הרמטכ"ל לשעבר, גדי איזנקוט, התייחס היום (חמישי) למבצע "שומר החומות בעזה". איזנקוט נשא דברים באירוע מיוחד של המכון למחקרי ביטחון לאומי שבאוניבסיטת תל אביב, בהשתתפות ראש המכון, מנואל טרכטנברג, וחוקרים בכירים נוספים. "אני יכול להעריך", אמר, "שחמאס נפגע מאוד ושפגיעה בסדר גודל כזה מביאה להרתעה. כמה היא תחזיק זאת שאלה אחרת".

לדבריו, השאלה המרכזית היא "מה תהיה האסטרטגיה של ישראל ברצועה אחרי המבצע ומה היא תהיה בזירה העולמית". איזנקוט הזכיר שאחרי מבצע צוק איתן "זכו העוטף וישראל ל-4 שנים של שקט, והייתה קריאה של המצרים להסדרה, שדרשו 6 פרמטרים, אך רק פרמטר אחד בוצע". הוא גם התייחס לסוגיית השבויים והנעדרים ופתיחת דרכי הגישה לרצועת עזה שהיו חלק מרעיון ההסדרה המקורי, אולם לא חלה בהן התקדמות משמעותית.

איזנקוט מתח ביקורת על התנהלות הממשלות מאז מבצע צוק איתן ואמר: "כשאני מסתכל על אסטרטגיה, אני שואל מה למדנו ב-7 השנים האחרונות". לדבריו, דרושות אסטרטגיה ומדיניות בזירת הפלסטינית כולה: אימוץ מדיניות הרואה בחמאס ארגון טרור אשר מחזקת במקביל את הרשות הפלסטינית. "ברגע שההנהגה הישראלית תגיע להבנה שהגענו להישגים, תיתכן הפסקת אש", אמר.

חסן נסראללה
חסן נסראללה

בדבריו, התייחס הרמטכ"ל לשעבר גם לתפקיד שמשחק ארגון חיזבאללה בסיפור. "מצד אחד, בחיזבאללה עוקבים בדאגה", אמר איזנקוט. "הם מבינים שהמודיעין ויכולות התקיפה הם יכולות שיש למדינה גם בצפון".

"מנגד", המשיך, "הם בחיזבאללה רואים את חמאס, הארגון הכי חלש נגדנו, זורק עלינו טילים לטווחים ארוכים". בשל כך אומר איזנקוט, לישראל אינטרס להרתיע את אויביה ולסיים את המערכה עם תמונת ניצחון. בשל כך הוא מבהיר כי יש להקפיד "לעשות את הדבר הנכון לביטחון, גם בהפעלת הכוח וגם במתי נכון לסיים את המבצע".