נפל דבר בטהראן: אחרי ארבעה חודשי מחאות, הרג של כ-400 מפגינים, הוצאות להורג בתלייה על עגורנים וכ-30 אנשי ביטחון שנהרגו מאש מתנגדי המשטר, השתכנע ח'אמנאי שרק כוח לא יספיק. הוא מטה אוזן עכשיו לרבים במחנה שלו, האגף השמרני הקשוח - ובהם לפחות כמה גנרלים של משמרות המהפכה - שדורשים מחוות וויתורים להשקטת התסיסה, שאומנם התכווצה בממדיה, אך החלה להיעשות אלימה יותר. 

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

החיג'אב היה עילת המחאה ונשים הובילו אותה בשלבים הראשונים, ועל כן הנסיגה החלקית של ח'אמנאי היא כה רבת משמעות. הוא אינו מתיר, חלילה, להסיר את הרעלה לגמרי - אבל מעתה הוא מרשה להתרשל בהצמדתה לראש. וברור לגמרי שנשות איראן יהפכו בהדרגה את החיג'אב לצעיף אופנתי. בקצרה: אחרי 43 שנים של אכיפה קפדנית, מחמירה, באמצעות הפטרולים הרכובים על ג'יפים של "משטרת המידות הטובות", נשים באיראן מקבלות פטור חלקי.

מנהיג איראן ח'אמנאי בפגישה עם נשים בעקבות המחאה
מנהיג איראן ח'אמנאי בפגישה עם משלחת נשים בעקבות המחאה

ההישג הזה לא ישבית, להערכתי, את ההפגנות נגד המשטר, אבל המעקב היום-יומי של צוות מכון "אנטרפרייז" מוושינגטון אחר התפתחות המחאה מבהיר באופן בהיר ואכזרי שהיקף האירועים מצטמק לעיתים להפגנה בודדת אחת עם עשרות משתתפים בלבד, בעיר אחת ויחידה במדינה של יותר מ-80 מיליון בני אדם. נפח ההשתתפות במחאות יורד בעליל באופן ניכר גם במחוזות שהיו הקשים ביותר לפיצוח לכוחות הבסיג' כמו אצל הבאלוצ'ים, הסונים בגבול פקיסטן, אצל הכורדים במערב ואצל האוכלוסיה הערבית במחוז הנפט אהווז.

לפיכך עובר המשטר עכשיו לנגן נעימות חדשות באוזני מתנגדיו: מחליפים מפקדי משטרה ומושלי מחוזות הנתפסים כחסידי דיכוי נמרצים וממנים במקומם אנשים אחרים, בתקווה שיוכלו לפתח דו-שיח עם מתנגדי המשטר. לפי השמועות, עומד ח'אמנאי גם להחליף את מפקד כוחות ביטחון הפנים - גנרל אשטרי - ולהביא במקומו גמלאי של המשטרה, גנרל רדאן, שבשנים האחרונות התרווח על מושבו באחד ממכוני המחקר בטהראן. 

מנהיג איראן ח'אמנאי עם משלחת נשים

הניסיונות לאגד יחד את גופי האופוזיציה המרובים שקמו בשכונות שונות, בשורות הסטודנטים, באיגודי פועלים ובקרב הנשים אינם עולים בינתיים יפה. הם אינם מצליחים לתאם ביעילות מועדים להפגנות ולשביתות, ונשארים חלוקים לגבי הסיסמאות. מצב הדברים הזה מרתיע רבים מלצאת לרחובות. כך שביום רביעי השבוע, למשל, ההפגנה היחידה שידוע עליה הייתה בעיר הקטנה חובר בסמוך לגבול עיראק.

תמונה מהוצאתו להורג של רהנאוואד, איראן
הוצאה להורג עם מנוף באיראן

לקידום המחאה לא עוזרת עד כה תרומתם של אנשים כמו הנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד, שמבקרים את אופן הדיכוי של ההפגנות. הסיבה לכך, בין היתר, היא שבהוראת ח'אמנאי החל המשטרה לשחרר טיפין טיפין עצורים מגל המחאות ובעיקר דמויות בעלות פרופיל גבוה, כמו למשל שחקנית קולנוע מפורסמת וכדורגלן פופולרי. התוצאה לרגע זה: חצי חיג'אב.

אהוד יערי (צילום: חדשות)
אהוד יערי | צילום: חדשות