תחילת חודש נובמבר, בישראל פורסמו התוצאות הסופיות של הבחירות לכנסת ה-25 ובזמן הזה - יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ישב במוקטאעה שברמאללה ועקב אחריהן מרחוק בדאגה, על אף גילו המופלג ובריאותו הרופפת. ובכן, הבכירים הפלסטינים, כמו גם הראיס, התאכזבו לנוכח הקאמבק של נתניהו לשלטון ועל רקע כוחן העולה של מפלגות הימין - ובהן נמנה איתמר בן גביר, שהפך לכוכב פוליטי שסחף אחריו את ההמון ובה בעת עורר את החשש בקרב הפלסטינים ומדינות המפרץ.

בצל ההסלמה ביהודה ושומרון והזינוק בפיגועי הירי, בצה"ל הביעו אתמול (שני) חשש מלכתו של אבו מאזן, שהגיע כבר לגיל 87 וממשיך לכהן בתפקידו כבר 17 שנה - גם כיום, כשהוא נתפס כאדם חלש, הן פיזית והן כמנהיג שכבר מזמן איבד את כוחו. "היום שאחרי אבו מאזן כבר כאן", אמר גורם בצה"ל והוסיף כי "זה נוכח פה וחלק מהירידה באפקטיביות של הרשות היא בגלל הדבר הזה". אלא שבזמן הזה הרשות הפלסטינית ממשיכה להיחלש לנגד עיניו של הראיס, שנמנע מלמנות יורש טבעי מטעם עצמו.

אבו מאזן יו"ר הראשות הפלסטינית (צילום:  Issam Rimawi, getty images)
היום שאחרי אבו מאזן כבר כאן | צילום: Issam Rimawi, getty images

אלוף (במיל') עמוס גלעד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, הצביע על המציאות המורכבות בצל היחלשותו של אבו מאזן ואמר ל-N12 כי "אבו מאזן יכול להיעלם כמה פעמים - עד שהוא יעלם ממש ובתהליך", הוסיף אלוף (במיל') גלעד. "היום הוא די מבודד, ממורמר, מתסוכל, אף אחד לא מדבר איתנו מצידנו חוץ מגורמי מקצוע בכירים ומוקיעים אותו כטרוריסט, המג"ב עוד מעט יעבור כמו צבא פרטי לידי בן גביר. זה יוביל אותנו לסיבוכים שכבר התחילו והאיומים אצלנו גדולים". 

מה יקרה ביום שאחרי? אלו התרחישים

מינוי יו"ר המועצה המחוקקת למלא מקום זמני

סעיף 37 של חוק היסוד הפלסטיני קובע, כי "אם יתפנה תפקיד ראש הרשות הלאומית הפלסטינית, הרי שיו"ר המועצה המחוקקת ימלא את תפקידו באופן זמני עד לתקופה של 60 יום, שבמהלכה יתקיימו בחירות חופשיות וישירות". בפועל, המועצה המחוקקת נשלטת בידי חמאס ובראשה עומד עזיז דויכ, כך שהסיכוי שהתרחיש הזה יתממש די נמוך.

למרות זאת, אם חוזרים לעבר - תרחיש מהסוג הזה כבר קרם עור וגידים. לאחר מותו של יאסר ערפאת בנובמבר 2004 - רוחי פתוח ששימש אז כיו"ר המועצה המחוקקת, מונה ליו"ר הרשות הפלסטינית למשך חודשיים. ברגע שאבו מאזן ניצח בבחירות שהתקיימו בראשית 2005 הוא נכנס לנעליים האלו וקיבל לידיו את המושכות.

"אין פתרון מלבד שתי מדינות" (צילום: רויטרס)
התרחישים ליום שאחרי הראיס הפלסטיני | צילום: רויטרס

העברת מקל סדורה

באפשרותו של הראיס לגבש לפני לכתו את סדר הממשל העתידי ובפרט את מקומו של היורש הטבעי. התפתחות של תרחיש כזה עשויה להוביל את המערכת הפלסטינית לבחירות כללית בתוך 60 יום לפי החוק הפלסטיני. אולם, לשם כך נדרשת הסכמה בקרב צמרת הרשות והפתח וכן יציבות פנימית אל מול ההתנגדות האלימה והפוליטית מצד חמאס. בינתיים, הראיס נמנע עד כה מלהכריז על יורש רשמי, אף על פי שהוא נחשב לנוכח-נפקד.

היעלמות פתאומית של אבו מאזן שתוביל להעברת השלטון

בזמן שאבו מאזן ממשיך לאבד את הלגיטימציה הציבורית שלו, עולה האפשרות שהראיס עלול לסיים את דרכו באופן פתאומי. אם התרחיש הזה יצא לפועל, הוא יוביל להתכנסות של גורמי הכוח השונים להעברה סדורה של השלטון לדמות שתהיה מוסכמת מבחינתם. ייתכן שזה יהיה בכיר החמאס עזיז דויכ ואפשרות אחרת היא שהוועד הפועל של אש"ף ימנה דמות אחרת. גם בתרחיש הזה מדובר במינוי זמני - עד לקיומן של בחירות כלליות.

יאסר ערפאת, אהוד ברק ואבו-מאזן (צילום: רויטרס, רויטרס3)
ערפאת, ברק ואבו מאזן. ארכיון | צילום: רויטרס, רויטרס3

הנהגת מעבר תתפוס את השלטון

אפשרות אחרת היא שתמונה הנהגה שתהיה מקובלת מבחינת הפתח ואנשי המנגנונים, מבלי לקיים בחירות כלליות. מימוש של תרחיש כזה תלוי בגיבוש קונצנזוס בקרב הזרם הלאומי הפלסטיני ובכפוף לתמיכה בזירה האזורית והבין-לאומית. גם להתנגדות מצד חמאס יש חלק מרכזי במשחק ואם היא תהיה עזה ואלימה, כנראה שזה יקשה על האפשרות הזו לצאת לפועל. ייתכן אף שקואליציה כזו או אחרת תוגדר כהנהגה זמנית עד לביסוסה בדרך קבע.

 מאבקי הירושה IN

חשוב לזכור שאבו מאזן מחזיק ב-3 כובעים - יו"ר הרשות הפלסטינית, יו"ר אש"ף ויו"ר פתח, כך שייתכן שתפקידיו יפוצלו בין כמה דמויות שיהיו אמונים על התחומים השונים. בינתיים, נראה כי יש כמה אישיות פוליטיות שלוטשות עיניים למקומו של אבו מאזן ומתחרים זה בזה - ביניהם: חוסין א-שיח, מאג'ד פרג', ג'בריל רג'וב, מחמוד אל-עאלול ומוחמד דחלאן.

"חוסין א-שיח' הוא איש שנוא שמסמל את כל הכתמים השליליים והבעיות ברשות"

"מאג'ד פרג' ממונה על מנגנוני הביטחון הפלסטינים ומאוד מקורב לאבו מאזן, אבל הוא לא דמות מנהיגותית כריזמטית שבשריקה אחת כולם סרים לפקודתו", אמר סא"ל (במיל') אלון אביתר, מומחה לזירה הפלסטינית. "אני מאמין שככל שאתה חזק יותר מול ישראל, כך זה יוצר לך מלכודת בשטחים הפלסטינים ובהקשר הזה חוסין א-שיח' הוא דמות עם כוח שנובע בעיקר מהמעמד שלו מולנו. הוא איש שנוא, שמסמל בציבוריות הפלסטינית את כל הכתמים השליליים והבעיות ברשות - גוף מתועב, רקוב, מנותק מהציבור, מושחת גדול, משת"פ עם ישראל ולא אהוד".

מאג'ד פרג', מועמד בולט לרשת את אבו מאזן (צילום: חדשות)
מאג'ד פרג', ראש המודיעין הפלסטיני | צילום: חדשות

לעומת זאת, ג'בריל רג'וב מחברון, נחשב לאיש חזק בשטח שהצליח לקשור קשרים טובים. "רג'וב ותיק ומנוסה, חזק באזורים מסוימים בחברון", ציין אביתר, לשעבר יועץ לענייני פלסטינים של מתאם פעולות הממשלה בשטחים. הוא התחבר לחמאס בשנים האחרונות ותיקן את החתול השחור שעבר ביניהם".

"דחלאן עלול להבעיר את השטח מרחוק"

גם מוחמד דחלאן, האיש שהיה ראש המודיעין הפלסטיני המסכל, נחשב לבולט במאבק הירושה - אם כי הוא הפך לאיש עסקים מצליח שיושב כיום במפרץ. "ברגע שאבו מאזן הולך הוא עלול להבעיר את השטח מרחוק עם כסף", אמר גורם ששוחח עימנו. "יש לו אנשים בבלאטה ובשכם, בעבר הוא כבר דאג לפעולות אלימות בתוך מחנה הפליטים נגד המנגנונים".

דיווח: אזרחות סרבית לדחלאן בחשאי (צילום: AP)
מוחמד דחלאן | צילום: AP

מוקדי הכוח שישפיעו על המצב

העזיבה של אבו מאזן, אחרון המנהיגים, תביא את המתמודדים היריבים לתחרות ביניהם בכמה מגרשים, מלחמת אינטרסים של ממש - במנגנוני הביטחון, במוסדות הפוליטיים, בניסיון לצבור תמיכה אל מול הגדודים החמושים ולהשתלט כמה שיותר על מוקדים כוח ושליטה, גם תקציביים. 

בעיית המשילות של מנגנוני הביטחון

"מנגנוני הביטחון יכולים לעשות שמיניות באוויר אם בסופו של דבר במחנה הפליטים בלאטה או ג'נין מחליטים לצבור הישגים תוך כדי ו'לומר אנחנו כאן, אף אחד לא נכנס למחנה הפליטים'", אמר סא"ל (במיל') אביתר. "יכולה להיות אפילו פריצה למשרדי הרשות או ביזה. בעל הבית הולך וכל מי שתכנן אי פעם לעשות משהו - זה הזמן שלו". אלוף (במיל') גלעד הוסיף: "למנגנונים תהיה משימה לשמור על הבית בכל מה שקשור למגע עם ישראל בתוך השטחים וגם בקו הירוק, כפי שהיה תחת האינטרס של אבו מאזן".

פלסטינים מפגינים לציון יום האדמה בגדה המערבית  (צילום: Raneen Sawafta, רויטרס)
מנגנוני הביטחון יתמודדו עם אתגר מורכב. ארכיון | צילום: Raneen Sawafta, רויטרס

 תסיסה ברחובות והשפעת החמושים

לכתו של אבו מאזן עלולה להוביל באופן ישיר לכאוס בערים הפלסטיניות, או לפחות במחנות הפליטים שעלולים לנצל את המומנטום ולקחת את השליטה לידיהם. "עלולים להיות אירועים מתגלגלים גם בערים הפלסטיניות, אלא ששם השקט יכול להישמר באופן יחסי - בעוד שבמחנות הפליטים יסיתו", ציין גורם שמעורה בפרטים. סא"ל (במיל') אביתר אמר כי "צריך לקחת בחשבון את התפקיד שחמאס יכולה למלא כאן ויש מבחינתה הזדמנות אדירה להפיכה שלטונית, לסחוף את הציבור אחריה ולהוביל הפגנות כוח שיערערו את היציבות בשעות".

מחנה הפליטים בלאטה
חמושים בבלאטה. ארכיון

"הרשות הפלסטינית מתרופפת ומבחינת צה"ל זו המגמה וכבר רואים את זה בשטח", סיכם אלוף (במיל') גלעד והציג תרחיש פסימי. "אנחנו נמצאים במצב מאוד מסובך ומורכב שיכול להסלים. בשטח יש מציאות מבעבעת שהרשות הפלסטינית הולכת ונחלשת, ואם חס וחלילה תקרוס - כל הנטל יעבור אלינו ונמצא את עצמנו בעימות ישיר עם האוכלוסייה הפלסטינית".