דיווח בלבנון: ישראל הודיעה לעמוס הוכשטיין, המתווך האמריקני בהסכם סרטוט הגבול הימי, כי תהיה מוכנה לחתום על ההסכם הרשמי כבר ביום רביעי או חמישי הקרובים, כך דווח הבוקר בעיתון אל-אח'באר. על פי הדיווח, הוכשטיין צפוי לנחות ביום שלישי או רביעי ולמסור תשובה סופית בעניין לממשלה הלבנונית.

הוכשטיין עדכן את ממשלת לבנון כי הוא "לא מצפה שיתרחש איזה שינוי חוקי או פוליטי" שעשוי לשבש את התוכניות לחתום על ההסכם. בלבנון אומרים כי בהנחה שאכן לא יחול שינוי של הרגע האחרון בעמדה הישראלית, ביום שלישי יקבע הנשיא מישל עון מי תהיה הדמות הלבנונית שתייצג את בירות בטקס החתימה על ההסכם שצפוי להיערך בנאקורה, סמוך לראש הנקרה.

לפי אל-אח'באר, טקס החתימה על ההסכם יכלול כמה שלבים, וייערך בכמה חדרים נפרדים במקביל – אחד למשלחת הלבנונית ואחד למשלחת הישראלית. על פי הדיווח, כל משלחת תחתום בנפרד על ההסכם מול הוכשטיין והנציגים האמריקניים ונציגים נוספים מהאו"ם, ולאחר מכן יודיע הוכשטיין על השלמת טקס החתימה.

הסכם הגבול הימי בין ישראל ללבנון (עיבוד: N12)
הסכם הגבול הימי בין ישראל ללבנון | עיבוד: N12

בהמשך, לבנון וישראל ישלחו, כל מדינה בנפרד, איגרות רשמיות לאו"ם ובהן יביעו את מחויבותן להבנות שהושגו, ולכוונה לכבד אותן. בעיתון אל-אח'באר מציינים כי מעשית לבנון לא תידרש לשלוח לאו"ם איגרת חדשה על תביעותיה הימיות, שכן ההסכם מתיישב עם בקשתה הקודמת לקביעת הגבול ב"קו 23".

ישראל לעומת זאת, שבדיווח באל-אח'באר מכונה "האויב", תידרש לשלוח איגרת חדשה שבה תזנח את דרישותיה הישנות לקבוע את הגבול ב"קו 1", ובמקום זאת תידרש לאשר את הסכמתה לקביעת הגבול על בסיס "קו 23".

עיקרי ההסכם:

  • קו הגבול בים בין ישראל ללבנון: קו המצופים יוכר כסטטוס קוו ולא יהיו תביעות לשינוי הקו אלא אם תושג הסכמה עתידית אחרת בין הצדדים.
  • לאחר קו המצופים, הקו הימי יתבסס על קו 23.
  • ישראל תקבל פיצוי כספי על הכנסות ממאגר צידון בהתאם למו"מ שלה מול חברת טוטאל.

הישגי ההסכם:

  • הסכם היסטורי עם מדינת לבנון ששומר על כל האינטרסים הביטחוניים של ישראל ועונה על כל דרישות מערכת הביטחון.
  • ההסכם יביא עימו יציבות אסטרטגית אזורית והוא יאפשר ללבנון להקים אסדה, כך שבסופו של יום יהיו שתי אסדות האחת מול השנייה: האחת בצד הלבנוני, והשנייה - "כריש" שבצד הישראלי.
  • ההסכם יקטין את התלות של מדינת לבנון באיראן ובחיזבאללה ויתרום ליציבותה. הכסף מההפקה הלבנונית לא יגיע לידי חיזבאללה - שכן, יש סנקציות אמריקניות ברורות בנושא הזה.
  • ישראל תקבל תמלוגים עוד בטרם יתחילו להפיק ממאגר צידון ותמלוגים עתידיים מההפקה ובכך יישמרו האינטרסים הכלכליים שלה. ללא הסכם בין ישראל לחברה המפתחת, לבנון לא תוכל לפתח את המאגר.