בשבועות האחרונים מתרחשת תופעה שמדאיגה בכירים בתעשיית הסייבר הישראלית. "גורם אמריקני הקים חברה בספרד שמצליחה לגייס בצורה מסחררת מומחי סייבר ישראלים", אמר ל-N12 בכיר בענף. ההנחה שם, היא שהמימון מגיע מסוכנויות אמריקניות שלא רוצות "לתקוע אצבע בעין לישראל", ובעצם הלבינו את זה לחברות שיושבות בספרד. "גייסו לי כבר 4 עובדים בשבועיים האחרונים, הם קיבלו מיידית היתר עבודה בספרד וחבילת רילוקיישן נדיבה למשפחות", סיפר אותו בכיר.

גורמי ביטחון בכירים מביעים חשש אמיתי מהתופעה שמתחילה לתפוס תאוצה. "זה נראה כמו מהלך אדיר לשאוב את הידע מישראל לחו"ל. זו תהיה בכייה לדורות ויכול להוביל לחולשה אדירה של משרד הביטחון", מודה בכיר במערכת. "בעוד כמה שנים, אם וכאשר יתקפו את ישראל בתקיפות סייבר, מישהו יזכור שפעם היינו טובים בזה, וויתרנו על התחום הזה בחוסר חוכמה ופחד".

גיוס מומחי סייבר לעבודה בברצלונה (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
גיוס מומחי סייבר לעבודה בברצלונה | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

אותם גורמי ביטחון מודים בנוסף כי תחום הסייבר ההתקפי בישראל שוקע ומדלדל בצורה מסוכנת, שזה כבר מאיים על היכולות של ארגוני הביון הישראליים. הגיוס המסיבי שמוביל לבריחת המוחות, מגיע דווקא על רקע הצלחה של משרד הביטחון בייצוא הביטחוני השנה, כשחלק נכבד מהייצוא והביקוש בעולם הוא ליכולות הסייבר הישראליות. רק ענף אחד דועך – הסייבר ההתקפי, וזאת בעיקר בעקבות האמברגו האמריקני על תוכנות רוגלה ישראליות והמאבק של הפנטגון בחרבת NSO הישראלית.

האמריקנים לא שוכחים, וגם לא סולחים, על שורה על עבירות שביצעה לכאורה החברה. למשל על כלי ריגול שלה שנמצאו או נחשפו בפרשויות של פגיעה בחופש הפרט, זכויות אדם, ואף חיסולים של גורמים ברחבי העולם. המפורסמת שבהן, היא פרשת חיסולו של העיתונאי הסעודי חשוקג'י על אדמת תורכיה, והשימוש שעשה הביון הסעודי במעקב אחריו עד רציחתו. מאז הענף הישראלי לא יכול למכור בעולם וגם מתקשה להתרומם.

גורמי הביטחון שבקיאים בתחום מתארים את המצב בענף, ומדגישים מהן הבעיות שמתעוררות בעקבות עזיבת המומחים את ישראל. למדינת ישראל קשה למשל לקנות חולשות (נקודות התורפה של מערכות כמו ניידים ומחשבים, אותתן קונות החברות הפרטיות ב'דארק נט' עבור המדינה). לכן במערכת הביטחון צריכים את החברות הפרטיות.

בעיה נוספת, אנשים משתחררים מהצבא, ואם הם לא באים לחברות הישראליות הם הולכים לחברות בחו"ל אז הידע הייחודי שלהם יוצא מהמדינה. בנוסף, המדינה משתמשת במערכות של חברות ישראליות כי הם לא רוצים לסכן את הכלים שלהם על יעדים פנימיים.

יחידת 8200 (צילום: דובר צה"ל)
"משתחררים מהצבא ועוזבים לחו"ל". יחידה 8200, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

"אנחנו מחזקים את האויבים שלנו עם ידע ישראלי כי חלק מהחברות האלו מוכרות לחו"ל", אומר גורם ביטחוני בכיר. "מערכות שנמכרות בארץ יש להם מגבלה אוטומטית שלא מאפשרת לפגוע ביעדים ישראלים, ובמערכות בחו"ל אין מגבלה כזו. ככל שיהיו יותר חברות סייבר התקפי מחוץ לישראל, יעדים ישראלים פגיעים יותר. נפתחו עשרות חברות אמריקניות בתחום והן שואבות ידע - כי הם מבינים מה צריך".

מדינת ישראל, שחוששת מאוד לפתור את המשבר החמור מול האמריקנים, הולכת ומאבדת בדרך הזו יכולת נדירה. בניגוד למה שמקובל לחשוב, ב-8200 תלויים ביכולת החיצונית הזו של החברות הישראליות, ולא ניתן לפתח מערכות ויכולות רק על בסיס "ירוק" של צה"ל. קיים שיח מול גורמי ממשל בארה"ב "לשחרר" את האיסורים על החברות הישראליות, אבל זה לא מתקדם לשום מקום והזמן הולך ואוזל. זה מונח כעת לפתחו של ראש הממשלה ושר הביטחון שחייבים לבלום את הסחף ולהציל, אין מילה אחרת, את הסייבר ההתקפי הישראלי.