"עשינו הכל למנוע מהחיילים את הסבל והזיכרונות הקשים": כמעט שש שנים חלפו מאז שרס"ן עופר טכורש ורס"ן אוהד מויאל איבדו שבעה מפקודיהם במערכה בשכונת סג'עייה שבפאתי עזה, במהלך מבצע צוק איתן בקיץ 2014. מפקדי הכוח, שספג פגיעה אנושה באירוע שלימים ייזכר כאירוע "נגמ"ש המוות", הם כיום פקודים בקורס מ"פים/מג"דים במכללה לפיקוד ומטה. לקראת יום הזיכרון הם סגרו מעגל ובשיחה עם N12 דיברו לראשונה על האירוע ששינה את חייהם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במהלך ימי המבצע בעזה, שימשו השניים כמפקדי פלוגות הכוחות שפעלו בתוך הרצועה. רס"ן טכורש, שלמד בפנימייה הצבאית בחיפה, התגייס לשריון ושימש במהלך צוק איתן כמ"פ כ׳ בגדוד 71, תחת פיקוד גדוד 13. באירוע הנגמ"ש, טכורש התמקד במאמץ לכיבוש שכונת א-תופאח הצפונית לסג'עייה ובשלב מסוים במהלך הקרב פיקד על חייליו של רס"ן מויאל, שלחם יחד איתו ושימש במבצע כמ"פ מסייעת גדוד 13.

אוהד מויאל מימין ועופר טכורש משמאל (צילום: באדיבות המצולמים)
רס"ן אוהד מויאל (מימין) ורס"ן עופר טכורש (משמאל) | צילום: באדיבות המצולמים

רס"ן טכורש ורס"ן מויאל לא הכירו לפני "צוק איתן" ואחרי המבצע כל אחד מהם המשיך בדרכו הפיקודית מבלי לשמור על קשר. מפעם לפעם הם נפגשו באזכרות בבתי העלמין הצבאיים, אולם מעולם לא שוחחו על אותו קרב.

"אני זוכר כאוס גדול, מלא צעקות ברשת הקשר ותחושה קשה של חוסר וודאות", משחזר רס"ן טכורש ומתאר את הרגעים בהם התברר לו שנגמ"ש מהכוח שלו נפגע מירי טילי נ"ט: "אני לא מצליח להבין בשלבים הראשונים איפה נמצאים החיילים שנפגעו בשטח. אני זוכר תסכול מאוד גדול כשאני מבין שהם בקרב. מהרגע הראשון אני מנסה לעזור להם, אולם לפחות בהתחלה אני מתקשה מאוד".

הטנק של רס"ן עופר טכורש בצוק איתן (צילום: באדיבות המצלם)
הטנק של רס"ן עופר טכורש בצוק איתן | צילום: באדיבות המצלם

טכורש סיפר כי חזר למקום לאחר שהתברר לו שפקודיו נפגעו: "אני חוזר למקום ומבין באותו רגע שאני החייל הראשון שהגיע למקום האירוע. תחילה אני סורק את השטח בניסיון להבין האם ישנם עדיין מחבלים בזירת האירוע. בהמשך מנסים לכבות את הנגמ"ש הבוער, תחילה ללא הצלחה".

"רק כשיצאנו מהרצועה, נפל האסימון על גודל וחומרת האירוע"

באותו שלב הוא הורה לפקודיו שנמצאו איתו בטנק שלא ייצאו מהטנק, כדי לחסוך מהם את הסבל הנפשי שעבר בעצמו כשראה את הטנק הבוער. "עשיתי הכל כדי למנוע מהחיילים שלי את הסבל והזיכרונות שמלווים אותי עד היום", סיפר. במקביל, רס"ן מויאל הגיע עם פקודיו לשכונה המסועפת, ולדבריו הוא זוכר עד היום את הקריאות בקשר של הסמ"פ: "כאן משנה סדרן, נתקלנו משמאל, נתקלנו משמאל".

רס"ן אוהד מויאל
רס"ן אוהד מויאל | צילום:

לדבריו של מויאל, הכוח, חוץ ממנו, המשיך במשימה שכללה הגעה למתווה המנהרה והריסתה והוא במקביל חבר לכוח של טכורש, שכבר הגיע לנגמ"ש הבוער. "אני מגיע לשם, הנגמ"ש עדיין בוער ואני במקביל מתחיל להסתכל ללוחמים שלי לתוך העיניים. אני רואה חיילים מבולבלים מאוד בעקבות מה שעברו לפני זמן קצר, רואה את כוחות החילוץ, רואה הרבה פצועים והלוחמים מתחילים לעכל שזה אירוע בסדר גודל אחר ממה שהיינו רגילים אליו", סיפר מויאל. הוא הוסיף כי סמוך לזירת האירוע התגלתה מנהרת טרור, שהתבררה בהמשך כמנהרה שדרכה הועבר אורון שאול לתוך עזה, לאחר שהוצא מהנגמ"ש הבוער".

"במרחב הזה היו לנו בימים שלאחר מכן עוד שתי היתקלויות עם מחבלים שהגיעו למרחב שלנו במטרה לפגוע בנו ולשחרר את מנהרת הטרור", הוסיף מויאל. לדבריו, רק ביום שיצא מהרצועה הוא הבין שזה אחד מהאירועים המשמעותיים שהתרחשו בימי מבצע צוק איתן: "רק אז נפל לי האסימון על גודל וחומרת האירוע".

"השלמנו את החורים בזיכרון של כל אחד מאיתנו, סגרנו מעגל"

רק באחד הסיורים בימי הקורס השניים ישבו לשיחה על האירוע הקשה ההוא. "בהתחלה היה לנו קשה לדבר על זה, האירוע היה מאוד מכונן עבורנו. עד אותה נסיעה באוטובוס, כל אחד נתן פרט ועוד אחד מהזווית שלו לאירוע, השלמנו יחדיו את החורים בזיכרון של כל אחד מאיתנו מהאירוע, שמענו את הסיפור מזווית קצת שונה ויחדיו סגרנו מעגל".

באירוע, חיילים מחטיבת גולני נכנסו לשכונת סג'עייה בשיירה משוריינת, שכללה שני טנקים ושני נגמ"שים. הנגמ"ש הקדמי, שהוביל תשעה לוחמים מיחידת הסיור של גדוד 13 בגולני, נתקע באחד מרחובות השכונה בעקבות תקלה מכנית ובעקבות תקלה בקשר. הטנקים שהובילו את השיירה נותקו מהנגמ"שים והמשיכו בדהרה אל תוך השכונה. זמן קצר לאחר מכן, הותקף הנגמ"ש במטח טילי נ"ט, מבית סמוך בו שהו מחבלים באותה העת. הנגמ"ש ספג פגיעה ישירה והחל להתלקח, והמחבלים התקרבו לנגמ"ש הבוער בניסיון לחטוף גופות של חיילים.

הנגמ"ש שנפגע באסון בסג'עייה
תקרית הנגמ"ש בסג'עיה | צילום:

בעוד הנגמ"ש הנוסף התרחק מהזירה, כדי לא לחטוף יירוט נוסף, נכנסו אל השטח נגמ"שי מרכב משוריינים במטרה לחלץ את החיילים, במקביל ללוחמי תותחנים שפתחו באש נגד האויב, אליהם הצטרף גם חיל האוויר. בתום הקרב התברר כי שישה לוחמי גולני נהרגו מהפגיעה הישירה של טיל הנ"ט בנגמ"ש: שני המ"כים של מחלקה 5 במסייעת של גדוד 13 סמ"ר אורן שמחה נח ז"ל וסמ"ר דניאל פומרנץ ז"ל ועוד ארבעה לוחמים מהמסייעת: סמ״ר שחר תעשה ז״ל, סמל בן וענונו ז"ל, סמל מקס דונלד שטיינברג ז"ל וסמל שון מונדשיין ז"ל.

3 שנים לנפילתו. אורון שאול ז"ל (צילום: חדשות 2)
אורון שאול | צילום: חדשות 2

חייל נוסף, אורון שאול, נפצע במהלך הירי ונחטף על ידי אנשי חמאס לתוך מנהרה. מספר ימים לאחר החטיפה הודיע ארגון הטרור חמאס כי אנשיו מחזיקים באורון. זו הייתה הפעם הראשונה שחמאס הוציא הודעה רשמית על חטיפת חייל ישראלי, דבר שלא היה כדוגמתו בעבר. אורון עדיין מוחזק כשבוי בעזה על ידי ארגון הטרור חמאס. בתחילה הוגדר כחלל צה"ל שמקום קבורתו לא נודע. לימים שונתה ההגדרה לחלל צה"ל שמקום קבורתו לא נודע במעמד שבוי ונעדר.