המלחמה בתופעת הברחות הסמים בגבול בין מצרים לישראל עלתה מדרגה, ונראה כי היא נושאת תוצאות. מנתונים שפרסם היום (ראשון) צה"ל עולה כי בשנתיים האחרונות ניתן לראות ירידה בכמות ההברחות בגבול, גם בשל עלייה בשיעור הסיכולים המוצלחים וגם בשל ירידה בניסיונות ההברחה ממצרים לתוך ישראל.

לפני כארבעה חודשים פרסמנו במגזין N12 כתבה על תופעת קרטלי הסמים שמנהלים בדואים משני צדי הגבול. עד שבפיקוד דרום החליטו לשים לתופעה הזו סוף, ויצאו למבצע רחב היקף, עם שיתוף פעולה מצרי ומארבים בשטח - וברשתות החברתיות.

כוחות ההגנה בגבול מצרים בסיכול הברחות (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
כוחות ההגנה בגבול מצרים בסיכול הברחות | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

בצה"ל החליטו לבצע שיתוף פעולה בין ארגוני ייחודי עם המשטרה, השב"כ והפרקליטות. המשטרה והשב"כ מספקים מודיעין, כל אחד מצד אחר של הגבול, והצבא וימ"ס דרום של מג"ב פועלים על הגדר ובתוך השטח הישראלי. הם עושים זאת על ידי מארבים, בלימת הברחות ומרדפים. נוסף על כך, נפתח חמ"ל משותף לנהל את סיכולי הברחות הסמים.

משקלו הממוצע של שק סמים הוא 18 קילוגרם, כשלרוב הוא יכיל חשיש (25 ק"ג) או מריחואנה (15 ק"ג). בסה"כ, לפי השערות בשנת 2019 הוברחו 70 טון סמים ממצרים לתוך מדינת ישראל, בשווי מוערך של 4 מיליארד שקלים. עם הירידה בהיקף ההברחות, בשנת 2020 הוברחו לארץ רק כ-33 טון סמים, מה שהוביל לירידה של 56% בסכומים – 1.86 מיליארד.

כוחות ההגנה בגבול מצרים בסיכול הברחות (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
מעצר מבריח סמים בסמוך לגבול ישראל מצרים | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל
כוחות ההגנה בגבול מצרים בסיכול הברחות (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
כוחות ההגנה בגבול מצרים בסיכול הברחות | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

באוגדה המרחבית 80 בפיקוד דרום, שמופקדת על תא השטח שבו מתבצעות מירב ההברחות, פרסמו גם נתונים על המשמעות הכלכלית לשחקנים בזירה, ובעצם מסבירים למה "משתלם" לאותם עבריינים לעסוק במשימה מסוכנת כל כך, שמזכה את מבצעיה בהזדמנות להעיצר, להרוג ולהיהרג: בלדר ברשת הברחה שכזו צפוי להרוויח 15,000-20,000 דולרים בצד הישראלי, ובצד המצרי 1,500-2000 דולרים לכל הברחה. תצפיתן או נהג בצד הישראלי ירוויח 5,000-10,000 דולרים, ומקבילו בצד המצרי יקבל 500-1,000 דולרים. ראש רשת ההברחה בצד הישראלי יקבל בממוצע 10,000 דולרים לכל שק שיבריח, ובצד המצרי ראש הרשת ירוויח 5,000 דולרים.

לא סתם בקרב הבדואים מכנים את הפעילות "עבודה של אמיצים" - פעם בחודש ואתה מסודר.