"אם מישהו היה אומר לי לפני 15 שנה שאהיה מג"דית - הייתי אומרת לו - זה לא יקרה", בפעם הראשונה מאז שמונתה למפקדת גדוד "הרעם" ושברה את תקרת הזכוכית כמפקדת הגדוד הראשונה בחיל התותחנים, מספרת סגן אלוף אפרת קייקוב-לוי על התובנות מהתפקיד, על השירות המשולב - וכמובן על התוכניות שלה לליל הסדר. "אין שאלה בכלל - אני עושה את החג עם הגדוד שלי, יש לי 400 ילדים שהם במקום הראשון".

בפתיחת הריאיון אני שואל את קייקוב-לוי מה היו הציפיות שלה לפני שנכנסה לתפקיד, לגבי היחס שחשבה שתקבל מהחיילים, ומה קרה במציאות. "זה הרבה יותר הפתיע אותי ממה שדמיינתי", השיבה, "אני התגייסתי לתותחנים מתוך הראייה והחזון שנשים וגברים משרתים כתף אל כתף, בצורה שוויונית ונורא רציתי לעשות משהו שהוא שווה בשווה. ועכשיו כשאני מסתכלת על זה, 14 שנה מאוחר יותר, החיילים שלי אומרים לי 'אנחנו רגילים לזה' משמע שזה לא רק קרם עור וגידים - זה ממש קורה. החברה שלנו עברה תהליך והגדוד שלנו, מהווה סמן דרך לצבא כולו - דוגמה לשילוב מיטיב".

למרות לוח הזמנים העמוס שלה, קייקוב-לוי יודעת כמה חשוב ומשמעותי שתשמיע את קולה, "הריאיון הזה מבחינתי הוא קריאה לפעולה, עוד קריאת עידוד לגיוס נשים צעירות לתפקידים משמעותיים". היא מספרת על עשרות מלש"ביות, תלמידות ומכיניסטיות שמתעניינות בשירות קרבי משמעותי שפונות אליה ומתייעצות בנושא, "מאוד חשוב לי להביא את האיכות אלינו, אני אומרת את זה בבירור - רוצה את הטובים והטובות אצלנו בגדוד. אני מאמינה בארץ ישראל, רוצה להכות פה את שורשיי, ורוצה להקים פה את משפחתי, המקום הזה חשוב לי". 

"התגייסתי מתוך החזון שנשים וגברים משרתים כתף אל כתף בצורה שוויונית. זה לא רק קרם עור וגידים, זה ממש קורה - החברה שלנו עברה תהליך"

הקצינה הבכירה התייחסה בריאיון גם לסוגיית גיוס נשים לתפקידים קרביים. "התכלית של הצבא היא לנצח במלחמה, אך יחד עם זאת הצבא עובר תהליכים מעמיקים, אלה חבלי לידה בכל תהליך, עורכים בצבא מחקרים ובדיקות כדי שהשילוב יהיה מיטיב. צריך אורך רוח, יש דברים שנדרש להם זמן. אני מייחלת שכבר יגיע היום שתמונה מג"דית ועצם המינוי לא יהיה הכותרת בעיתון, לשם ראוי לצעוד - צריך להיות שוויון הזדמנויות".

"משרתים כאן אנשים ונשים מטובי בנינו ובנותינו"

סגן-אלוף קייקוב-לוי, בת 33, נשואה לעידו, גדלה בקיבוץ תל-קציר שבעמק הירדן. היא התגייסה לצה"ל בשנת 2006 לחיל התותחנים כלוחמת בגדוד MLRS (מערך שיגור הרקטות) ומשם המשיכה לקורס מפקדים. בתום תקופה של שנה כמפקדת מבצעית בחייל, יצאה קייקוב לקורס קציני יבשה וסיימה אותו בהצטיינות. בהמשך שובצה כמ"מ בפלוגה מבצעית ואף ביצעה מספר תפקידים נוספים בדרג הלוחם, בהם קמב"ץ גדוד וסמ"פ.

לאחר מכן יצאה קייקוב לקורס מפקדי פלוגות, ביצעה תפקיד מ"פ הכשרות ואז מונתה למ"פ מבצעית בגדוד שבו גדלה. היא אף שימשה מזכירתו של מפקד פיקוד הצפון אז, יאיר גולן, ומונתה לסמג"דית הראשונה בחיל התותחנים. לפני קצת יותר משנתיים עשתה היסטוריה בחיל, כשבגיל 31 מונתה למפקדת גדוד "הרעם" בעוצבת "געש".

כיצד במשפחה הקרובה קיבלו את ההחלטה שלך ללכת "בכל הכוח" על קריירה צבאית קרבית?

"קיבלו את ההחלטה שלי כמו בכל משפחה. תמיד יש קולות שמחים וקולות חוששים אבל בסוף הם תמכו בי כי הם ידעו שזה המקצוע שאני אוהבת ובחרתי בו", הסבירה, "יש לי גם משפחה מאוד שורשית וחזקה. "אבא שלי עד היום עושה מילואים פעילים כקצין ואח שלי היה סגן מפקד פלוגה ביחידה מובחרת, לכן הצבא לא זר לנו כי אנחנו משפחה צבאית. בכל תפקיד שאנשים בוחרים לעצמם יש קשיים שונים ומשונים, אבל העיקר שיש משפחה שאוהבת, מחבקת ותומכת מאחורה כי היא יודעת שזה נכון לך".

יש לדוגמה נשים בגילך שבוחרות "להוריד הילוך" בכל מה שקשור לקריירה ומשקיעות בבניית המשפחה.

"בסוף זה הכול שאלה של סדרי עדיפויות. זו הבחירה שאני עשיתי ויכול להיות שנשים אחרות יחליטו אחרת. אני רואה נשים נפלאות שמצליחות לשלב וכל אחת צריכה לעשות את הבחירות שמתאימות לה. אבל אני גם אגיד, זה לא מייחד אותנו כנשים אלא אנשים ככלל - גברים ונשים כאחד והסדרי עדיפויות שלהם".

אפרת קייקוב המג"דית הראשונה בתותחנים (צילום: דוברות משרד הביטחון)
"המשפחה יודעת שזה תפקיד לחיים והיא מקבלת את זה באהבה", אפרת קייקוב-לוי | צילום: דוברות משרד הביטחון

מה דעתך על בג"ץ השריון ובכלל מה את חושבת על מחאת הלוחמות והמלש"ביות ששואפות להשתלב ולהתנסות בתפקידים ממש כמו גברים?

"במקום להסתכל על איפה לא - בוא נסתכל על איפה כן. כמו בכל מקום שיש בו חבלי לידה, אם מסתכלים על 20 השנה האחרונות צריכים לראות ולהגיד שנעשה פה שינוי מדהים שעדיין בהתהוות. זה תהליך אבולוציוני ויכול להיות שעוד כמה שנים נראה לוחמות בעוד מקומות.

"מבחינתי בסוף, שכל אחת תעשה את מה שנכון לה ואת מה שהיא מאמינה בו, וזאת כמובן בהלימה למה שנכון לצבא ולמשימה המבצעית שהיא לפני הכול. תסמוך על הצבא שהוא עושה את העבודה המעמיקה והמקצועית ביותר לפני שהוא קובע שינויים שונים בבניין הכוח שלו. אני מאמינה באיכויות של נשים וגברים ואני חושבת שלכל אחד יש הכישורים והאיכויות שאיתם הוא יכול להגיע לכל מקום, ובטח אתה רואה את זה בצבא".

"מה שהביא אותי למה שאני - זה שלא התעסקתי כל הזמן בעצם היותי אישה" 

תיקחי אותנו ליום הראשון בתפקיד כמג"דית הגדוד. מה היו התגובות הראשונות של החיילים והאם לאורך הזמן הן השתנו?

"המג"ד הוא מג"ד והוא המפקד", הדגישה, "מהרגע הראשון שמתיישבים על הכיסא האחריות נופלת על כתפיך ומה שמעניין אותך זה להצליח לעמוד במשימות בהצטיינות, למלא שורות באנשים איכותיים ובעלי מוטיבציה וללכד את האנשים בכדי שינצחו במשימותיהם. לכן לא התעסקתי בכלל ברגשות ובתחושות שלי אם אני אישה. מה שהביא אותי להיות מה שאני היום זה שלא התעסקתי כל הזמן באיך אני מרגישה בעצם היותי אישה. אני כאפרת מביאה למרחב הפיקוד שלי דברים מסוימים כמו שכל מפקד מביא את זה למרחב שלו ביחד עם תכונות מסוימות אבל זה לא קשור לעצם היותי אישה אלא כאפרת.

"היום הראשון של התפקיד הוא בעיקר התמקמות ומלווה בהתרגשות גדולה שסוף כל סוף חלום מתחיל להתממש", שיתפה, "בסוף זה לא משנה אם אנחנו גברים או נשים, אנחנו כאנשים מחפשים ללכת אחרי מנהיגים ואחרי תחושת משמעות, בייחוד במסגרת הצבאית.

"אני עסוקה מול האנשים שלי להסביר להם איזה מערך ייחודי אנחנו ועל מה היא משימתנו הייחודית בלחימה, וכדי שהדבר הזה יוכל לנגן כמו שצריך אנשים צריכים להיות רתומים ואני צריכה להיות עם האנשים כמו שהם איתי. משימתנו היא משימה משותפת, וברגע ששמים את זה במרכז, כל הדברים האחרים הם רעשי רקע והמשימה מנצחת הכול".

אפרת קייקוב המג"דית הראשונה בתותחנים (צילום: דוברות משרד הביטחון)
"זה אתגר - התפקיד הכי יפה שעשיתי עד היום", קייקוב-לוי, המג"דית הראשונה בתותחנים | צילום: דוברות משרד הביטחון

גדוד "הרעם" שעליו היא מפקדת הוא גדוד 334, המערך הרקטי של צה"ל שכיום תופס קו בדרום. הגדוד נמצא בפיקוד הצפון וחטיבת האש 282 שבעוצבת "געש". בתקופה האחרונה מבצע הגדוד תעסוקה מבצעית ביהודה ושומרון, בדרום ובצפון הארץ. בין השאר מבצעים הלוחמים מארבים ליליים, סיורים גזרתיים ובייחוד מגינים על ההתיישבות. בנוסף דבקים בהכנה מתמדת ל"מלחמה הבאה" בין השאר באמצעות הטמעת רקטה משודרגת מסוג "רעם איתן", כזו שהיא קטלנית ויעילה יותר, ומתכוננים להפעלתה במקרה הצורך.

 "המשפחה יודעת שזה תפקיד לחיים והיא מקבלת את זה באהבה, הם איתי בבחירה הזאת עד הסוף"

בתקופה שקדמה לתעסוקה המבצעית ביצע הגדוד סדרת אימון איכותית ומשמעותית בגזרת הצפון שעסקה בתרגילים מתגלגלים הכוללים נסיעה ביום ובלילה בתנאים מבצעיים תוך ירי חי ובתנאים מאתגרים. "משרתים כאן אנשים ונשים מטובי בנינו ובנותינו", סיפרה אפרת על לוחמי הגדוד, "זה אתגר - התפקיד הכי יפה שעשיתי עד היום".

ומה עם התפקיד הבא?

"מה יוליד יום? אין לדעת", אומרת הקצינה פורצת הדרך. "אני חושבת על זה הרבה, כרגע אני מאוד מאוד מרוכזת בתפקיד המשמעותי - תפקיד המג"ד, זה 'הפיק שלי'. כרגע אני מנסה להגשים את החלום שלי - הגדוד הוא חלום שלי ואני מנסה להגשים אותו ולהביא אותו להישגים". את ערב הפסח צפויה קייקוב להעביר עם הלוחמים בקו. "אין שאלה בכלל - אני עושה את החג עם הגדוד שלי, יש לי 400 ילדים שהם במקום הראשון, המשפחה יודעת שזה תפקיד לחיים והיא מקבלת את זה באהבה, הם איתי בבחירה הזאת עד הסוף".