ארגוני הטרור ברצועת עזה ומחוצה לה שנשענים על מימון איראני - נקלעו לאחרונה למשבר כספי, בשל הפסקת הזרמת הכספים מאיראן שנמשכת כבר שלושה חודשים, כך אישרו היום (שני) גורמים פלסטיניים ל-N12.

אתמול פרסם העיתון הפלסטיני אל-קודס כי מדובר במשבר שפוגע ביכולתם של ארגוני הטרור לממן את ההוצאות השוטפות ובכלל זה לשלם את שכר הפעילים ולממן פעילות של מוסדות וארגונים שפועלים תחת חסותם. על רקע הדברים, ציינו הגורמים הפלסטיניים בדיווח שפורסם כי כמה מוסדות שפעלו בחסות הפלגים - עלולים להפסיק בקרוב את פעילותם, בשל אי היכולת לשלם את חשבונות החשמל והמים.

מחבלי הארגונים (צילום: MOHAMMED ABED/AFP/GettyImages)
ארגוני הטרור בעזה במשבר. ארכיון | צילום: MOHAMMED ABED/AFP/GettyImages

זה שנים שאיראן עומדת בקשר קרוב עם ארגוני הטרור הפלסטינים ברצועת עזה, לרבות חמאס והג׳יהאד האיסלאמי שמקבלים ממנה כספים למימון שוטף של הפעילות - בהיקף של עשרות מיליוני דולרים בשנה. היא אף מספקת להם אמצעי לחימה וגיבוי, וכן מעבירה להם ידע שמחזק את יכולת הייצור העצמי שלהם.

המדיניות האיראנית הזו התקבעה, על אף שחמאס והג'יהאד האיסלאמי מחזיקים בתפיסת עולם סונית בעוד שאיראן שיעית. על אף המשבר הפיננסי שפוקד כעת את הפלגים בעזה, בשנים האחרונות הם הפכו לאמצעי לגיטימי מבחינת המשטר האיראני לקידום האינטרסים אל מול ישראל וכלי שנועד להשפיע על האזור כולו - גם בדרכי טרור.

למעשה, איראן נחשבת למושכת בחוטים - לחמאס  ולג'יהאד האיסלאמי כבר מזמן יש תלות באיראן, בעיקר בכסף ובאספקת אמל"ח. כך למשל, במבצע "עלות השחר" שאירע באוגוסט האחרון הג'יהאד האיסלאמי עמד בלב סבב הלחימה ברצועת עזה, אלא שליחסים של ארגון הטרור עם איראן יש השפעה מובהקת על התפקיד הדומיננטי שהוא מילא.

כוחות משמרות המהפכה של איראן (צילום: AP, חדשות)
איראן המושכת בחוטים - ארגוני הטרור בעזה תלויים בה | צילום: AP, חדשות

אומנם בניגוד לחמאס, הג'יהאד האיסלאמי לא שואף לנהל את העניינים ברצועת עזה ופחות נתון ללחצים מצד הציבור ברצועה, אלא שהוא מנהל קשר הדוק ואידיאולוגי מול איראן. התלות הצבאית והפיננסית שלו באיראן כבר באה לידי ביטוי במשבר הכלכלי שאליו נקלע ארגון הטרור לפני כ-6 שנים.

בזמן שהאיום האיראני גובר וגל הטרור ממשיך להרים ראש ביהודה ושומרון, נראה שהעיניים של איראן ממשיכות להביט לעבר מה שמתרחש כאן, בישראל - גם היא מזעזעת את היציבות שעליהן מושתתים החמאס והג'יהאד האיסלאמי שנתמכים במשטר השיעי שהשריש ח'ומיני. אז ייתכן שהקשיים הכלכליים שאיראן מערימה על הפלגים ברצועה ומחוצה לה זמניים, אך מבחינתנו זה בינתיים מחליש את כוחם, לפחות לתקופה הקרובה - עד שיימצא פתרון לצינור הכספים שמתדלק את הטרור בעזה.