פיתוח כחול לבן: חברת "רפאל" חושפת היום (חמישי) דור חדש ומתקדם של טילי נ"ט שפיתחה – ספייק דור 6. מדובר בטילים בעלי טווח שיגור של כ-50 ק"מ ממסוק ו-32 ק"מ מן הקרקע, ירי מטח (שיגור של כמה טילים במקביל), העברת שליטה ויכולות התאמת תמונה מתקדמות.

חשיפת הטיל מגיעה על רקע המלחמה באוקראינה, שבצילה הוכחה חשיבות טילי הנ"ט בשדה הקרב, ומושקת כעת לקראת פתיחת תערוכת הנשק הגדולה שתתקיים בשבוע הבא בפריז. ניכר כי בעולם בכלל ובמדינות אירופה בפרט, נרשמת התעניינות עצומה ביכולות החדשות שפיתחה חברת "רפאל".

טיל הספייק דור 6 משלב כאמור מספר תכונות ויכולות שאין בטילים אחרים המקבילים לו בעולם. כמו כן, הטיל מאובזר בראש ביות אלקטרו-אופטי, אשר יודע לבצע השוואת תמונת המטרה בין מה שניתן לו לפני השיגור לבין המטרה שהוא מזהה בזמן אמת. עוד מסבירים ב"רפאל" כי הטיל מסוגל לשדר תמונת וידאו בזמן אמת, ואף להסיט את כיוונו מהמטרה אם המפעיל יגלה שאינה ראויה עוד. ראש הביות הייחודי מאפשר לעקוף ניסיונות שיבוש GPS שיש בידי ארגוני טרור שונים, בהם חיזבאללה.

בעקבות המלחמה באוקראינה חזרו טילי הנ"ט המתקדמים למרכז הבמה. חשוב להדגיש כי גם לפני המלחמה מדינות כמו פינלנד, לטביה, ליטא, פולין ובולגריה קנו טילים מסוג זה. כעת, בצל החשש מרוסיה ונוכח הפלישה לאוקראינה, מדינות רבות בנאט"ו מתעניינות לרכוש את הטיל החדש.

טיל הנ"ט  (צילום: דוברות רפאל)
הכירו את טיל הנ"ט המתקדם בעולם | צילום: דוברות רפאל
טיל הנ"ט  (צילום: דוברות רפאל)
הצצה לפיתוח טילי הנ"ט של חברת רפאל, ארכיון | צילום: דוברות רפאל

נכון להיום ישראל משתמשת בטילים מדורות 4-5 של משפחת טילי הספייק, המוכרים יותר בשמות "גיל" ו"תמוז" בצה"ל. כמו כן, נעשה בהם שימוש בתקיפות שעל פי פרסומים זרים ביצעה ישראל נגד מטרות צבא סוריה ועמדות חיזבאללה בגולן הסורי.

טיל הנ"ט  (צילום: דוברות רפאל)
טילי נ"ט, ארכיון | צילום: דוברות רפאל

"טיל התמוז הינו הראשון מבין משפחת טילי הביות האלקטרו-אופטיים של רפאל (טילי הספייק) והוא נמצא בשימוש מבצעי בצה"ל וב-39 מדינות נוספות ברחבי העולם", מסביר ד"ר רן גוזלי, ראש חטיבת יבשה וים בחברת "רפאל". "הגרסה המתקדמת של טיל התמוז דור 6, פותחה לאור הצורך לתת מענה לדרישות חדשות ומורכבות יותר העולות מהמרחב המבצעי והודות לחדשנות טכנולוגית בלתי פוסקת ויכולת הנדסית ייחודית לרפאל".

צבי מרמור, ראש מנהלת מערכות הנשק הטקטי המדויק ברפאל הדגיש כי "בעקבות לקחי מלחמת יום כיפור, חברת "רפאל" פיתחה בסוף שנות ה-70 את הגרסה הראשונה של טיל התמוז שהיווה פריצת דרך מבצעית וטכנולוגית. מאז המשיכה רפאל לפתח את הטיל והפכה אותו לייחודי ולטוב מסוגו בעולם וזאת בזכות שילוב של הבנה וניסיון מבצעי לבין מובילות טכנולוגית עולמית".