו בארגון הטרור. "סינוואר עכשיו הוא שליט, מנהיג וראש תנועה שמתנהג בפאסון", אמר הגורם הביטחוני. ומי שהכיר את מנהיג חמאס עוד בימים שצמח בכלא הישראלי זיהה כבר אז שצמח משהו אחר. "ההתנהלות שלו מאוד ברורה, הוא מאוד ריכוזי בקבלת החלטות אסטרטגיות ונוצרה מערכת שיקולים מאוזנת", הוא הוסיף. "סינוואר נטרל כמעט כל אפשרות לערער את מעמדו בתקופה האחרונה".

 

יחיא סנוואר, חמאס (צילום: ap)
סינוואר. "נטרל כמעט כל אפשרות לערער את מעמדו" | צילום: ap

אף על פי שלפני כ-3 שנים ישראל הבקיעה עמוק אל תוך המזרח התיכון וקדימה נורמליזציה עם איחוד האמירויות, בחרין, מרוקו וסודאן - המעגל הזה נסגר לעת עתה, בעוד שהמזרח התיכון משנה את פניו וצועד לעבר אופק של חיבורים במזרח התיכון שלא היינו מדמיינים לפני כעשור. בינתיים, המזרח התיכון משתנה ב-120 קמ"ש, זו מהירות מטורפת ולנו לוקח זמן להתאים את עצמנו לשינויים. המערכת הישראלית נדרשת לחשב מסלול מחדש בזמן שהסעודים בונים את המזרח התיכון מחדש.

המזרח התיכון משתנה בקצב מסחרר בהשפעת סעודיה

ורק בחודש האחרון סעודיה הספיקה לחדש את היחסים עם איראן, לנהל מו"מ ישיר על סיום המלחמה בתימן, להחליט על פתיחת השגרירויות מחדש בטהראן ובריאד, להזמין את הנשיא הסורי אסד לפסגת הליגה הערבית שתתקיים באמצע מאי וכמובן שזו רשימה חלקית בלבד. אלא שלסעודים יש השפעה ניכרת גם על הזירה הפלסטינית - לראשונה מאז 2017, אבו מאזן ובית המלוכה הסעודי חידשו השבוע את מערכת היחסים ביניהם והראיס ישב כתף אל כתף עם יורש העצר מחמד בן סלמאן, לצד בכירי הרשות הפלסטינית.

 

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: רויטרס)
סעודיה תשאיר את הרשות הפלסטינית עם הראש מעל המים? אבו מאזן. | צילום: רויטרס

לנוכח העובדה שהרשות הפלסטינית לכודה במשבר כלכלי חריף, בארמון הסעודי התחייבו בפני אבו מאזן: נתמוך בכם ונפעיל לחץ על ארה"ב. כך שמסתמן כי הפתרון שיכול להחזיק את הראש של הרש"פ מעל המים, נמצא ממש בלב המפרץ - בידיים של בן סלמאן שעשויות לתפוס את הצינור ולהזרים אליו יציבות בעת הרגישה. בה בעת במערכת הביטחון מביטים באופן מפוכח כלפי המציאות בעזה שהייתה מאופיינת בשנה האחרונה בשקט יחסי - עם כניסה של 17 אלף פועלים מדי יום לעבודה בישראל שמניעים את הכלכלה העזתית ומספקים הוכחה חיה לכך שלחמאס יש מה להפסיד מכניסה לעימות.