הרצי הלוי הוא הרמטכ"ל הבא: שר הביטחון בני גנץ הודיע היום (ראשון) כי בחר בסגן הרמטכ"ל המכהן, האלוף הרצי הלוי, למועמדו לתפקיד הרמטכ"ל ה-23 של צה"ל. זאת בתום הליך בחירה סדור שקיים במהלך החודשיים האחרונים. הלוי, שהיה בעבר ראש אגף המודיעין ומפקד סיירת מטכ"ל, גבר במרוץ על קודמו בתפקיד סגן הרמטכ"ל, האלוף אייל זמיר.

הרמטכ

במהלך השבוע הקרוב יעביר גנץ את שמו של הלוי לוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים בשירות המדינה בראשות שופט בית המשפט העליון (בדימוס) מני מזוז ובכפוף לאישורה, יביא את המינוי לאישור הממשלה.

שר הביטחון גנץ הודיע על החלטתו לראש הממשלה יאיר לפיד ולרמטכ"ל אביב כוכבי. "הבחירה באלוף הרצי הלוי היא ראויה וטבעית", מסר לפיד. "הרצי הוא קצין מצטיין ועתיר ניסיון וכישורים - אני בטוח שהוא יוביל את צה"ל להישגים רבים ומשמעותיים. זו הייתה בחירה בין שני מועמדים ראויים וטובים, מאחל לאלוף אייל זמיר הצלחה בהמשך. אין לי ספק שהוא ימשיך לתרום מניסיונו וכישוריו לביטחון מדינת ישראל".

גם ראש האופוזיציה בנימין נתניהו בירך את הלוי: "אני מברך את הרמטכ"ל החדש,  האלוף הרצי הלוי, ומאחל לו הצלחה רבה בתפקיד".

הרמטכ"ל הנבחר: הרצי הלוי (צילום: דובר צה"ל)
"הקצין המתאים ביותר". האלוף הרצי הלוי | צילום: דובר צה"ל
שר הביטחון גנץ החליט לבחור באלוף הרצי הלוי לרמטכ"ל (צילום: דובר צה"ל)
המינוי יובא לאישור הממשלה. הלוי וגנץ | צילום: דובר צה"ל

זמן קצר לאחר ההחלטה, שוחח הרמטכ"ל כוכבי עם שני המועמדים להחליפו. כוכבי בירך את האלוף הלוי על בחירתו לתפקיד, איחל לו בהצלחה ובירך על "הבחירה בקצין מוכשר ומנוסה ביותר". כמו כן, הרמטכ"ל הודה לאלוף זמיר על שירות מוצלח ועתיר הישגים, ואיחל לו בהצלחה בהמשך דרכו. זמיר התקשר להלוי, איחל לו הצלחה רבה והציע לו סיוע בכל שיבקש.

שר הביטחון בחר באלוף הלוי בתום הליך סדור, שכלל התייעצות עם בכירים רבים, בהם ראשי ממשלה לשעבר כולל ראש הממשלה המכהן, שרי ביטחון ורמטכ"לים בעבר ובהם גם הרמטכ"ל המכהן.

שר הביטחון גנץ, כך לפי הודעת לשכתו, הגיע להחלטה כי האלוף הלוי הינו הקצין המתאים ביותר "מבחינת הניסיון המבצעי העשיר שיש לו במגוון זירות פעולה, וכן מבחינת יכולותיו הפיקודיות וגישתו לסוגיות צבאיות שונות, אותן הוכיח לאורך שנות שירותו בשטח ובמטה". גנץ שוחח עם האלוף הלוי ועדכן אותו בהחלטה.

שר הביטחון גנץ החליט לבחור באלוף הרצי הלוי לרמטכ"ל (צילום: דובר צה"ל)
הלוי וגנץ | צילום: דובר צה"ל
הרצי הלוי (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
הלוי בדיון בוועדת החוץ והביטחון | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

שר הביטחון שוחח גם עם המועמד הנוסף לתפקיד הרמטכ"ל האלוף אייל זמיר. גנץ, כך נמסר, אמר לזמיר כי הוא רואה בו מועמד מצוין, ראוי ואיכותי לתפקיד הרמטכ"ל וכן לתפקידים בכירים נוספים במערכת הביטחון, והודה לו על אופן ההתמודדות המכבד ועל תרומתו הגדולה לביטחון ישראל בעשרות שנות שירותו עד כה. גנץ ציין בפניו כי הוא בטוח שימשיך לתרום למדינת ישראל.

נקרא על שם דודו שנהרג בששת הימים, פיקד על סיירת מטכ"ל

אלוף הרצי הלוי נולד ב-1967 וגדל בירושלים. הוא נקרא על שם דודו, הרצל (הרצי) הלוי, שנהרג בקרב על ירושלים במלחמת ששת הימים. הלוי למד בבית הספר התיכון הדתי הימלפרב והיה חניך בשבט הצופים הדתיים "משואות".

הלוי התגייס לצה"ל בשנת 1985 כלוחם בנח"ל המוצנח. ב-1993 עבר לשרת בסיירת מטכ"ל ומונה למפקד פלוגת ההכשרות ביחידה. לאחר מכן מונה ל"מצביא" מבצעים. בהמשך שירת במערך המבצעים המיוחדים באמ"ן. לאחר מכן מונה לסגן מפקד הסיירת. במסגרת תפקידיו השתתף במבצעים רבים, ובהם מבצע "עוקץ ארסי" במהלכו נחטף מוסטפא דיראני וניסיון החילוץ של נחשון וקסמן.

הרצי הלוי, הרמטכ"ל הנבחר (צילום: דובר צה"ל)
השתתף בחטיפת דיראני. הלוי | צילום: דובר צה"ל
הרצי הלוי (צילום: דובר צה"ל)
כוכבי איחל הצלחה. הלוי | צילום: דובר צה"ל

בשנים 2004-2001 שירת כמפקד סיירת מטכ"ל, והוביל אותה בלחימה במבצע "חומת מגן" ובמבצעים נוספים. ב-2005 מונה למפקד החטיבה המרחבית מנשה - תפקיד שבו כיהן עד 2007, אז מונה למפקד חטיבת הצנחנים. הלוי הוביל את החטיבה בין היתר במבצע "אתגר כפול" ובמבצע "עופרת יצוקה". מ-2014 עד 2018 כיהן כראש אגף המודיעין, ב-2018 שירת כמפקד פיקוד הדרום וב-2021 מונה לתפקיד סגן הרמטכ"ל.

הלוי בעל תואר ראשון בפילוסופיה ומנהל עסקים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, ותואר שני בניהול משאבים לאומיים מהאוניברסיטה לביטחון לאומי בוושינגטון. הלוי מתגורר בכפר האורנים, נשוי ואב לארבעה.

ביולי קבעה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שניתן למנות רמטכ"ל בתקופת הבחירות, למרות שהביעה בתחילה את התנגדותה לכך ולאחר שהוצגו בפניה חומרים ביטחוניים "כבדי משקל". היועצת המשפטית הסבירה לגנץ שעל אף שמינוי רמטכ"ל בתקופת בחירות כרוך בקשיים משפטיים, בנסיבות הנוכחיות ובעקבות חוות הדעת הביטחונית שהובאה בפניה על האתגרים החריגים שעומדים בפני צה"ל - אין מניעה משפטית להמשיך בהליך.