בחודש שעבר אזקו לוחמי נצח יהודה את עמאר עבד אל-מג'יד אסעד, פלסטיני בן 80 בכפר ג'לג'ליא. הם חסמו לזמן קצר את פיו ברצועת בד, חשבו שהוא ישן ולאחר מכן התגלה כי הוא מת, כך עלה מממצאי האירוע הראשוניים שסיפק צה"ל. הבוקר (שלישי) הציג מפקד פיקוד המרכז פרטים נוספים מהתחקיר הצבאי.

"האירוע התרחש במסגרת מבצע פלוגתי שאליו יצאו כ-30 לוחמים", פתח אלוף יהודה פוקס. "הם ביצעו בידוק רכבים, והרכב הראשון שעצרו היה של אותו קשיש. הוא התנגד לבידוק, צעק ולא שיתף פעולה. הוא בחר שלא להזדהות ולא החזיק בתעודת זהות". בשלב הזה ציין מפקד פיקוד מרכז כי הלוחמים השתלטו עליו ואחד מהם שם לו יד על הפה. "הוא השתולל, שמו לו פלנלית לכמה דקות ואחר כך היא הורדה. בגלל שהוא לא נרגע הכוחות אזקו אותו עם שני אזיקונים, וכשנרגע הוא הובא למבנה סמוך להמשך בידוק".

תרג"ד נצח יהודה (צילום: דובר צה"ל)
ארכיון | צילום: דובר צה"ל

כמה דקות אחר כך, כך לפי פוקס, הצטרפו עוד שלושה פלסטינים למקום הבידוק. "אסעד שכב ליד הפלסטינים האחרים ואף אחד מהחיילים לא שם לב למשהו חריג. כחצי שעה אחר כך הם מתקפלים מהמקום, ומפקד הפלוגה אומר להם לשחרר את הפלסטינים. אסעד שוחרר מהאזיקון שלו והחיילים עוזבים את המקום. החיילים לא ראו עליו סימני מצוקה, שוכנעו שהוא ישן ולכן לא ניסו להעיר אותו".

החיילים הבינו שהפלסטינים האחרים שנכחו שם הם אלה שהבחינו שמשהו לא כשורה איתו, והם אלה שהזעיקו את הסהר האדום. בתוך כך, אחד הלוחמים נהג ברכב הפלסטיני והשאיר אותו ליד המבנה. מפקד הפיקוד ציין כי "לא מצאתי שהופעלה אלימות כלפיו".

"מדובר בכשל ערכי חמור ביותר", הוסיף האלוף פוקס. "קהות חושים של החיילים והמפקדים בסיפור אנושי בסיסי שעוסק בחמלה ובכבוד האדם. הוא היה תחת אחריותם ולא משאירים כך אדם שוכב על הרצפה מבלי לברר מה מצבו. ערך המשימתיות כאן גבר על ערך כבוד האדם". לדברי הבכיר, "זו טעות חמורה בהפעלת שיקול הדעת המנוגדת לערכי צה"ל. החיילים היו אטומים".

18 שנה לגדוד נצח יהודה (צילום: דובר צה''ל)
ארכיון | צילום: דובר צה''ל

בתחקיר עוד עולה שהעיכוב של הפלסטינים היה מיותר, שכן ניתן היה להבין במי מדובר ולשחרר אותו. כל תהליך העיכוב, ההשתלטות, האיזוק וההושבה על הרצפה היו לדברי פוקס "שיקול דעת חסר רגישות". בהיבט הבעיות המקצועיות שעולות מהתחקיר, הוסיף מפקד הפיקוד כי "יש דברים שהיו צריכים להיעשות אחרת – לא קשור לתפקוד הכוח מול הקשיש".

כתוצאה מכך, מפקד הפלוגה ומפקד המחלקה שפיקדו על הכוח יודחו מתפקידם ולא ישרתו בתפקידי פיקוד למשך שנתיים. מפקד הגדוד, גם אם אין לו קשר ישיר לאירוע, יינזף בשל האחריות המרחיבה. "זה אירוע קשה, וקשה לדמיין את הקשיש שוכב שם", הודה הבכיר הצבאי. "בשום שלב לא רואה שמישהו תכנן לעשות זאת, אבל זה קרה ולכן לא ניתן להתעלם. צריך היה להפעיל שיקול דעת, הרי הזקן הוא לא תעודת ביטוח. היורה בפיגוע בחומש היה בן 61 למשל – אבל צריך להבין את המצב".

18 שנה לגדוד נצח יהודה (צילום: דובר צה''ל)
ארכיון | צילום: דובר צה''ל

מפקד הפיקוד הסביר ש"המלצתי להדיח את המפקדים כי הם היו יכולים למנוע את האירוע, וזה מה שמצופה מהם. אין אשמה על החיילים, המ"מ והמ"פ הם האחראים. במקביל מתנהלת חקירת מצ"ח, אם הם יחליטו דבר אחר, נדע על כך בהמשך".

"אין קשר בחקירה לעובדה שהפלסטיני החזיק באזרחות אמריקנית", הבהיר פוקס. "כל התהליך היה מבוצע גם אם הוא לא אמריקני. מבחינה מקצועית יש נוהל איך יש לבצע בידוק כזה, והם לא עשו אותו לפי התכנון. הדרך שבה הם בחרו לעשות זאת הייתה כרוכה בסיכונים ביטחוניים ובטיחותיים וזה גם לא היה טוב, בלי קשר לתוצאת האירוע". הבכיר הוסיף שהאמריקנים מעודכנים בשלב זה על תוצאות התחקיר.

"נצח יהודה - לא פלנגות"

"גדוד נצח יהודה הוא מגדרי, חרדי", הסביר מפקד פיקוד המרכז. "יש כאן היבט לאומי והרבה צדדים להחלטה לקיימו. המ"פ שיודח הוא חרדי שצמח בגדוד והגיע לתפקיד מ"פ. מדובר בקצין טוב מאוד, אבל ההתנהלות מכעיסה". לטענת פוקס, הגדוד מודע לצל שמוטל עליו בשנים האחרונות. "הבעיות כולן דווחו מתוך הגדוד ואנשיו מתמודדים איתן ולא מטייחים. סך הכול הם עושים עבודה טובה, כוחות הגדוד הרבה שנים באותה גזרה וזו הבעיה. יש תכנון לשנות להם את הזירה (בתוך אזור יהודה ושומרון). זה מרענן וחשוב כי להיות זמן רב כל-כך באותה גזרה זו טעות". עם זאת, הדגיש פוקס: "לא חושב שצריך לפרק הגדוד. לא רואה בהם פלנגות. כן יש אתגרים ב'נצח יהודה' שצריך לטפל בהם ולהתמודד איתם. הם לוחמים מעולים ונכון שישרתו בכל הגבולות ולא רק באיו"ש".

גם דובר צה"ל תא"ל רן כוכב מסר שמדובר באירוע חמור ערכית ופיקודית וכי התחקיר הוצג לרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי.