שלוש וחצי לפנות בוקר בכפר יאמון שממערב לג'נין. כלי הרכב גולשים בשקט במורד הכביש, מתקדמים לעבר אחד הבתים. למרות שבתוכן יושבים לוחמים מיחידת המסתערבים של מג"ב, המכוניות האזרחיות לא מעוררות את חשדו של אף אחד מתושבי הכפר.

ברשת הקשר עובר הדיווח: "אנחנו על היעד, מוכנים לפריקה". מעליהם חג גבוה כלי טיס לא מאויש שמעביר בזמן אמת לחפ"ק תמונה של המתרחש על הקרקע. העיניים בכלי הרכב ובשמים ממעל סורקות אחר תנועה חשודה, לזהות אם מישהו גילה את העומד להתרחש. השב"כ מעדכן שהמבוקש, סוחר אמל"ח כבד, נמצא בבית.

בחמ"ל המתח מגיע עכשיו לשיאו. מפקד חטיבת מנשה אל"ם אריק מויאל מוודא שכולם מוכנים. משמאלו קצין האג"ם של הימ"ס, א'. לידם ש', קצינת המודיעין. גם קצינת הרפואה החטיבתית וע', קצין התיאום מהמנהל האזרחי, דרוכים למשימה. על הצגים הרבים רואים את נתיב ההתקדמות של הכוח, ואת התיעוד שמגיע ממצלמות כלי הרכב והקסדות של הלוחמים. "רשאי", והכוח פורק במהירות מהמכוניות ורץ לעבר הבית.

מאחורי הקלעים של מבצע המעצרים הנרחב ביו"ש (צילום: דובר צה"ל)
מקיפים את האזור ומוודאים שאף אחד לא יוכל לחמוק | צילום: דובר צה"ל

הלוחמים מקיפים את המבנה, מוודאים שאף אחד לא יוכל לברוח, דופקים בדלת ורצים פנימה. זה הרגע הרגיש ביותר – אולי מישהו חמוש מחכה להם בבית או על גג המבנה. אולי החמושים מסתתרים בכלל בבתים סמוכים.

הלוחמים עולים במדרגות לקומה השנייה, פורצים לחדר השינה ומפתיעים את סוחר האמל"ח במיטתו. "בינגו" מבחינת השב"כ. הוא נלקח במהירות החוצה, שם הוא יתוחקר במקום על ידי רכז המודיעין של השב"כ. אולי הוא יצביע על אמל"ח מוסתר. כעת הלוחמים מתארגנים ליציאה מהירה. המטרה היא להסתלק לפני שהכפר יתעורר – כלומר לפני שחמושים יגיעו למקום או שיתפתחו הפרות סדר אלימות.

לא רחוק משם, בצד אחר של הכפר יאמון, מתקדם כוח מסיירת גולני לעבר שני בתים של מבוקשים נוספים. הפעם הכוח נע ברגל בניסיון להגיע עד לבתי המבוקשים מבלי להתגלות. כשהלוחמים בפאתי הכפר, מקבל ע', קצין התיאום, אינדיקציה ממקורות פלסטיניים שהכוח התגלה. מישהו זיהה אותם וזה יכול להשפיע על המבוקש שבינתיים ישן, ולהביא לכך שלזירה יגיעו מתפרעים או חמושים.

מאחורי הקלעים של מבצע המעצרים הנרחב ביו"ש (צילום: דובר צה"ל)
הכנה קצרה בשטח - ונכנסים לבית | צילום: דובר צה"ל

אל"ם מויאל מוריד את הכוח במקום. הלוחמים נפרסים בשטח, צמוד לקירות הבתים ובחצרות בעמדות המתנה – סורקים את השטח באמצעי ראיית לילה ומחפשים צלפים בחלונות ועל הגגות. כל תנועה יכולה להסתיים בירי עכשיו. השב"כ מוודא מול מקורותיו אם המבוקש בבית, אם התעורר או שגילה שמישהו מקיף את ביתו. ההבנה היא שהכול שקט ואפשר להמשיך. הלוחמים פורצים לבית ותופסים את המבוקש. בבית השני מתברר שהפעיל שאותו חיפשו איננו.

זה הרגע להכניס את כלי הרכב הממוגנים, "זאבים". הם גדולים וכבדים ועושים רעש. כל הכפר כבר יודע שצה"ל בפנים ולכן היציאה צריכה להיות מהירה מאות. בפעמים הקודמות שנכנסו כך זה הסתיים בהיתקלויות וירי מטווח קצר. בחמ"ל קציני המטה של חטמ"ר מנשה מוודאים שכולם ישנם, שהמבוקשים בכלי הרכב ושאף חייל לא נשאר מאחור. עושים ספירה זריזה של הלוחמים בכוח – ואפשר להתחיל לצאת. הפעם זה עבר בשקט.

מחנה הפליטים שהפך לעיר מקלט למבוקשים

הכפר יאמון הוא מקום קשוח, שוכן ליד העיר ג'נין ומהווה את מקום מושבם של פעילי טרור ושל סוחרי אמל"ח. בחודש האחרון פעלו כאן כוחות הביטחון מול התראות חמות במטרה לסכל ניסיונות להוציא פיגועים.

מדי לילה מתבצעים מעצרים כאלה, רובם כלל לא מדווחים בתקשורת, בעיקר כי הכול עבר בשלום. בשבועות האחרונים כל כניסה כזו מלווה בירי, בעיקר בג'נין הסמוכה. מחנה הפליטים שבו מתגוררים כ-12 אלף תושבים, והשכונה המזרחית בעיר, אלה שני מוקדי הטרור המרכזיים. מאות פעילי טרור חמושים מתגוררים שם, וצה"ל כמעט ולא נכנס לשטח הזה. עד לשבועות האחרונים, שבהם זה השתנה.

מאחורי הקלעים של מבצע המעצרים הנרחב ביו"ש (צילום: דובר צה"ל)
מח"ט מנשה אל"מ אריק מויאל | צילום: דובר צה"ל

הצבא, יחידות המסתערבים והימ"מ עצרו כאן מבוקשים כבדים, גם במחיר של נפגעים והרוגים פלסטיניים, גם במחיר פציעתו הקשה של לוחם ימ"מ. מול פצצות מתקתקות לא ניתן לחכות. מכאן יצאו המחבלים לפיגועים בבני ברק ותל אביב.

מחנה הפליטים של ג'נין הפך לעיר מקלט למבוקשים שחשבו שידה של צה"ל לא תגיע אליהם. הנאמנות של פעילי הטרור כאן היא קודם כל למחנה, ורק אחר כך יגיע השיוך הארגוני. מי שמתסיסים את השטח הם אנשי הג'יהאד האסלאמי. אומנם הם רק כמה עשרות פעילים, אבל רועשים וחסרי סבלנות. הם לא מהססים להתעמת גם עם אנשי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים – שאף הם מיעטו להיכנס למחנה ולהתמודד עם החמושים.

יאסמין שעבאן ומחמד יאסין (צילום: תקשורת שב"כ)
יאסמין שעבאן ומחמד יאסין, חברי חוליית הג'יהאד האסלאמי שנתפסה | צילום: תקשורת שב"כ

תא הטרור נחשף: "מי שגילה נאמנות ונחישות התקבל"

צפון השומרון הפך למחולל הטרור של התקופה. בכפר ג'למה נתפסה יאסמין שעבאן, בת 40 ואימא לילדים, שעמדה בראש תשתית של הג'יהאד האיסלמי באזור. בהכוונה מעזה ובכסף שקיבלה, היא גייסה פעילים, קנתה נשק ותכננה להוציא לפועל פיגועים. ארבע חוליות טרור היא הקימה – ויחד איתה נעצרו 7 מבוקשים שפעלו תחתיה.

בחקירתה סיפרה שעבאן כיצד גייסה לשורותיה את הפעילים הנוספים ואיך הגיעה אליהם. "מי שגילה נאמנות ונחישות התקבל רק אחרי שהוכיח עצמו", סיפרה בין השאר על תהליך הסינון. "הכוונה הייתה לייצר מטענים ולהחדיר אותם לישראל".

מאחורי הקלעים של מבצע המעצרים הנרחב ביו"ש (צילום: דובר צה"ל)
החמ"ל המשותף | צילום: דובר צה"ל

עכשיו, אחרי שרמדאן הסתיים, הצבא מגביר את הפעילות שלו בשטח. בשבוע רגיש כל כך של יום הזיכרון ויום העצמאות יש מאמץ גדול מאוד למנוע פיגועים, שעה שבמערכת הביטחון יש התראות והיערכות לאפשרות שמי מארגוני הטרור ינסה לפגע דווקא בימים האלה.

באוגדת יו"ש מנהלים מבצעי מעצרים רבים כמו אלה שתוארו בשורות הקודמות. מאות לחומים בשטח שפועלים מדי לילה בקשר ישיר עם החיילים והמפקדים בחמ"ל, במאמץ סיזיפי שלא מסתיים, מול יחידים וארגונים שמנסים להוציא לפועל פיגועים מדי יום.