לוחם צה"ל בגדוד צבר של חטיבת גבעתי שהתעמת עם פלסטינים ופעילי שמאל בחברון בסוף השבוע שעבר ונשלח ל-10 ימי מחבוש, העביר "מכתב חרטה" למפקדיו היום (שלישי) דרך עורך דינו. במכתב, הסביר הלוחם מגדוד צבר את מעשיו, פנה למפקד החטיבה ולאלוף הפיקוד בבקשה להקל על עונשו, וביקש סליחה על מעשיו.

"אמרתי כמה מילים בלי שום כוונה לבייש את צה"ל או לעשות עבירה ואני מוצא את עצמי הולך לכלא", כתב הלוחם מגבעתי במכתב החרטה שפרסם דרך עורך דינו אופיר שטיינר מארגון חוננו. "אני מבין שדיברתי בצורה שלא הייתי צריך לדבר, גם אם עשיתי את זה בלי כוונה. הייתי מאוד לחוץ באירוע ואני רק מבקש התחשבות בלחץ ובכל מה שהיה שם באירוע שנמשך לא מעט זמן. אני מבקש סליחה".

"הבנתי את הטעות שלי. אני לא אגיד דברים כאלה שוב בשום אופן", הוסיף החייל. "החלום שלי היה להיות לוחם. אני מאמין במה שאני עושה ואני רוצה להמשיך להיות לוחם. יש לי המון מוטיבציה לשרת. לכן אני פונה אליך המפקד ומבקש לזכות אותי, או לפחות להקל בעונש".

חיילי צה"ל מתעמתים עם פעילי שמאל בחברון (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
חיילי צה"ל מתעמתים עם פעילי שמאל בחברון | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

הלוחם שתועד מתעמת עם פעילי שמאל בחברון, תיאר את האירוע מנקודת מבטו: "ביום חמישי שעבר הייתי בתפקיד כשהגיעו מפגינים למקום והתחילו לקלל אותי ואת שאר החיילים. עשינו הכול כדי להסביר להם בצורה הכי יפה שהם צריכים לתת לנו למלא את התפקיד ולעזוב את המקום".

"במקום זה, הם צעקו עלינו וקיללו, התקרבו אלינו ועמדו מכל הכיוונים", המשיך לוחם גבעתי. "אחד מהם צעק עליי כל הזמן שאני ממלא את הפקודות של בן גביר ושאני חייל של בן גביר. לא רציתי להגיד שום דבר פוליטי ולא רציתי להתנהג בצורה שלא מתאימה לחייל. עניתי לו באותה שפה שהוא השתמש. הוא אמר שאני חייל של בן גביר, אז אמרתי לו שאם אני חייל שלו, אז שהוא יעשה כאן סדר. הסברתי גם למג"ד שלא התכוונתי בשום אופן להגיד משהו פוליטי על בן גביר או לתת עמדה".

עוה"ד אופיר שטיינר מארגון חוננו, מסר: "החייל הובא לדין משמעתי, שיפוט בידי גורמי הפיקוד, אחר שהפיקוד הבכיר כבר חרץ את דינו מעל לכל במה אפשרית. הוא ביקש להישפט כאילו לא היה זה אירוע מתוקשר, ובסוף הוטל עליו עונש של כליאה בפועל, חרף גרסה ברורה שהציג, ולפיה לא הייתה לו כל כוונה להביע עמדה פוליטית או לפעול בניגוד להוראות. עונש שפשוט שנגזר מראש".

לפני פרסום המכתב הערב, אלי לוי, אביו של החייל, התייחס לאמירת בנו: "שלחתי את הבן שלי לקרבי, להיות לוחם, למען עם ישראל. במשך שנה שלמה, יום ולילה, הילד מסר את עצמו בשביל התפקיד הזה. לצערנו הרב הגיעו אליו אנרכיסטים שקיללו אותו, ביזו אותו, ירקו עליו והובילו אותו לומר אמירות פוליטיות".

בנוסף האב הביע ביקורת על העונש ועל התנהלות מפקדיו: "יכול להיות שבאמת לא היה צריך להגיד 'בן גביר יעשה סדר', אבל על דבר כזה לשלוח לעשרה ימים? אני מצפה מהמפקדים שלו, לכל מי שמעליו, לתת לו גב, לתת לו גיבוי, לחזק אותו ולהיות בעדו, כדי לרומם את רוחו ולהמשיך בתפקיד החשוב שיש לו".

בעקבות אירועי האלימות בחברון בשבוע שעבר, פרסם הרמטכ"ל אביב כוכבי איגרת שכותרתה "לנצח ולהישאר בני אדם". בין השאר כתב הרמטכ"ל כי "בסוף השבוע היינו עדים לחייל צה"ל שלא רק שלא נהג על פי ערכי צה"ל וניבל את פיו כלפי אזרחים, אלא גם התבטא באופן פוליטי ופגע בערך הממלכתיות. צה"ל הוא צבא ממלכתי שאין בו מקום להבעת עמדה פוליטית או למעשים הנובעים משיקולים פוליטיים".

"עקרון הממלכתיות, שהוגדר ונקבע לאחרונה כחלק מרוח צה"ל, קובע כי 'צה"ל הוא צבא העם, צבא ממלכתי, הנתון למרות החוק והממשלה. חיילי צה"ל יפעלו כשרק המשימה, ערכי צה"ל וביטחון המדינה ראשונים לנגד עיניהם, ויעשו זאת ביושרה, בענייניות ובייצוגיות', הוסיף הרמטכ"ל כוכבי.

"לחייל בצה"ל אסור להביע עמדה פוליטית באופן ישיר או מרומז, וּודאי שאסור לו לנהוג ולפעול מתוך נטייתו הפוליטית. ערכי צה"ל ופקודות המפקדים הם שמכתיבים את משימות היחידה, את דרכי פעולתה, את התנהגות החיילים ואת אופיה. האחריות לרמה המקצועית והערכית של היחידה מוטלת על מפקדי צה"ל. פני היחידה כפני מפקדיה, ועליהם להימצא במקומות המורכבים והמשפיעים".